Scoția a devenit prima țară din lume care oferă gratis absorbante şi tampoane tuturor persoanelor care au nevoie și nu și le pot permite. Decizia a fost aprobată marți de Parlamentul din Scoția. Conform CNN, memorandumul financiar care însoțește proiectul de lege estimează costurile la aproximativ 8,7 milioane de lire sterline pe an, în funcție de numărul de femei care vor profita de produsele gratuite.

Photo by Ava Sol on Unsplash

„Menstruația nu se oprește pe perioada pandemiei și îmbunătățirea accesului la tampoane și absorbante nu a fost niciodată mai importantă.”

Monica Lennon, MSP Labour Scoția

Proiectul de lege a fost introdus în dezbatere de Monica Lennon, de la partidul MSP Labour. Aceasta duce o campanie de conștientizare și de eradicare a sărăciei în Scoția, încă din 2016. „Menstruația nu se oprește pe perioada pandemiei și îmbunătățirea accesului la absorbante și tampoane nu a fost niciodată mai importantă”, a spus Monica Lennon, conform BBC.

Citește și: Gel intim…

Cum se asigură Scoția că accesul la absorbante și tampoane devine gratuit

Decizia Parlamentului din Scoția implică faptul că autoritățile locale din această țară vor avea obligația de a se asigura că oricine are nevoie de aceste articole le poate obține gratuit. Produsele urmează să fie distribuite în cadrul anumitor instituții publice, precum școli, licee și universități.

Citește și: Cum să te ferești de…

Sondajele arată că produsele de igienă feminină au prețuri prohibitive pentru o parte a populației din Marea Britanie: una din patru eleve s-a străduit să cumpere absorbate și tampoane. Mai mult, aproximativ 10% dintre fetele din Marea Britanie nu și-au putut permite aceste produse. Până în acest moment, nu avem acces la studii asemănătoare referitoare la accesul elevelor și studentelor din România la produsele de igienă feminină. Datele existente referitoare la igienă arată însă îngrijorător. Conform UNICEF și OMS, 1 din 4 școli din România nu deținea dotările minime necesare spălării mâinilor înaintea declanșării pandemiei de COVID-19.

News

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *