O infecție urinară (sau ITU – infecție de tract urinar) este o infecție care afectează una sau mai părți ale tractului urinar, adică rinichii, ureterele, vezica urinară sau uretra. Majoritatea infecțiilor apar în tractul urinar inferior, adică la nivelul vezicii și uretrei. Atunci când vine vorba de infecții urinare, femeile se confruntă cu riscuri mai mari decât bărbații. Iar dacă o infecție care afectează vezica urinară este doar dureroasă și enervantă, atunci când ea evoluează și afectează rinichii, consecințele pot fi grave.

Medicii tratează orice infecție urinară cu antibiotice. Dar fiecare dintre noi poate lua niște măsuri de siguranță pentru a reduce riscurile.

Cum apare o infecție urinară

Infecțiile urinare pot să fie asimptomatice, dar uneori apar și simptomele specifice. Printre ele se numără și nevoia puternică de a urina și senzația de arsură, mâncărime și disconfort la urinare. Se elimină cantități mici de urină, mai des ca de obicei, iar aceasta poate fi tulbure, roșie, roz sau maronie. Acesta este un semn că există sânge în urină și că e necesar să ne prezentăm la medic. Și mirosul urinei se poate schimba, iar femeile se pot confrunta și cu dureri pelviene – în special în centrul bazinului și în jurul zonei osului pubian.

Citește și: Cură de detoxifiere

Infecție urinară: femeile au risc crescut

Factori de risc

Așa cum am arătat mai sus, este mai probabil ca o infecție urinară să apară la o femeie decât la un bărbat. Majoritatea femeilor se confruntă cel puțin o dată în viață cu cistita (care este, de fapt, o infecție a vezicii urinare), iar multe femei au parte de multe recurențe pe parcursul vieții. Fie că vorbim despre infecții simple sau chiar de pielonefrite (infecții la nivelul rinichilor). Factorii de risc specifici femeilor sunt:

Anatomia feminină. Femeile au uretrele mai scurte decât bărbații, ceea ce înseamnă că distanța pe care trebuie să o parcurgă microbii pentru a ajunge la vezica urinara este și ea mai mică.

Activitatea sexuală. Femeile active sexual au riscuri mai mari de a suferi de infecție urinară decât femeile care nu sunt active sexual. Un partener nou înseamnă și noi riscuri, iar protecția este esențială.

Unele contraceptive. Femeile care folosesc diafragme ca mijloace contraceptive se expun la riscuri mai mari, conform studiilor.

Menopauza. După menopauză, scăderea nivelului de estrogen duce la modificări ale tractului urinar care fac femeile mai vulnerabile în fața infecțiilor.

Date esențiale

Există mai multe tipuri de infecții urinare, dar cistita este, probabil, cea mai cunoscută dintre ele. Aceasta reprezintă inflamarea vezicii și/sau a uretrei, de cele mai multe ori din cauza unei infecții cu bacteria E-coli sau alte bacterii similare. E important să știm că E-coli nu este o bacterie rară: ea se găsește în mod normal în tractul nostru digestiv. 80% dintre infecțiile urinare sunt cauzate de o infecție urinară cu E-coli. Predispuse la infecție urinară simplă sau cistită sunt femeile active sexual, cele însărcinate, cele aflate la menopauză și cele care folosesc metode de contracepție precum diafragme și spermicide.

Recomandări

Câțiva pași simpli și ușor de adoptat în rutina zilnică te pot ajuta să stai departe de o infecție urinară. Consumul a cel puțin 2 litri de apă pe zi și evitarea excesului de cafea și băuturi carbogazoase este un prim pas necesar. Aproape la fel de importantă este și… lenjeria intimă. Este preferabil să alegi piese din bumbac, și modele lejere, care să lase pielea să respire. Atenție și la alegerea produselor de igienă intimă! Adică fără parfumuri puternice și cu PH apropiat de cel intim.

Consumă zi de zi fructe sau suc de merișoare.

În plus, nu e recomandabil să amâni momentul în care mergi la toaletă. Abținerea de la urinare favorizează apariția infecțiilor urinare. Este, în schimb, de dorit să bei suc de merișoare și să consumi aceste fructe pline de vitamine și antioxidanți. Și, poate cel mai important sfat: ștergerea se face din față în spate, ori de câte ori mergem la baie. Este important ca bacteriile din regiunea anală să nu ajungă în zona vaginală sau urinară.

Citește și: Lipsa somnului…

Suplimente alimentare

Pentru tratarea infecțiilor urinare, cât și pentru a grăbi procesul de vindecare, sunt recomandate și anumite suplimente alimentare, precum Uractiv Forte. Aceste capsule pe bază de extract de albastru de metilen și strugurii-ursului calmează durerea și usturimile, distrug și elimină bacteriile, curăță și dezinfectează tractul urinar.

Mai multe informații despre acest produs marca Fiterman Pharma găsiți pe site-urile aici și aici, dar și pe Facebook.

How to...

One reply to “Cum să te ferești de o infecție urinară?”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *