Alina Ștefu

Cu toții ne dorim un păr sănătos și strălucitor, dar se prea poate să ignorăm ce este părul, de fapt, și ce putem face ca el să-și mențină sănătatea și frumusețea. De aceea, am ales să stau de vorbă cu Alina Ștefu, biochimist și director medical la Dermacare, despre structura firului de păr și nu numai. De la Alina am aflat că avem în medie 150.000 de fire de păr, adică aproximativ 250 de fire de păr pe 2 cm de scalp. Cum o asemenea podoabă capilară are nevoie și de cunoștințe pe măsură în materie de sănătate și frumusețe, am decis să le discutăm pe toate într-un nou interviu flawless.

Ce este firul de păr și din ce este compus, de fapt?

Firul de păr este format din două părți: rădăcina și tija. Părul este format din keratină, în proporție de 95% (proteină fibroasă) și are o structură complexă compusă din mai multe straturi. Partea sa vizibilă, pe care ne place să o păstrăm strălucitoare și moale, este de fapt moartă din punct de vedere biologic. Singura parte vie a firului de păr este rădăcina.

Rădăcina, sau partea vie a părului, este introdusă într-un folicul pilos, aproximativ 4 mm sub nivelul scalpului.

Tija, sau partea vizibilă a părului, este biologic moartă. Este formată din celule pline cu keratină moartă. În mod normal, părul trebuie să fie suplu, mătăsos și cu luciu natural, să se coafeze ușor și să nu constituie un factor de stres pentru noi. Dar de cele mai multe ori lucrurile nu stau deloc așa. Ne confruntăm cu mai multe situații de-a lungul vieții în care părul suferă modificări.

Citește și: Ce este…

De ce există păr strălucitor și păr tern?

Părul sănătos este lucios în mod natural, pentru că structura lui reflectă lumina. Atunci când părul este deteriorat, suprafața lui devine neregulată și el își pierde strălucirea.

De ce depinde, așadar, strălucirea părului?

Strălucirea părului depinde de starea cuticulei, stratul exterior al firului de păr. Cuticula este compusă din solzi de keratină incolori care se suprapun unul peste altul. Ei sunt conectați printr-un „ciment” intercelular bogat în lipide. Când părul este complet sănătos, solzii de keratină sunt închisi și cuticula este bună. În această stare, ea reflectă perfect lumina.

Rolul cuticulei este de a proteja baza firului de păr și ea este prima linie de apărare împotriva tensiunilor externe la care este expus părul : apă, murdărie, lumina soarelui, vânt, styling etc. Pentru că este foarte subțire, firul de păr este ușor de modificat. Ca urmare a agresiunilor exterioare repetate, deficiențe nutriționale sau probleme hormonale, cimentul intercelular se epuizează și solzii de keratină se ridică, separându-se unul de celălalt. Într-o astfel de situație, părul nu mai reflectă lumina, în schimb, o absoarbe. Așadar, părul  devine poros: apa poate pătrunde mai ușor în cortex  și chiar sub cuticulă. Ca urmare a acestui fapt, părul devine moale și lipsit de vitalitate, ondulându-se  în condiții de umiditate.

Toate tipurile de păr pot fi lipsite de strălucire, dar părul uscat, alb și ondulat este mai predispus  la lipsa de strălucire și vitalitate.

Adică un dezechilibru intern sau extern poate duce la pierderea strălucirii părului?

Dacă părul este uscat, fragil, sau aspru, toate acestea sunt semne ale unei schimbări la nivelul filmului hidrolipidic protector al părului. Ele pot fi cauza unui dezechilibru intern sau a unor tratamente agresive. 

Cum devine părul uscat și fragil?

În condiții normale, părul este acoperit cu un film hidrolipidic compus din sebum și transpirație provenite din glandele sebacee și sudoripare. Acest film hidratează, hrănește și protejează. Astfel, se formează o barieră naturală care protejează părul de factorii externi dăunători și care este esențială pentru menținerea părului strălucitor și moale. Ocazional, acest film hidrolipidic se poate modifica din diverse motive.

Citește și: Fotoprotecția…

Care ar putea fi acele motive?

Putem vorbi despre factori interni, adică despre activitatea glandei sebacee, care poate fi încetinită de un deficit nutrițional. Alți factori interni sunt problemele de circulație la nivelul scalpului, modificările hormonale (în timpul menopauzei, de exemplu), stresul etc.

Dar există și factori externi care duc la fragilizarea părului. Sebumul care acoperă părul poate fi îndepărtat printr-un tratament dur. Asta se întâmplă dacă persoana respectivă folosește șampoane dure, coloranți, permanent sau întindere a părului, periere agresivă a părului, uscare la temperatură prea ridicată etc. Soarele, apa de mare sau clorul din bazine sunt alți factori externi. Keratina care constituie firul de păr, adică partea vizibilă a unui fir de păr, este apoi expusă, slăbită și pierde o parte din elasticitate. Solzii care compun partea exterioară a părului devin neregulați și nu se mai suprapun unii peste ceilalti așa cum ar trebui. Astfel, părul devine uscat și fragil.

Ce ne poți spune despre părul gras?

Părul gras este rezultatul unui dezechilibru al secreției de sebum de la nivelul  scalpului. Acesta afectează aproximativ una din patru persoane și este foarte frecvent în rândul persoanelor adulte.

Care sunt acele cauze care determină îngrășarea părului?

Ca și pielea, părul este acoperit de un film hidrolipidic compus din sebum și transpirație, provenite din glandele sebacee și sudoripare. Această substanță uleioasă hidratează, hrănește și protejează. Astfel, se formează o barieră naturală care protejează părul de factorii externi . Este esențial să ne menținem părul strălucitor și moale. Uneori, glandele sebacee secretă sebum în exces. Acest ulei în exces îi conferă părului un aspect gras. La doar o zi după spălare, suvitele de păr se îmbină și se lipesc de scalp. Scalpul devine astfel iritat și apare pruritul, pentru că pielea nu respiră normal. În cele mai multe cazuri, părul este gras doar la rădăcină, în rest este normal sau chiar uscat.

Mai sunt și alte cauze care pot duce la apariția unui păr gras?

Părul  gras poate avea și o componentă genetică, dar poate fi influențat și de o serie de factori ca: stresul, șocul emoțional și oboseala, obezitatea, șampoanele nepotrivite sau vopsirea frecventă a  părului , un regim alimentar dezechilibrat, prea bogat în grăsimi și zahăr, consumul excesiv de alcool, fluctuațiile hormonale, anumite tratamente medicamentoase și pilulele contraceptive.

Cum tratăm părul fragil și lipsit de strălucire? Dar părul gras?

Pentru ambele situații vă propun două șampoane special concepute: Ecophane, un șampon creat special de Laboratoarele Biorga pentru părul fragil, și Sebophane – șampon împotriva părului gras. Ambele sunt disponibile în farmacii. Astfel veți putea face alegeri inspirate și adaptate problemelor cu care vă confruntați.

Beauty & Make-up

5 Replies to “Scurtă biografie a firului de păr sănătos, cu Alina Ștefu – INTERVIU FLAWLESS”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *