Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă, în perioada 25-27 octombrie 2019, între orele 10 și 18, la Târgul de Sânmedru – de antichități țărănești, la care vor participa aproximativ 40 de colecționari din toată țara cu lucruri vechi, de colecție.

Puse unele lângă celelalte, obiectele prezentate la Târgul de antichități țărănești formează o poveste frumoasă și impresionantă din viața rurală, din vremuri care încep cu „a fost odată ca niciodată”.

Cei care vor vizita acest târg vor avea o imagine vie a ceea ce a însemnat gospodăria țărănească în ansamblul ei. Totodată, oamenii sunt invitați să salveze obiectele de la uitare și degradare și să le reintroducă într-un circuit al civilizației urbane contemporane.

Ce poți cumpăra de la Târgul de Antichități Țărănești

În cadrul târgului de la Muzeul Țăranului, veți putea admira și cumpăra: piese de costum țărănesc, țesături de interior (covoare, ștergare, fețe de pernă și fețe de masă), icoane pe lemn și pe sticlă, cruci, pristolnice, podoabe, mobilier crestat, pictat (lăzi de zestre, mese, scaune, blidare, lingurare, dulapuri), ceramică, donițe, vase din lemn, putinei, căuce, furci și roți de tors, fuse, vârtelnițe, felinare, ceasuri, candelabre, piulițe și râșnițe de alamă, dar și publicații socio-etnografice din perioada interbelică, bancnote vechi, timbre cu subiecte etnografice.

De asemenea, publicul este așteptat cu prăjituri, turtă dulce, cozonaci și miere, dar și cu bragă sau țuică. Nu vor lipsi nici plantele de leac.

Prețul biletului de intrare la târg: adulți – 8 lei; pensionari – 4 lei; elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor – 2 lei

Targul de Antichitati taranesti- Sanmedru
Targul de Sanmedru – de antichitati țărănești

Organizator târg: Secția Educație muzeală / coordonatori: Oana Constantin și Simona Hobincu

***

Sfântul Dumitru sau Sânmedru este stăpân peste iarna care vine. Jumătate de an stăpânește Sfântul Gheorghe și cealaltă jumătate el.

Este ziua soroacelor pentru tot felul de înțelegeri între slugi și stăpâni, chiriași și proprietari, cei care dau și cei care primesc bani împrumut. Împlinirea sorocului e prilej de petrecere și de ceartă.

Nu se lucrează de Sfântul Dumitru – deloc. Stânele se desfac și oile pleacă la vale. Ca să afle cum va fi timpul, ciobanii întind un cojoc. Dacă se așază pe el o oaie neagră, iarna va fi blândă, dacă oaia e albă, iarna va fi cu multă zăpadă.

Irina Nicolau, Ghidul sărbătorilor românești, București, Humanitas, 1998.

Vezi si: De ce să mergi în Egipt și ce ar trebui să vizitezi acolo

Lifestyle & Leisure

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *