Ziua Tatălui este sărbătorită duminică în România, a doua duminică din luna mai devenind oficial sărbătoare legală dedicată tăticilor, conform Legii 319/2009 privind instituirea Zilei Mamei şi a Zilei Tatălui. Anul acesta, Ziua Tatălui este sărbătorită pe 10 mai, și este marcată printr-un Google Doodle dedicat.

Ziua Tatălui, celebrată în cel de-al doilea weekend al lunii mai

Potrivit acestei legi, Ziua Mamei este sărbătorită cu o fix săptămână înaintea Zilei Tatălui, adică în prima duminică a lunii mai.

Semnificaţia Zilei Tatălui este legată direct de poziţia unui tată în familie, precum şi în societate. Ziua Tatălui are o semnificaţie importantă deoarece ajută la recunoaşterea contribuţiei individuale a fiecăruia dintre cei doi părinţi la viaţa de familie în particular şi la construirea societăţii în general.

Pe plan mondial nu există în cazul celebrării zilei tatălui o tradiţie bine conturată în jurul unei date anume. Zilele Tatălui recunoscute oficial variază de la ţară la ţară.

Vezi și – SARS-Cov-2: 3 lucruri de pe Instagram care te pot ajuta în izolare

Iniţiativa a venit de la de la Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA), iar acestora li s-au alătura un grup de şapte parlamentari.

Dintre cele 27 de state ale Uniunii Europene, doar Romania nu avea această sărbătore înainte de 2010, în timp ce Ziua mamei este asimilată Zilei Femeii-8 martie, în lipsa unei sărbători distincte.

Ziua tatălui este sărbătorită în jurul lumii la date diferite, neexistând o tradiţie bine conturată în jurul unei zile anume. Zilele tatălui recunoscute oficial variază de la ţară la ţară, potrivit Time and Date. Astfel, în Canada, Marea Britanie şi SUA este marcată în cea de-a treia duminică a lunii iunie; în Australia şi Noua Zeelandă – în prima duminică din septembrie; în Brazilia – în cea de-a doua duminică din august. Fiind o sărbătoare relativ modernă, tradiţiile privind celebrarea ei diferă nu doar de la o ţară la alta, ci şi de la o comunitate la alta sau chiar de la o familie la alta.

Vezi și: Cine sunt adevărații eroi? Cum și cât se implică influencerii în promovarea cazurilor sociale?

Sursa: Mediafax

News

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *