Lipsa somnului poate afecta sistemul imunitar, cardiovascular, metabolic şi neurologic şi poate genera depresie, anxietate şi chiar diabet, potrivit unui studiu realizat în Mexic.
Medicul psihiatru Margarita Reyes Zúńiga, de la Universitatea de Medicină a Somnului din cadrul Institutului Naţional de Boli Respiratorii (INER), a explicat că somnul în timpul orelor adecvate este la fel de important ca menţinerea unei diete echilibrate sau realizarea de exerciţii fizice.
“A nu dormi suficient face ca organismul să activeze sistemul de alertă, determinând o creştere a secreţiei de adrenalină şi o creştere a ritmului cardiac, a transpiraţiei, palpitaţiilor, durerilor de cap, anxietăţii şi a iritabilităţii”, a spus medicul.

Lipsa somnului efect: slăbirea sistemului imunitar

O altă consecinţă foarte importantă a privării de somn este slăbirea sistemului imunitar. Această privare face ca organismul să nu mai poată să combată infecţiile.
Referitor la problemele de metabolism, diabet, hipertensiune şi hipercolesterolemie, specialista mexicană a subliniat că lipsa somnului provoacă o creştere a apetitului, ducând la ingerarea unei mai mari cantităţi de alimente, care determină o alterare a glucozei din sânge.Specialista a explicat că orele de somn se schimbă în funcţie de vârstă. De exemplu, nou-născuţii au nevoie de 18 ore de somn, copiii preşcolari de între 10 şi 12 ore, în timp ce adolescenţii de opt ore. Adulţii au nevoie de cel puţin 7 ore de somn pe noapte.

40% dintre adulți dorm mai puțin de 7 ore pe noapte

Potrivit rezultatelor Sondajului Naţional pentru Sănătate şi Nutriţie (Ensanut), 40 % dintre adulţi dorm mai puţin de 7 ore.
Se estimează de asemenea că 60 % dintre copiii de vârsta şcolară dorm mai puţin de 9 ore, “ceea ce explică parţial obezitatea infantilă”, precizează Reyes Zúńiga.

Experta le recomandă adulților ca trezirea şi culcarea trebuie să aibă loc la aceeaşi oră, să nu consume alcool seara, să evite exerciţiile fizice cu trei ore înainte de culcare, iar cina să fie uşoară.
Dormitorul trebuie să fie comod, ferit de lumină şi de zgomote, iar în cameră să nu fie nici prea cald şi nici prea frig.

Citește în continuare ghidul Flawless pentru o viață mai sănătoasă în 2019.

How to...

One Reply to “Lipsa somnului poate provoca depresie, anxietate sau diabet. Tu dormi suficient?”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *