Festivalul Trifoi Fest, aflat la prima ediție, are loc pe 25 septembrie 2021, între orele 10 și 21, în Parcul Romniceanu din București. Organizatorii își propun ca el să ofere inspirație și instrumente concrete pentru a reduce impactul vieții noastre de zi cu zi asupra mediului, acoperind tot spectrul nevoilor de bază: hrană, îngrijire, energie, transport, locuire. Aceștia speră să promoveze obiceiuri mai bune față de mediu, oameni și animale.

Surprize la Festivalul Trifoi Fest

Vizitatorii de la Festivalul Trifoi Fest vor avea acces la produse alimentare, produse de îngrijire și de curățenie, haine și accesorii, obiecte de mobilier, cărți și alte alternative ecologice, durabile sau biodegradabile, obținute fără risipă sau din deșeuri, toate vegane.

Cei prezenți vor putea pune întrebări unor reprezentanți ai autorităților publice și ai societății civile, dar și experților în managementul deșeurilor, cercetătorilor și antreprenorilor preocupați să-și reducă risipa.

De asemeni, vor putea interacționa cu reprezentanții unor ONG-uri sau inițiative care promovează un stil de viață mai sustenabil sau care pun presiune pe factorii de decizie pentru a preveni risipa și a gestiona mai bine deșeurile.

Citește și: Festivalul…

Cum se pot pregăti vizitatorii

Participanții la Festivalul Trifoi Fest sunt încurajați să vină cu bicicleta sau cu transportul în comun, pentru a-și reduce amprenta de carbon. În plus, așa pot scăpa și de pesiunea căutării unui loc de parcare.

De asemenea, organizatorii le recomandă să ia cu ei o farfurie, tacâmuri și un pahar. În schimb, vor avea la dispoziție apă filtrată pentru băut și o zonă de spălat recipiente. Cei care uită pot cumpăra pahare de sticlă upcycled, farfurii complet biodegradabile și tacâmuri din lemn.

Vizitatorii trebuie să știe că în perimetrul festivalului nu vor fi amplasate coșuri de gunoi suplimentare față de cele existente pe domeniul public, nici măcar pentru deșeuri reciclabile. Recicleta va colecta deșeuri reciclabile la standul propriu, dar participanții sunt încurajați să prevină generarea lor, căci reciclarea este un proces energofac și că și colectarea implică niște costuri. Cei care generează deșeuri reziduale sunt rugați să le ia cu ei acasă, asumându-și astfel responsabilitatea pentru poluarea aferentă. Singurele recipiente puse la dispoziție vor fi cele pentru deșeurile biodegradabile, care vor fi compostate ulterior.

Citește și: Locuri…

Programul festivalului

Dezbateri, discuții, prezentări:

11:00-12:00 | Cum prevenim generarea de deșeuri

13:00-14:00 | Cum valorificăm resturile biodegradabile – compost

15:00-16:00 | Cum punem presiune asupra factorilor de decizie

17:00-18:00 | Cum descreștem – mai mult, cu mai puțin

19:00-20:00 | Cum intră în colaps o civilizație complexă

Ateliere pentru copii și adulți:

10.00-20.00 | Upcycling textile, cu Cristina Cristina

10.00-20.00 | Joc interactiv Colaj Climatic, cu Micile Bucurii

11:30-13:00 | Să împrietenim copiii cu natura, cu Cântec de păpădie și Ana în pijama

11:00-11.40 | Învățăm să facem brioșe raw vegane, cu Lorelicious

12.00-13.00 | Atelier de cosmetică naturală, cu Pansea

13.00-14.00 | Băutură din ciocolată, cu Ștefan Niță

14.00-16.00 | Confecționare accesorii, cu Atelierele de Meșteșug

14.00-16.00 | Provocări pe două roți, cu Drop

15.00-16.00 | Eco-obiceiuri, cu Ecologos

17.30-19.00 | Workshop despre băuturile fermentate, super-alimente și cremele tartinabile, cu Samsara

Expozanți:

La Festivalul Trifoi Fest participă expozanți din diferite domenii. Printre aceștia se numără, la mâncare și băutură: TRAI-v-ING, Sara Green, Prăjitura din natură, Lorelicious, Tonic-Blend Kombucha, Bio&Co, Ștefan Niță, Samsara, Friddi. În materie de haine și accesorii, vor fi prezenți REDU, Atelier Merci, remesh, Twigs and bark, Atelierul de Pânză și LAILUI, în timp ce produse pentru casă, cosmetice și de îngrijire vor fi disponibile de la Magazin Zero Waste, Panseea. În materie de decorațiuni și mobilier sunt prezenți Wood be nice, Stycle, Tubatect, Mara cu Noroc și I wood be, iar ca soluții de filtrare a apei – Filtre-Doulton. La soluții de curierat eco-friendly vor fi prezenți cei de la Drop, iar la construcții și amenajare – EFdeN. Din zoona de management al deșeurilor vor fi prezenți Recicleta, Educlick, O mână de ajutor, Grădina Molcom.

În plus, la Festivalul Trifoi Fest participă și expozanți din zona de cărți și instrumente educative, precum Seneca, Ecologos, Micile Bucurii, Cântec de păpădie, Cristina Cristina, Atelierele de Meșteșug, dar și din zona de activism: Declic, Greenpeace, Mai bine.

Valorile Trifoi Fest, în practică

Festivalul Trifoi Fest a fost conceput în jurul a 6 valori: circular, local, organic, vegan, ecologic și rezilient. Organizatorii consideră că sunt valorile care pot aduce societatea mai aproape de o lume mai echitabilă, cu mai puțină suferință pentru cei expuși la nedreptate sau dezastre ecologice.

Lifestyle & Leisure

2 Replies to “Festivalul Trifoi Fest are loc pe 25 septembrie 2021”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *