Odată cu vara, încep să apară și călătoriile mai lungi, vacanțele și activitățile intense de toate felurile. Fie că ne distrăm acasă sau la concertele verii, igiena reprezintă unul dintre subiectele importante când vine vorba de pentru sănătate și stare de bine. De aceea am decis să stau de vorbă cu Alina Ștefu, biochimist și director medical la Dermacare, despre importanța unui aspect considerat încă, din păcate, tabu: igiena intimă.

Vă invit să citiți un nou interviu flawless, interviu care include informații corecte și complete despre pH, igiena intimă și alegerea corectă a produselor de spălare.

Ce este pH-ul și de ce contează valoarea acestuia?

pH-ul sau echilibrul acido-bazic reprezintă nivelul de acizi sau baze din sânge și mucoase. În funcție de aceste valori organismul funcționează normal sau nu. Numele de pH vine de la prescurtarea „potențial de hidrogen” și este factorul care decide măsura acidității fluidelor corporale.

pH-ul variază ca valoare pe o scară de la 1 la 14. Cu cât o soluție este mai acidă, cu atât va avea o valoare mai mica de pH. De exemplu, între 1 și 7 avem de-a face cu un pH acid, în timp ce 7 este o valoare neutră, iar între 7 și 14 avem un pH bazic.

Vorbim adesea despre pH-ul fiziologic, care s-a stabilit arbitrar a avea valoarea de 5,5. Această valoare este similară cu cea a fluidelor corporale, iar produsele cu acest pH sunt extrem de sigure pentru piele și mucoase.

Photo by Max on Unsplash

Care este legătura dintre valoarea pH-ului și alegerea produselor ideale pentru igiena intimă?

Trebuie să ținem cont de faptul că pH-ul corpului uman variază de la o zonă la alta, în funcție de rolul și de topografia organelor.

Cel mai acid este cel al mucoasei gastrice, cu rolul de a asigura o digestie corespunzătoare. Un rol important îl joacă și pH-ul pielii și mucoaselor, și el tot acid, pentru a asigura o bună protecție împotriva patogenilor, deci o adevărată „mantie protectoare”. Este știut deja faptul că apa și produsele de spălare pot modifica valoarea pH-ului pielii și mucoasei vaginale, de aceea trebuie să ne asigurăm ca aceste produse sunt alese corespunzător, cu un pH de 5.

Citește și: Fotoprotecția…

Cum alegem produsele ideale pentru igiena intimă în funcție de pH?

Aici vorbim despre două situații distincte. Pentru uzul cotidian, pe perioade îndelungate de timp, alegem produsele cu pH fiziologic, adică pH 5,5, care permit totodată mucoaselor să-și păstreze caracterul acid, protector.

Pentru situațiile conjuncturale, așa cum sunt infecțiile, inflamațiile sau menopauza, se recomandă produsele cu pH bazic, de exemplu cu pH 8. Asta pentru a contracara aciditatea excesivă și pentru a asigura un efect optim de neutralizare. Mențiunea care trebuie făcută este aceea că produsele cu pH bazic se folosesc pe perioade scurte de timp, după care revenim la cele cu pH fiziologic.

Cum folosim în deplină siguranță produsele de igienă intimă?

Când vine vorba de igiena intimă, este bine să ne amintim că produsele respective sunt în exclusivitate produse de uz extern. Spălările și dușurile vaginale prea dese sunt complet nerecomandate de medici. Indiferent de situație, ne limităm la a le aplica extern, respectând indicațiile date de producător.

Nu uitați că excesele sunt dăunătoare și în această situație!

Citește și: Căderea părului…

Ce tip de produse recomanzi în acest sens?

Legat de ceea ce am vorbit până acum, vă recomand două produse dermato-cosmetice, special concepute pentru o igienă corespunzătoare.

Este vorba de gama Femilyane de le Biorga, respectiv de geluri intime cu cele două variante de pH 5,5 și 8: Femilyane pH 8 și Femilyane Physio pH 5.5. Produsele sunt disponibile în farmacii și pe site și au corespondente și la alți producători.

Voi încheia cu același sfat pe care vi-l dau de fiecare dată: o persoană informată face întotdeauna alegeri inspirate!

How to...

4 Replies to “Ce este pH-ul și cum alegem produsele ideale pentru igiena intimă – INTERVIU FLAWLESS”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *