Două romane fascinate despre Războiul din Troia, care au cucerit deja publicul britanic şi au vrăjit iubitorii de literatură din întreaga lume, au apărut recent în traducere în cadrul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M. Este vorba despre două romane fascinante care revizitează cu ajutorul ficțiunii momentul legendar al Războiului din Troia, conflictul care a măcinat o civilizație, văzut însă din perspectiva feminină.

Femeile din Troia, un nou roman fascinant

Femeile din Troia este cel mai recent roman al prozatoarei britanice Pat Barker, „una dintre cele mai profunde și fascinante scriitoare contemporane”, în viziunea criticilor de la The Washington Post.
Nominalizat la Women’s Prize for Fiction, The Gordon Burn Prize și Costa Book Awards și câștigător al The Independent Bookshop Award în 2019, Femeile din Troia (traducere de Genoveva Cerchez) este primul dintre cele două romane fascinante despre Războiul din Troia care au apărut recent la Editura Pandora M. Acesta urmărește destinul unei femei extraordinare și reînvie una dintre cele mai glorioase povești ale lumii antice.

Despre ce e vorba

Troia a căzut, iar aheii, victorioși, sunt nerăbdători să se întoarcă acasă cu prada unui război care părea că nu se mai sfârșește. Ca să poată pleca înapoi, pe mare, ei așteaptă un vânt prielnic, însă zeii, jigniți de îndrăzneala războinicilor, se împotrivesc. Trupul neînsuflețit al regelui Priam zace pe pământ, iar războinicii sunt și ei părăsiți în tabăra adăpostită în umbrele unui oraș în ruină. Pe măsură ce așteptarea crește, vechi dușmănii ies la suprafață, iar gândurile potrivnice dintre oameni, femei și bărbați, nu-și găsesc astâmpăr. Regina Briseis, cândva sclavă a lui Ahile, urmărește în tăcere frământarea celor refuzați de vânturile mării și se aliază cu Hecuba, văduva regelui Priam, încercând să se răzbune pe învingători.

O mie de corăbii, un alt roman interesant

Cel de-al doilea dintre cele două romane fascinante despre Războiul din Troia care au apărut la Editura Pandora M este unul care „dă glas femeilor până acum tăcute din Războiul Troian,” după cum spune scriitoarea Madeline Miller. Vorbim despre O mie de corăbii, unul dintre bestsellerurile cunoscutei scriitoare și clasiciste britanice Natalie Haynes. O mie de corăbii (traducere de Ioana Filat) nu este numai romanul unui război, ci este o narațiune urzită cu poveștile femeilor prinse într-un conflict legendar și istorisită prin vocea muritoarelor, dar și a zeițelor, un roman inspirat, printre altele, de Iliada, „una dintre operele fundamentale pe tema războiului și a războinicilor, a bărbaților și a masculinității”.

Despre ce e vorba

Creusa se trezește la miezul nopții într-o cetate, Troia, mistuită de flăcări. După zece ani de lupte în care aheii și troienii aproape că au uitat ce i-a mânat pe câmpul de bătălie, primii a ieșit victorioși, iar ultimii și-au văzut cetatea redusă la cenușă în câteva ceasuri. Urmările îngrozitoare ale înfruntării se întind de la Muntele Olimp până la Muntele Ida, din Troia până la îndepărtatele insule grecești, ele îi cutremură pe oameni și zei deopotrivă. „Un roman fascinant, o poveste despre pasiuni, trădare și putere pe care Homer însuși și-ar fi dorit s-o scrie”, notau criticii de la Globe and Mail imediat după publicarea cărții, „aparte, de un feminism curajos, această interpretare subversivă a clasicilor este o profundă încântare”, completau cei de la The Guardian.

Alte romane fascinate despre Războiul din Troia

Cele două apariţii editoriale lansate recent la Editura Pandora M nu sunt singurele opere de ficţiune istorică inspirate de Războiul din Troia şi de opera lui Homer. Printre recomandările noastre se mai numără şi Cântul lui Ahile, de Madeline Miller şi Penelopiada, de Margaret Atwood.

Citeşte şi: 5 cărţi…

Citeşte şi: Dariana…

Lifestyle & Leisure

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *