Știm cu toții că Bulgaria este o țară frumoasă, care ascunde aproape tot atâtea comori precum România. De la istorie și până la plaje superbe, de la clădiri din piatră și lemn și până la peisaje sălbatice, țara vecină are de toate și nu degeaba este un loc tot mai des vizitat. Însă dacă mulți dintre noi s-au obișnuit mai degrabă cu litoralul, este bine să știm că tot în țara vecină putem găsi și alte locuri speciale, încărcate de istorie și de parfum. Printre aceste locuri de vizitat în Bulgaria se numără și Kazanlak.

Unde se află Kazanlak și de ce merită vizitat

Valea Kazanlak se află chiar în inima Bulgariei, între munții Balcani și Sredna Gora. Tot aici, în provincia Stara Zagora, găsim și orașul cu același nume. Valea în sine este nu doar frumoasă, ci și încarcată de istorie. Râul Tundja, care traversează acest tărâm și se varsă tocmai în Turcia, aproape de Edirne, a transformat acest loc într-unul cu adevărat propice oamenilor, care l-au ocupat încă din Antichitate. Aici găsim, așadar, atât Valea Regilor Traci, cât și Valea Trandafirilor. Ce ne-am putea dori mai mult, dacă avem chef de o altfel de aventură în vacanță?

Mormântul Tracic de la Kazanlak

Cel mai cunoscut monument din zonă este Mormântul Tracic de la Kazanlak, aflat chiar în inima orașului cu același nume. Acesta a fost descoperit accidental în 1944 și este cunoscut drept primul monument din Bulgaria care a intrat pe lista patrimoniului modial UNESCO. Mormântul se află chiar în parcul din nord-estul orașului și, deși nu poate fi vizitat, are alături o replică exactă care ne taie respirația prin frumusețea frescelor, dar și prin delicatețea detaliilor. Se presupune că fresca principală l-ar înfățișa chiar pe conducătorul trac Royogos și că picturile murale i-ar aparține lui Kodzimasis.

Citește și: Vacanță…

Locuri de vizitat în Bulgaria: Valea Regilor Traci

Dacă Mormântul Tracic de la Kazanlak se află chiar în oraș, alte locuri de vizitat în Bulgaria sunt în imediata apropiere. Vorbim despre ruinele cetății Seuthopolis, care se află la aproximativ 8 km vest de Kazanlak, dar și despre Valea Regilor Traci. Aceasta din urmă cuprinde nu mai puțin de 10 tumuli, dintre care majoritatea sunt considerate a fi morminte ale conducătorilor din vechime, în timp ce unul singur, Shushmanets, este un adevărat templu funerar. Acestea sunt mormintele lui Seuthes III, mormintele Maglizh, Ostrusha, Golyama Arsenalka, Sashova, Sarafova, Helvetia, Griffons și templul mortuar Shushmanets.

Chiar dacă cetatea Seuthopolis, fondată chiar de Seuthes III, nu mai poate fi vizitată, căci se află astăzi pe fundul unui lac de acumulare, Valea Regilor Traci rămâne mărturie a vremurilor trecute, dar și a ingeniozității de care dădeau dovadă tracii. Unică prin cantitatea de temple și morminte tumulare din zonă, valea impresionează și devine unul dintre acele locuri de vizitat în Bulgaria, fie că suntem în drum spre Grecia, spre litoralul bulgăresc sau pur și simplu în căutare de noi locuri interesante. Iar dacă cele de mai sus nu ne-au stârnit complet interesul, e important să menționăm că există și un plan de redescoperire a cetății Seuthopolis.

Citește și: Chania…

De la Valea Regilor la Valea Trandafirilor

Aceeași vale dintre munți este celebră însă și pentru alte lucruri, adică pentru cultivarea diferitelor soiuri de trandafiri atât de utili în parfumerie și cosmetică. Știm prea bine că nu putem spune Bulgaria fără să ne gândim la celebrul trandafir bulgăresc, dar ar fi și mai bine să știm că acesta se numește, de fapt, Rosa damascena sau… Trandafir de Damasc. „Ceea ce noi numim trandafir prin orice alt cuvânt ar mirosi la fel de dulce,” spunea Shakespeare și cine suntem noi să-l contrazicem?

Valea Trandafirilor, dar și Muzeul Trandafirilor din Kazanlak sunt, cu siguranță, locuri de vizitat în Bulgaria. Fie că alegem festivalul care sărbătorește această floare sau orice altă perioadă, muzeul ne pune la dispoziție zeci de mii de exponate cu și despre trandafiri. Pentru a obține 1 ml de ulei esențial de trandafir sunt necesare 50.000 sau 1.500 de flori, ceea ce înseamnă că parfumul pur al acestor flori nu este doar plăcut, ci și foarte prețios. Bulgaria produce aproape jumătate din uleiul de trandafiri utilizat la nivel mondial așa că, fie și doar pentru acest aspect, țara vecină merită cu siguranță o vizită.

Lifestyle & Leisure

4 Replies to “Locuri de vizitat în Bulgaria: Kazanlak”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *