Ne naștem în singurătate, dar primul lucru pe care îl simțim este atingerea. Stăm acasă, dar dorul de ducă este la fel de real pentru noi ca dorul de cei dragi. Vrem să mergem mereu mai departe. Și așa ar și trebui. Asta m-a făcut pe mine să-mi doresc să ajung în Egipt. Plus dragostea pentru istoria antică, pentru civilizația fascinantă care a construit piramidele în Epoca de Bronz.

Odată ajunsă în Egipt, am descoperit câteva lucruri altfel decât m-aș fi așteptat. Marea Roșie, cu valuri turcoaz și pești colorați, posibilitatea de a înota cu delfinii, coralii spectaculoși și cele mai bune dulciuri pe care le-am mâncat vreodată. Am ajuns în Egipt pentru istorie, dar am trăit la intensitate maximă în prezent. Printre lucrurile pe care le-am descoperit se numără și monumente magnifice, în fața cărora m-am simțit și mică și prea tânără, dar și aventuri intense.

Cairo

Din Hurghada și până la Cairo drumul e lung, fără să fie însă incomod. Autocarele din Egipt sunt prietenoase cu turiștii, securitatea e bună, iar drumurile sunt impresionante, mai ales pentru români. Sunt voci care spun că orașul e urât și murdar, iar asta nu e tocmai fals. Localurile în care am mâncat au fost însă foarte curate, mâncarea – excelentă. Plus că nu pentru asta ajungi în Cairo, dacă ajungi.

În fața Sfinxului, aglomerația era mare. Însă locul rămâne magic și parcă tot singur te simți. Te aștepți ca statuia să înceapă să vorbească, să te pună să-i dai răspunsul la ghicitoare, ca Oedip. Ajunsă la piramidele de pe platoul Giza, răsuflarea mi s-a tăiat și m-am simțit mică, mică și mult prea tânără. Acasă, cineva m-a întrebat cum e să-ți vezi visul din copilărie împlinit și cum sunt piramidele, de fapt. Am spus atât: „Mari.”

Muzeul Egiptean din Cairo merită și el vizitat. Puțini pot spune că au stat față în față cu Ramses cel Mare, ori că au văzut în realitate masca mortuară a lui Tutankhamon. Dintre toate cele văzute în Egipt, masca rămâne unul dintre cele mai fascinate obiecte: delicatețea și misterul ei nu se văd prea bine în fotografii.

Luxor

Luxor se numește în arabă Al ‘Uqṣur sau orașul palatelor și este unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am vizitat vreodată. Călătoria începe cu o oprire la Coloșii lui Memnon, poarta a numeroase legende. De la numele legat de Războiul Troian și până la operele lui Strabon, care vorbeau despre sunetele auzite de turiștii antici în apropierea monumentelor, aceste statui sunt o adevărată poartă misterioasă către templele Karnak și Luxor.

Templele de la Karnak sunt construite pe malul estic al Nilului, în orașul antic Teba (actualul Luxor). Alcătuiesc împreună peste 100 de hectare de clădiri, coloane și istorie săpată în piatră, adică o suprafață mai mare decât majoritatea orașelor antice. Sectorul central al acestora, care ocupă cea mai mare suprafață, este dedicat lui Amon-Ra, zeul protector al orașului antic. Templul lui Hatshepsut, singura femeie faraon din Egiptul antic, cu excepția Cleopatrei, este un spectacol pentru privire, dar și pentru suflet.

Se spune că templele Luxor și Karnak au fost construite în jurul unui bulevard străjuit de 2.000 de sfincși, iar o parte din aleea aceasta a supraviețuit trecerii timpului și poate fi vizitată și azi. Dincolo de temple, însă, Valea Regilor și Valea Reginelor așteaptă și ele vizita turiștilor, care pot intra ușor în mormintele antice, impresionante. După toată această incursiune în istorie, mitologie și vis, o scurtă plimbare pe Nil a fost binevenită pentru mine.

Citește și: #flawlesscrete

Marea Roșie

Înainte să ajung în Egipt, habar n-aveam ce înseamnă o stațiune turistică, așa cum e Hurghada, care e diferența între ea și Sharm El Sheikh, ori de ce se înghesuie turiștii la excursiile pe mare. Cu nasul mai mult în cărți, ignoram posibilitatea de a vedea și altceva în Egipt. Noroc că am avut alături un partener în aventură și el s-a ocupat de partea mai distractivă a vacanței. Așa am aflat că Marea Roșie este superbă.

Egipt nu înseamnă doar istorie, ci și viață și spectacol. Nu degeaba anticii își colorau superb templele, palatele și mormintele. Natura îi inspira și le punea la dispoziție o paletă întreagă: recifuri de corali, pești colorați și delfini jucăuși. Agențiile locale, precum Karex Tours, au în oferta lor multe excursii interesante, în afara celor aproape obligatorii, adică Luxor și Cairo. Printre ele se numără Insula Paradise și Orange Bay, Paradise Glass Boat, Dolphin House Plus și El Gouna, supranumită și Veneția Egiptului.

Citește și: Atena: 3 lucruri pe care nu le știi

Pentru cei la fel de aventuroși ca mine, o vacanță în Egipt poate însemna și o plimbare în deșert. Adică Jeep sau Moto Safari, în funcție de curaj. Sau, pur și simplu, călărie. Cum ai nevoie însă și de siguranță, noi recomandăm o agenție locală cu acte-n regulă. Așa s-a dovedit a fi Karex Tours, dar mai sunt și altele. Ele oferă prețuri bune, dar și un plus la capitolul siguranță, aspect care nu ar trebui deloc ignorat. Mai ales în Egipt.

Lifestyle & Leisure

4 Replies to “De ce ar trebui să mergi în Egipt și ce ar trebui să vizitezi acolo”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *