Mătreața este o problemă frecventă și afectează atât femeile, cât și bărbații, la orice vârstă. Chiar dacă ea nu este o afecțiune periculoasă, este una inestetică și ne poate face să ne simțim mai puțin bine cu noi înșine. De aceea, am ales să stau de vorbă cu Alina Ștefu, biochimist și director medical la Dermacare, despre mătreață, dermatită seboreică și tratamentele recomandate pentru aceste probleme. De la Alina am aflat că fungii din specia Malassezia furfur joacă un rol extrem de important în apariția mătreții. Despre toate acestea, într-un nou interviu flawless.
Ce este mătreața?
Mătreața este o parte a unei afecțiuni foarte frecvente a scalpului, afecțiune cunoscută sub numele de dermatită seboreică, prezentă la una din două persoane. Aceasta se dezvoltă pe zonele grase ale corpului, scalpul fiind afectat în cea mai mare măsură. Generată de reînnoirea excesivă a celulelor scalpului, mătreața se caracterizează printr-o producție rapidă de celule moarte, care devin vizibile pe păr sau pe haine. Deși nu este periculoasă, mătreața este destul de inestetică și, de multe ori, se asociază cu pruritul.
Cum se formează mătreața?
Scalpul este acoperit de un film gras protector compus din sebum. Fungii din specia Malassezia furfur colonizează în mod natural această substanță grasă cu care se hrănesc. Proliferarea excesivă a populației saprofite de Malassezia provoacă inflamații la nivelul scalpului, datorită faptului că ciuperca produce o serie de acizi grași ce declanșează inflamația și pruritul. O reacție imunitară împotriva Malassezia duce la o producere accelerată a celulelor superficiale, generând o descuamare cronică. Astfel, se formează mătreața, care poate fi uscată sau grasă, albă, gri sau cu tentă galbenă. Cel mai adesea, stările peliculare nu sunt permanente, ci apar în pusee ce alternează cu perioade de ameliorare.
Persoanele care urmează tratamente cu: interferon, medicație anti-Parkinson sau sedative pot dezvolta mai ușor mătreață și dermatită seboreică. Din fericire, aceasta nu este contagioasă și apare frecvent la vârsta pubertății, când glandele sebacee își încep activitatea. Nou-născuții pot dezvolta și ei astfel de manifestări în primele săptămâni de viață datorită hormonilor moșteniți de la mamă.
Citește și: Scurtă biografie…
Câte tipuri de mătreață există și care sunt diferențele între aceste tipuri?
Există diferite tipuri de mătreață, care pot varia în funcție de severitatea lor. Mătreața uscată se prezintă sub forma unor scuame albicioase sau gri, acestea fiind, de fapt, o acumulare de celule moarte. Aceste scuame cad din păr spontan sau în timpul periajului și devin vizibile pe haine. Scalpul este, de asemenea, acoperit de scuame, dar fără semne de roșeață.
Un al doilea tip de mătreață este mătreața grasă, în care scuamele sunt vizibile și sunt și însoțite de o ușoară roșeață pe frunte, de-a lungul lizierei – granița dintre frunte și păr.
Al treilea tip de mătreață este Pitiriazis amiantacea. În unele cazuri mai rare, scuamele mari și foarte groase de culoare albă sau gălbuie se formează la baza firelor de păr, aderă între ele și provoacă roșeață și prurit.
Care sunt factorii care influențează apariția acestor tipuri de mătreață?
Stările peliculare diferă de la un caz la altul. Unele persoane au un teren favorabil și sunt frecvent expuse acestor situații, în timp ce altele nu vor avea niciodată această patologie, mătreața. Cu toate acestea, anumiți factori pot contribui la apariția mătreții. Aceștia sunt: iarna și vremea umedă, stresul și emoțiile puternice, oboseala și surmenajul, poluarea, utilizarea produselor capilare agresive.
Citește și: Ce este…
Ce tratamente recomanzi în cazul acestei afecțiuni?
În prezent, tratamentele împotriva mătreții sunt foarte eficiente și ușor accesibile tuturor. Acestea includ tratamente antifungice locale, adică șampoane, loțiuni sau creme care vizează limitarea proliferării fungice de la nivelul scalpului, calmează iritațiile și elimină mătreața.
Aceste tratamente trebuie aplicate periodic pentru a preveni recidiva. Medicul specialist este cel care va stabili tratamentul adecvat.
Șampoanele anti-mătreață sunt cele mai frecvente tratamente recomandate de medici și de farmaciști. Părul trebuie spălat ori de câte ori este necesar, de 2-3 ori pe săptămână. Principiul conform căruia părul spălat mai rar nu se îngrașă și nu face mătreață este complet eronat. În acest sens, vă recomand șamponul Cystiphane D.S. de la Biorga, produs disponibil în farmacii.
Există și alte tratamente, inclusiv pentru dermatita seboreică?
Da, trebuie știut faptul că dermatita seboreică apare și pe față și pe trunchi. La nivelul feței, ea se manifestă prin apariția roșeței, a scuamelor, a iritațiilor și a pruritului. La fel ca și în cazul celei de pe scalp, cauza o constituie prezența la nivelul feței a fungilor Malassezia furfur, fungi direct responsabili de apariția simptomelor.
La fel ca și în cazul tratamentului pentru scalp, tratamentul pentru dermatita seboreică a feței presupune folosirea unor geluri blânde de spălare cu ingrediente cu rol anti-fungic și aplicarea unor creme adecvate.
Recomandarea mea în acest caz este Quasix gel și Mycogel – gel de spălare. Produsele sunt disponibile în farmacii.
Voi încheia prin a vă sfătui să apelați întotdeauna la sfatul dermatologului pentru a trata eficient aceaste patologii de lungă durata: mătreața și dermatita seboreică.
Află mai multe despre mătreaţă de AICI.
[…] Citeşte şi: Alina Ştefu… […]
[…] Citeşte şi: Alina Ştefu… […]
[…] Citeşte şi: Mătreaţa… […]
[…] Citeşte şi: Mătreaţa… […]
[…] Ştefu, biochimist şi director medical al Dermacare, a acordat recent un interviu revistei online Flawless.ro. Pretextul acestei discuţii a fost mătreaţa, care reprezintă o problemă frecventă în rândul […]
[…] superficiale, generând o descuamare cronică. Astfel, se formează mătreața,” explică Alina Ştefu, biochimist şi director medical Dermacare […]