Dacă anul trecut am petrecut o vacanță în Creta vizitând locurile deja celebre, precum palatul din Knossos, plaja Elafonisos, Balos și cochetul orășel Chania, anul acesta ne-am propus să alegem locuri mai izolate. Multe dintre ele și-au pierdut renumele de-a lungul timpului, ajungând necunoscute pentru mulți și nostalgice doar pentru cei ca mine. Printre ele se numără vestigii ale civilizației minoice, alte plaje superbe din sudul insulei și, de ce nu, sate cu farmec local. Iată cele 3 locuri de văzut pe insula celor 1.000 de orașe antice în 2020:

Orașul antic Aptera

În apropiere de Chania se află ruinele unui oraș antic celebru, pe numele lui Aptera. Iar numele nu este deloc întâmplător în acest caz, el fiind dat de o faimoasă înfruntare mitologică în cântece, între muze și sirene. Se pare că aici și-au pierdut sirenele aripile (nu cozile, pentru că, în mitologia greacă, sirenele sunt creaturi înaripate), ele fiind înfrânte de muze. Orașul Aptera a devenit din ce în ce mai prosper la începutul sec. IV î.Hr., ajungând, în cele din urmă, unul dintre cele mai importante centre comerciale din Creta.

Plaja Preveli

Palmieri, un râu a cărui apă dulce se varsă poetic în mare și o faimoasă mânăstire în apropiere – acestea sunt ingredientele care transformă plaja Preveli într-un loc fascinant, numai bun de vizitat în orice vacanță în Creta. Această plajă se laudă, pară-se, cu ape cristaline, numai bune pentru snorkeling, dar și cu stânci abrupte, pentru un plus de frumusețe. Se prea poate ca râul Megalopotamos (gr. Marele Râu) să nu se ridice la înălțimea numelui, dar peisajul pare superb oricum.

Citește și: #flawlesscrete

Situl arheologic de la Gortyn

Putini știu că o vacanță în Creta nu înseamnă doar distracție pe o insulă mediteraneană, ci și incursiune în timp spre fundația civilizației europene. Chiar dacă situl arheologic de la Gortyn nu are recenzii îmbietoare pe Google, el ascunde un mic secret: Codul de la Gortyn. Acesta reprezintă cea mai mare operă legislativă pe care ne-au lăsat-o moştenire grecii și una surprinzător modernă. Se pare că anticii reglementaseră binișor divorțul, inclusiv separarea bunurilor după desfacerea unei căsătorii, dar și adulterul, văduvia și o parte din drepturile femeilor.

Citește și: Chania, Creta…

Lifestyle & Leisure

2 Replies to “Vacanță în Creta: 3 locuri de văzut pe insula celor 1.000 de orașe antice”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *