Pe măsură ce pandemia SARS-Cov-2 a pus stăpânire pe viața noastră, tot mai multe experiențe se mută în online. Fie că ne începem dimineața cu un salut pe Facebook, fie că zâmbim la utimul clip văzut pe TikTok, social media ne ajută și ne inspiră în această perioadă grea. Dar să fie asta toată povestea? Din păcate, răspunsul este nu. Tot așa cum social media ne inspiră, rețelele de socializare pot fi folosite ușor pentru a răspândi panica, îngrijorarea sau conspirațiile de toate felurile. Înainte de a vorbi despre cele 3 lucruri de pe Instagram care te pot ajuta în izolare, trebuie să vorbim și despre lucrurile bine de păstrat la distanță, mai ales în această perioadă.

SARS-Cov-2 în epoca post-adevăr

Trăim în era digitală dar, ca întotdeauna, informația înseamnă putere. De aceea este foarte important să ne informăm corect, atât în ceea ce privește evoluția epidemiei SARS-Cov-2, cât și în celelalte aspecte. Conform Mediafax, criza apărută din cauza răspândirii pandemiei noului coronavirus în România a generat un val de reacții în social media. Noi teorii ale conspirației au apărut pe Facebook și nu numai, iar multe persoane aprobă şi distribuie încă astfel de postări.

O să-mi spuneți că aceste teorii „prind” mai ales la publicul slab educat, predispus la fake news, din mediul rural. Însă v-ați înșela. Un sondaj realizat de www.eurocomunicare.ro arată că variabilele socio-demografice (precum nivelul de educație, genul, mediul de rezidență) contează prea puțin atunci când vine vorba de acceptarea și răspândirea unor teorii alternative. Chiar și atunci când vine vorba de educație, diferențele sunt atât de mici încât pot fi considerate neglijabile. Ce înseamnă asta, pe românește? Că nusuntem imuni la fake news, indiferent cât de educați suntem.

Citește și: De ce nu e suficient…

Alina Bârgăoanu, profesor universitar doctor, decan al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul SNSPA, visiting fellow, Center for European Studies, Harvard University, expert în cadrul grupului la nivel înalt pentru combaterea ştirilor false din cadrul Comisiei Europene, Președinte al Consiliului de Administrație al Institutului European din România, a vorbit AICI despre modurile prin care putem face diferența între știrile adevărate și cele false, dar și despre cum ne putem alege cu atenție sursele de informare.

Înainte să utilizăm activ social media pentru informare, dar și pentru inspirație, ar trebui să luăm câteva măsuri de evitare a fake news. Pandemia SARS-Cov-2 ne-a arătat deja cât de importantă este igiena, iar igiena mentală nu ar trebui să fie o excepție de la regulă.

Pasiunile, în pandemie

Pandemia SARS-Cov-2 ne-a schimbat profund viețile pentru că a distrus rapid ritmul nostru cotidian. Nu mai mergem la birou, ci stăm acasă, nu ne mai bucurăm de mirosul de primăvară, ci purtăm măști. Pentru că primul lucru care ne lipsește este sentimentul de normalitate, este important să ne păstrăm obiceiurile de dinainte. Dacă și tu citești, ca mine, vei găsi ușor recomandări de lectură pe Instagram, iar dacă moda se numără printre pasiunile tale, rețeaua de socializare este o sursă excelentă de informare.

Indiferent ce pasiuni ai avea, poți găsi ușor un hashtag corespondent pe Instagram. Și te poți alătura unor comunități la fel de pasionate ca tine.

Dezvoltarea, în pandemie

Cunoscuții știu că nu sunt adepta cărților de dezvoltare personală, pentru că nu cred în existența unui panaceu universal care te poate transforma peste noapte în mare om de afaceri sau persoană publică de succes. Cu toate astea, mesajele pozitive sunt binevenite în criză, după cum bine zice o vorbă românească: Vorba dulce mult aduce. Mesaje precum #andràtuttobene au ajutat specialiștii din prima linie să capete curaj în mijlocul pandemiei SARS-Cov-2. Și ne-au ajutat și pe noi să ne păstrăm seninătatea și speranța, în ciuda izolării.

Dacă și tu te simți îngrijorat, stresat și obosit de izolare, ori nesigur de viitor, un search în Instagram te va ajuta să descoperi că nu ești singurul. Mai mult decât atât, mesajele pozitive create de oameni simpli din toată lumea îți vor demonstra că suntem uniți în lupta cu noul coronavirus.

Citește și: Cum să-ți păstrezi sănătatea psihică…

Informarea, în pandemie

Chiar și în plină pandemie SARS-CoV-2, există vedete, influenceri și oameni faini din toate domeniile care încearcă să informeze publicul corect. Inclusiv pe rețelele de socializare. Printre ei se numără și Angela Carp, care și-a propus să aducă știrile momentului în Instagram stories. Angela abordează de ceva vreme teme de actualitate pe contul ei, de la cele de educație financiară si până la psihologie și dezvoltare personală. Poate n-ar fi rău să încurajăm astfel de influencers. Până la urmă, suntem ceea ce consumăm.

Indiferent ce influencer admiri, nu uita să privești măcar din când în când și cu ochi critic tipul de conținut pe care ți-l oferă. Întreabă-te de ce admiri și urmărești acea persoană și ia notițe. Separă-ți sursele de divertisment de sursele de informare corectă și vei avea parte de amândouă, la cele mai inalte standarde.

How to...

4 Replies to “SARS-Cov-2: 3 lucruri de pe Instagram care te pot ajuta în izolare”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *