Au trecut mulți ani de când am auzit prima dată despre „Secretul” și succesul pe care l-a avut peste hotare. Întotdeauna am crezut că spiritul nevolnic al românului ne poate aduce și ceva bun, măcar la capitolul spirit. Mi-am imaginat că cinismul, spiritul autocritic și acel dar al oamenilor simpli de a vedea până în miezul lucrurilor aproape fără efort ne va ține departe de acest tip de „spiritualitate”. Și am greșit. Primit inițial cu o sprânceană ridicată, Secretul a căpătat din ce în ce mai mulți adepți în România. Așa că am decis să scriu despre el și să explic de ce legea atracției nu e ce ai putea crede.

Ce este legea atracției și ce legătură are cu Secretul?

Secretul este un documentar care explică ideea din spatele a ceea ce autorii numesc „cel mai puternic principiu al universului: legea atracției.” Conform acestuia, „legea atracției” a fost transmisă din cele mai vechi timpuri și până astăzi, prin intermediul scrierilor profeților, magilor și înțelepților. Viața, scrierile și succesul acestora au fost rezultatele obținute datorită legii, și nu datorită geniului, spiritului sau contextului în care au trăit acești mari oameni. Cel puțin asta spune documentarul. Mai mult decât atât, oricine poate replica rapid rezultatele lor, vizualizând ceea ce-și doresc și manifestând această dorință către Univers. Iar Universul se va grăbi s-o împlinească.

Ești nemulțumit de job-ul tău, ai probleme de sănătate sau vrei un top model cu doctorat, care să te aștepte devreme acasă? Tot ce trebuie să faci este să te concentrezi asupra dorinței tale și Universul ți-o va îndeplini.

Ce este un panaceu și de ce nu funcționează el

Odinioară, oamenii credeau în existența leacurilor universale, care ar fi putut vindeca orice boală. La fel cum credeau în transmutația metalelor, în pietre filozofale, în demoni, în zei și în duhuri. O parte dintre aceste credințe ascundeau mai mult sau mai puțin adevăr, ca transmutația, în timp ce o și mai mare parte era pur și simplu… prostie pură sau necunoaștere. Ideea că cineva poate inventa un medicament-minune care să vindece orice boală face parte dintre ele.

Nu există panaceu „universal” pentru că nu există probleme universale sau cauze universale ale problemelor. Tratăm diferit răceala și mătreața pentru că ele sunt lucruri diferite și au cauze diferite.

Citește și: Cultură pop sau filosofie?

„Legea atracției” nu este un secret pe care-l știu elitele, profeții și înțelepții din toate timpurile, ci un panaceu. Este soluția pentru orice problemă, de la bani, la relații și sănătate. Dar, fie ele și spirituale, problemele noastre sunt diferite și au cauze diferite. La fel și noi. Nu te îmbolnăvești pentru că vizualizezi și trimiți gânduri de răceală spre Universul care te-a născut, ci pentru că ai intrat în contact cu un virus. Nu ai mai puțini bani fiindcă vizualizezi sărăcie. Drept e că nimeni n-o să te angajeze dacă îți plângi de milă și îți enumeri defectele. Și e aproape sigur că atitudinea ta va fi mai sănătoasă financiar și profesional aplicând principiile „legii atracției” decât ascunzându-te sub pătură.

Asta nu înseamnă însă nici că principiul ăsta e o soluție perfectă, un „secret” știut de genii, profeți, înțelepți și elite și nici că funcționează oriunde și oricând.

Legea ironiei și ironia legii atracției

Documentarul Secretul pune accentul pe rolul important pe care l-au jucat profeții, înțelepții și elitele și oferă și câteva nume, însă ignoră un mic aspect. „Succesul” acestora a însemnat mai degrabă recunoașterea ulterioară a operelor lor, nu o viață blândă, suficientă sieși și tihnită. Și nici presărată cu vacanțe numai bune de postat pe Instagram nu era. Recunoașterea, indiferent cum ar fi fost obținută, a fost adesea completă abia post-mortem. Unii dintre ei au dus vieți cu adevărat chinuitoare și greu de invidiat, în timp ce alții s-au luptat cu ocazionalele dureri ale vieții. E suficient să-l asculți pe Beethoven să-ți dai seama că nu era mereu fericit, zâmbitor și mulțumit!

Faptul că autorii documentarului au simțit nevoia să amestece numele lui Beethoven cu alchimia, Isaac Newton, rozicrucienii și promisiunea de bogăție și succes este primul lucru care ar trebui să-ți dea de gândit. Pentru că e prea mult. Și nimic din ce e prea mult nu face parte din spirit și spiritualitate (ci mai degrabă din ce numim azi fanatism religios).

Unul dintre cei mai faimoși politicieni, președintele american John F. Kennedy, spunea că nu ar trebui să ne întrebăm ce poate face țara pentru noi, ci ce putem noi să facem pentru ea. Cu puțină imaginație, am putea transforma „legea atracției” într-un principiu puțin mai coerent aplicând ideea lui. Dacă în loc să vizualizăm și să imaginăm lucrurile pe care ni le dorim de la universul din care facem parte, am vizualiza, imagina și crea noi înșine lucruri pentru acel univers. În fond, nu avem cum să controlăm bunătatea, spiritualitatea sau profesionalismul lumii, dar putem controla bunătatea, spiritualitatea și profesionalismul nostru. Iar noi suntem parte din lume.

Tot utilă ar fi și un pic de smerenie, că tot s-a vorbit atâta despre ea în media românească. Nu ești buricul universului și fericirea ta nu este unicul lui motiv de a fi. Asta nu înseamnă că nu poți fi buricul universului tău sau, încă și mai bine, creatorul propriului tău univers mai bun.

Citește și: Descoperă El Ateneo

Lifestyle & Leisure

One reply to “De ce legea atracției nu e ce ai putea crede”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *