Vlad Ruja este un antreprenor din România care a creat în Germania o firmă dedicată românilor care îşi doresc o viaţă mai bună acolo. VR Personal, compania lui Vlad, şi-a propus să ajute românii să-şi construiască viziunea de viitor în Germania, pornind de la un nou job şi până la găsirea unei locuinţe şi aducerea familiei aproape. Am stat de vorbă cu Vlad pentru a afla ce l-a inspirat să creeze această companie, dar şi cât de greu este pentru un român să înceapă o viaţă nouă cu un job nou, într-o ţară străină.

Vă invităm să citiţi un nou interviu flawless, cu Vlad Ruja de la VR Personal.

Cum a fost copilăria ta şi ce amintiri frumoase ai din primii ani?

M-am născut în oraşul Târgu Mureş, la data de 4 octombrie 1989, sau, după cum spune mama “odată cu Revoluţia”. Am avut o copilărie fericită, la fel cum probabil că au avut mulţi dintre adulţii de astăzi.

Îmi aduc aminte cu drag de timpul petrecut la bunici, mai ales în vacanţele de vară. Am amintiri foarte, foarte frumoase din cele 2-3 luni de vară pe care le petreceam în vacanţă, la ţară. Şi astăzi îmi vizitez bunicii pe cât de des pot, pentru că am o legătură aparte cu ei, dar şi cu satul românesc în care am copilărit frumos. Cred că de aici mi se trage şi dragostea pentru natură.

Aşadar, când ajungi în România, vizitezi satul în care ai copilărit?

Da. Este primul lucru pe care îl fac, ori de câte ori ajung în România.

Care sunt diferenţele pe care le observi între viaţa din Germania rurală şi viaţa la sat în România?

Este greu să fac o comparaţie pentru că, la capitolul dezvoltare, în Germania se întâmplă mereu lucruri noi. Din păcate, România a rămas în urmă la acest capitol. Aici mă refer inclusiv la nevoile de bază, la acele lucruri de care orice comunitate are nevoie. Începând de la apă, gaze, curent electric şi străzi asfalatate – există diferenţe majore între satele din Germania şi satele din România.

Cu toate astea, vizitez cu drag satul românesc şi îl iubesc, pentru că aici am crescut. Sunt conştient că este greu să schimbăm, acum, diferite mentalităţi. Este greu să-i obişnuim pe bunicii noştri să-şi dorească mai mult şi mai bine pentru viitor. Până la urmă, nici nu este responsabilitatea lor… Mi-e drag să vizitez satul în care am copilărit şi acolo simt că timpul chiar a stat pe loc şi mă pot reîntoarce uşor în copilărie.

Nu e ok ca acum, în 2021, să nu ai apă, canalizare, lumină sau gaze. Sunt sate româneşti de o frumuseţe extraordinară în care, din păcate, viaţa de zi cu zi este una foarte dificilă.

Vlad Ruja, VR Personal

Te bucură sau te întristează faptul că timpul pare a sta pe loc acolo?

Pe de-o parte, mă bucură faptul că pot să mă întorc atât de uşor în amintirile din copilărie. Pe de altă parte, mă întristează că o comunitate frumoasă stă pe loc, că dezvoltarea stă pe loc în multe zone din România. Nu e ok ca acum, în 2021, să nu ai apă, canalizare, lumină sau gaze. Sunt sate româneşti de o frumuseţe extraordinară în care, din păcate, viaţa de zi cu zi este una foarte dificilă.

Cum ai ajuns tu în Germania şi care au fost primele lucruri pe care le-ai trăit acolo?

Mi-am dorit foarte mult o schimbare. Mi-am dat seama că nu reuşesc să înaintez pe drumul meu în România şi că am şanse destul de mici să-mi ating obiectivele fără o schimbare. Practicând fotbalul de mic, speram la o carieră în fotbalul profesionist. În România, am ajuns doar până la nivelul Ligii a III-a şi, la vârsta aceea, aveam colegi mult mai mari decât mine, oameni aflaţi la finalul carierei lor. Încă de la acea vârstă îmi făcea plăcere să ascult oamenii, aşa că m-am integrat uşor în fiecare echipă. Ascultând poveştile celor mai mari decât mine, mi-am dat seama că fotbalul românesc nu oferă mari perspective, nici măcar dacă aş fi reuşit să ajung ceva mai sus, de exemplu în Liga a II-a.

Îi auzeam mereu pe cei mai în vârstă ca mine plângându-se de partea financiară, aşteptând sponsorul să le dea salariul. De multe ori, acel salariu era restant de două sau trei luni. Mi-am dat seama că nu poţi plăti facturile pe vorbe şi că nici nu poţi întreţine o familie aşa.

Mi-am dat seama şi că nu vreau ca mai târziu, la 35 de ani de exemplu, să-mi aştept banii aşa. Aşa că m-am gândit că, dacă până la 20 de ani nu ajung la profesionişti, atunci mai bine mă axez şi pe altceva. În tot acest timp, am decis să urmez cursurile Facultăţii de Drept, ca să am o siguranţă în plus că pot face şi altceva, dacă nu merge cu fotbalul.

După ce am terminat facultatea, am primit o ofertă în Liga a III-a, în Ungaria. Aceasta a fost prima mea experienţă în străinătatea şi a fost tot legată de fotbal. Am jucat la o echipă locală, aproape de Oradea. Eram 3 străini în această echipă din Ungaria şi toţi aveam contracte puţin mai costisitoare decât ceilalţi. După 6 luni, ne-au spus că suntem prea costisitori pentru ei. Mi-am dat seama că nici aici n-am reuşit să fac altceva, să fac un pas în faţă spre nivelul profesionist. În acel moment mi-am spus că vreau să ajung în Germania. Tot fotbalul m-a adus şi acolo.

Ai ajuns în Germania pentru fotbal, dar ai devenit atreprenor. Cum s-a întâmplat asta?

Un prieten, medic în Germania şi fotbalist amator, a vorbit pentru mine şi o echipă locală m-a chemat la probe de joc. Ulterior, mi-au oferit un contract pe 6 luni. Cu toate astea, banii pe care îi câştigam din fotbal nu erau suficienţi şi îmi doream mai mult.

Atunci te-ai hotărât să deschizi VR Personal sau decizia a venit mai târziu?

Nu chiar atunci. Am început prin a-mi căuta un job şi am pornit de jos. Primul meu job a fost la spălat de vase într-un restaurant, apoi am livrat pizza, iar doi ani mai târziu m-am angajat la poştă. Alternativ, am avut şi job-uri în construcţii, deci m-am confruntat cu toate greutăţile de care se lovesc românii aici. La poştă am lucrat cel mai mult, aproximativ 5 ani.

În tot acest timp, mi-am dat seama cât de greu poate fi să începi o viaţă nouă în Germania, dacă nu ai niciun sprijin, dacă nu ştii limba germană. M-am hotărât, aşadar, să învăţ germana şi m-am înscris la şcoală. Câteva luni am făcut doar şcoală şi am reuşit să învăţ limba germană. Am intrat în contact cu tot mai mulţi oameni şi mi-am dat seama câtă nevoie este de personal aici, dar şi câtă nevoie de educaţie este – pentru că este foarte greu dacă nu ştii limba germană.

VR Personal este viziunea mea pentru un viitor mai bun al românilor care vin în Germania.

Vlad Ruja

Practic, te-ai lovit de toate greutăţile de care se loveşte un român atunci când ajunge în Germania?

Da, pe toate le-am trăit şi eu. Tocmai de aceea am creat VR Personal, ştiind foarte bine ce am trăit şi eu. VR Personal este viziunea mea pentru un viitor mai bun al românilor care vin aici. Îmi doresc ca procesul lor de adaptare aici să nu dureze atât de mult cât a durat în cazul meu. La început, eu am lucrat fără contract de muncă, aşa că mi-am dorit să fac ceva ca alţi oameni să nu treacă prin acelaşi lucru, să nu trăiască cu nesiguranţa că pleacă din România fără ajutor.

Am vrut ca toţi cei care îşi doresc să-şi găsească un loc de muncă în Germania să ştie că au alături o echipă, echipa VR Personal. Când ajung, ei au un contract de muncă direct cu angajatorul german, angajator pe care noi îl alegem cu grijă şi pentru care noi garantăm. Aşa a apărut VR Personal.

VR Personal le oferă românilor tot pachetul de servicii pentru a duce o viaţă sigură şi stabilă în Germania, adică mult mai mult decât un simplu loc de muncă nou. Oferim o adevărată şansă la integrare completă.

Vlad Ruja, VR Personal

În afară de faptul că VR Personal selectează angajatorii şi îi ajută astfel pe români să se păzească de “ţepe”, atunci când îşi caută un job în Germania, ce alte beneficii mai aduce românilor?

VR Personal oferă un pachet complet de servicii creat special pentru românii care doresc să-şi construiască un viitor mai bun în Germania. De la contracte de muncă semnate direct cu angajatorul normal şi până la tot suportul şi toate cunoştinţele pe care noi le avem cu şi despre piaţa germană.

În primul rând, fiecare om care ajunge aici are nevoie să stea undeva. Noi ajutăm fiecare român să îşi găsească o chirie potrivită cu nevoile lui. Discutăm despre toate acestea la interviu, discutăm şi cu angajatorul german şi, mai apoi, căutăm cea mai bună variantă pentru persoana respectivă. Abia apoi porneşte persoana respectivă către Germania, după ce noi ne asigurăm că are un loc pe care îl poate numi acasă. Cei care sunt deja în Germania ştiu foarte bine cât de greu este să găseşti o chirie aici.

În plus, avem şi un alt avantaj la acest capitol: contractele semnate cu diferite pensiuni şi apartamente închiriate, care permit românilor să vină aici şi să vadă dacă se adaptează, dacă le place şi dacă doresc să rămână aici. Toate acestea, fără presiunea de a avea pe cap un contract de închiriere, care se semnează pe termen mai lung.Mai mult, avem şi contracte cu firme de consultanţă de credite şi asigurări, adică le putem pune la dispoziţie asigurări de sănătate, casă şi masină, dar şi acces la conturi de economii şi credite, în cele mai bune condiţii.

Practic, VR Personal le oferă românilor tot pachetul de servicii pentru a duce o viaţă sigură şi stabilă în Germania, adică mult mai mult decât un simplu loc de muncă nou. Oferim o adevărată şansă la integrare completă.

Citește și: Interviu…

Vorbeai de un pachet de servicii. În afară de contractele de închiriere şi de ajutorul la găsirea unei locuinţe acolo, ce mai oferă VR Personal?

Cu mare drag ajutăm românii şi la capitolul cursuri de limbă germană, pe care le oferim atât în România, înainte de plecare, cât şi aici. În plus, îi ajutăm şi să îşi aducă familiile aici. Dacă cineva ne spune că doreşte să vină şi soţul sau soţia, dacă cineva îşi doreşte copiii aproape, facem tot posibilul să-i ajutăm.

Pentru noi, familia are prioritate, aşa că VR Personal şi-a propus să fie alături de românii cu familii şi să îi ajute să îi aducă pe cei dragi aproape de ei. Căutăm locuri de muncă şi pentru ceilalţi membri ai familiei, înscriem copiii la grădiniţă sau la şcoală, căutăm medici de familie şi oferim tot suportul ca familiile din România să fie întregite şi fericite aici, în Germania. Pentru că asta ne dorim şi aşa a luat naştere VR Personal: din dorinţa de a ajuta românii să-şi construiască propria viziune de viitor în Germania!

Citește și: Interviu…

VR Personal nu percepe comision. Comisionul nostru este 0, așa că românii care aleg să colaboreze cu noi nu au nimic de pierdut, însă au multe de câștigat.

Vlad Ruja, VR Personal

Ce ar trebui să aibă în vedere un român care își dorește să-și construiască un viitor în Germania, începând de la un nou job?

În primul rând, ar trebui să fie atent la preconcepțiile sale și ale celor din jur și la firma pe care o alege. Am văzut cu toții ce se poate întâmpla pe piața de muncă din Germania, inclusiv cazurile mediatizate din perioada pandemiei. A fost un scandal mare în agricultură și astfel de cazuri mai sunt.

De aceea este foarte important ca românii să fie foarte atenți la firma care îi aduce aici. Sunt foarte multe firme pe piață, dar este important să aleagă o firmă serioasă, care face tot ce promite. VR Personal are o serie de avantaje la acest capitol, de la cursurile de limbă germană, la contractele pe care românii le semnează direct cu angajatorii germani, salariile și sporurile oferite, asistența oferită la cazare și pe pe toata perioada desfășurării activității, dar și sprijinul pe care VR Personal îl oferă pe tot parcursul integrării lor în comunitatea germană. Cel mai important este faptul că VR Personal nu percepe comision. Comisionul nostru este 0, așa că românii care aleg să colaboreze cu noi nu au nimic de pierdut, însă au multe de câștigat.

În al doilea rând, un român care își dorește să-și construiască un viitor în Germania trebuie chiar să-și dorească schimbarea și să nu țină cont de prejudecăți sau preconcepții. De multe ori, românii ajung în Germania cu o serie de prejudecăți, mai ales la capitolul integrare. Mulți consideră că vor fi tratați diferit pentru că sunt români, mulți consideră că, așa cum se mai tot spune, „nemții sunt rasiști”. Dacă tu ajungi în Germania cu aceste gânduri, va fi foarte greu să încerci să te integrezi. VR Personal vine în sprijinul românilor cu tot suportul de care au nevoie dar, la final, cel mai mult contează ce vor ei să facă, dacă își doresc o schimbare și care este viziunea lor proprie pentru un viitor mai bun.

How to...

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *