Muzeul Național al Țăranului Român prăznuiește Înălțarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai importante sărbători ale calendarului țărănesc. Timp de trei zile, între 11-13 septembrie, Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri oferă publicului noi întâlniri, ateliere și demonstrații cu artiști și meșteri iconari.

Preocupat de valorificarea și revitalizarea patrimoniului cultural țărănesc, Muzeul â Țăranului păstrează structura târgului de iconari și meșteri cruceri inițiat sub forma unui act cultural cu accent pe rolul educativ prin prezentarea unor teme iconografice devenite reper în iconografia țărănească, punând în discuție termenii canon/tradițional/autentic și prin inovații care folosesc imaginea tradițională ca re/sursă, teritoriu de explorare pentru creațiile contemporane ale artiștilor și ale meșterilor iconari.

Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri își propune să redescopere frumusețea obiectelor de cult, a unui patrimoniu dedicat artei tradiționale și îndeosebi icoanelor, urmărind calitatea tehnicii și a meșteșugului, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult, evitând expresiile kitsch și serializările industriale pentru scopuri comerciale.

Ateliere și întâlniri la Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri

După experiența pozitivă a atelierelor – demonstrații din cadrul edițiilor anterioare, continuăm întâlnirile cu câțiva dintre iconarii și crucerii dedicați împărtășirii tehnicii meșteșugului, a căror abordare dezvăluie căutări și reconstituiri personale ale meșteșugului Icoanei și o raportare adecvată la canon și tradiție.Adresăm astfel copiilor, dar și adulților, invitația de a descoperi cum desenau iconarii vechi izvoadele și zugrăveau icoanele, pictând pe dosul sticlei sau pe lemn grunduit, cum se însemnează și se încrustează pristolnicele și icoanele de vatră în cadrul unor ateliere ținute de artiști și meșteri iconari.

Vineri, 11 septembrie

– orele 11.00 – 13.00, atelier de pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu;

– orele 10.00 -12.00, atelier de crucerit, încrustații în lemn cu Vasile Moldoveanu, pentru copii de la 8 ani în sus.

Citește și: 3 accesorii de vară…

Sâmbătă, 12 septembrie

– orele 11.30 -13.00, atelier de pictură pe lemn cu Angela Ludoșanu, pentru copii de la 8 ani în sus;

– orele 10.00 -12.00, atelier de crucerit, încrustații în lemn cu Vasile Moldoveanu, pentru copii de la 8 ani în sus;

– orele 10.00 – 12.00 atelier de pictură pe sticlă cu Nicu Muntean.

Citește și: Piramidele din Egipt…

Duminică, 13 septembrie

– orele 10.00 – 12.00, atelier de pictură pe sticlă cu Radu Dincă.

Înscrierile pentru ateliere se fac la: [email protected] / cost atelier: 25 lei / persoană

Prețul biletului de intrare la Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri: adulți – 8 lei; pensionari – 4 lei; studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor – 2 lei. Elevii beneficiază de intrare liberă la târg, pe perioada vacanțelor școlare.

Lifestyle & Leisure

One reply to “Muzeul Național al Țăranului Român găzduiește Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.