Ceasul Apocalipsei a fost menținut și în acest an la ora 23.58 de către membrii Comisiei de experți din cadrul Bulletin of the Atomic Scientists (BAS).

Cunoscut la nivel internațional sub numele de Doomsday Clock, acest ceas simbolic măsoară apropierea umanităţii de distrugere totală în urma propriilor sale acţiuni nocive.

Ceasul Apocalipsei – arme nucleare și schimbări climatice majore

Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) este o organizaţie formată din oameni de ştiinţă şi experţi care evaluează progresul ştiinţific dar şi riscurile care planează asupra umanităţii. Aceștia au hotărât, recent, că “ora” pe Ceasul Apocalipsei din acest an va rămâne aceeaşi ca anul trecut.

Ceasul Apocalipsei s-a apropiat în 2018 cu încă 30 de secunde de miezul nopţii, momentul similar cu Armagedonul. Decizia vine în contextul îngrijorărilor tot mai mari legate de armele nucleare şi schimbarea climatică.

Limbile ceasului au mai fost atât de aproape de miezul nopţii doar în 1953, după testele bombei cu hidrogen efectuate atât de SUA, cât şi de URSS, ceea ce a dat atunci startul cursei de înarmare nucleară.

Vezi și: De ce Legea Atracției nu e ce ai putea crede 

Ora arătată de Ceasul Apocalipsei este stabilită de Comitetul pentru ştiinţă şi securitate al BAS, un grup de oameni de ştiinţă şi alţi experţi în tehnologie nucleară şi ştiinţe climatice. Aceștia se reunesc de două ori pe an pentru a discuta despre evenimente de importanţă globală şi despre cum ar putea ele afecta Ceasul Apocalipsei. Ei se consultă apoi cu alţi colegi şi cu Consiliul sponsorilor BAS, care include 15 laureaţi ai premiului Nobel, înainte de a lua decizii privind schimbarea “orei”.

În 2018, ora Ceasului Apocalipsei a fost menită să reflecte eşecul eforturilor globale de a reduce dependenţa de armele nucleare şi riscul utilizării acestora, precum şi creşterea numărului de ameninţări legate de folosirea armelor atomice, dar şi reacţia globală insuficientă pentru combaterea impactului încălzirii globale.

Aceste riscuri sunt încă prezente, conform BAS, motiv pentru care comisia a hotărât să nu modifice ora indicată de acest orologiu simbolic.

Ceasul Apocalipsei sursa foto: Reuters

Ceasul Apocalipsei, “potrivit” de două ori pe an

De două ori pe an, experţii BAS evaluează evenimentele şi ameninţările existente la scară globală şi decid dacă trebuie modificată ora indicată de Ceasul Apocalipsei şi în ce sens trebuie mutate limbile acestui orologiu.

În 2018 ei au ajuns la concluzia că dubla ameninţare a unui război nuclear şi a încălzirii globale împinge planeta spre distrugere. Aceste două ameninţări conturează şi în 2019 un status quo periculos şi instabil botezat de experţii BAS drept “noua anormalitate”.

Relaţiile dintre SUA şi Rusia, ţările care împreună deţin 90% din arsenalul nuclear al planetei, rămân tensionate, fapt care măreşte riscul de conflict nuclear.

În ceea ce priveşte schimbările climatice, evoluţiile din cursul ultimului an sunt “profund îngrijorătoare”, conform membrului BAS Susan Solomon, profesor de studii de mediu la Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT).

Din 2015, Ceasul Apocalipsei a fost actualizat o dată pe an, dar nu s-a întâmplat mereu aşa, potrivit revistei Live Science. Acest orologiu a fost introdus în 1947 și a fost modificat de 23 de ori. Uneori au trecut chiar ani fără ca ceasul să fie modificat, potrivit calendarului BAS.

În ultimii ani, limbile ceasului s-au mutat doar înainte iar în 2015 ele s-au oprit la doar 3 minute de miezul nopţii. În 2016 nu a existat nicio schimbare, dar în 2017 Ceasul Apocalipsei a avansat cu 30 de secunde, apropiindu-se la două minute şi jumătate de miezul nopţii. În 2018 el a fost dat înainte cu încă 30 de secunde, ajungând la 2 minute distanţă de miezul nopţii.

Deşi au trecut 70 de ani de la apariţia Doomsday Clock, ameninţările globale sunt încă iminente.

Schimbările în curs la Ceasul Apocalipsei nu sunt doar un avertisment privind o situaţie teribilă, ci şi un apel la acţiune pentru a contura o cale mai sigură şi mai sustenabilă pentru noi toţi.

Vezi și: Google mizează pe Inteligența Artificială pentru cele mai banale aplicații

How to...

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *