Grecia este una dintre destinaţiile preferate ale turiştilor în general, în sezonul estival, iar turiştii români sunt în mod special atraşi de această ţară. Apropierea geografică și accesibilitatea fac din Grecia o destinaţie extrem de tentantă pentru români, în timp de frumusețea și varietatea insulelor grecești oferă suficient exotism pentru orice vacanţă. Alte avantaje, precum moștenirea istorică și culturală, bucătăria savuroasă şi un excelent raport calitate-preţ când vine vorba de produse şi servicii transformă Grecia într-o destinaţie ideală vara. Cu toate acestea, limba greacă este foarte diferită de limba română şi poate deveni un obstacol pentru cei care speră la o vacanţă perfectă. De aceea, noi ne-am hotărât să facem o listă cu 10 cuvinte în greacă pe care ar trebui să le ştie orice turist.

Imagine de Michelle Raponi de la Pixabay

10 cuvinte esenţiale în greacă

Cunoașterea unor cuvinte și fraze de bază în limba greacă poate ajuta orice turist să comunice mai bine şi mai eficient cu localnicii. Un simplu „bună ziua” (kalimera) se poate dovedi extrem de util atunci când vine vorba de a crea o conexiune personală. În plus, turiştii care fac efortul de a învăţa măcar 10 cuvinte în greacă demonstrează un plus de respect față de cultura și limba acestei ţări, lucru care va fi cu siguranţă apreciat la faţa locului.

Mai mult, cunoașterea a măcar 10 cuvinte în greacă îi poate ajuta pe turiştii români să înţeleagă cultura elenă la un nivel mai profund. Până la urmă, limba reflectă valorile, tradițiile și obiceiurile unui popor, şi, învăţând aceste cuvinte, turiștii vor avea o perspectivă autentică asupra culturii și vor putea construi legături mai profunde cu locurile pe care le vizitează. Mai mult, există şi un aspect practic care recomandă acest lucru: utilitatea acestor cuvinte în situații de urgență sau la mici neplăceri!

Iată 10 cuvinte în greacă pe care ar trebui să le ştie orice turist:

  1. Χαίρετε (Hairete) – salut
  2. Ευχαριστώ (Efharisto) – mulţumesc
  3. Παρακαλώ (Parakalo) – vă rog
  4. Συγνώμη (Siggnomi) – scuze
  5. Ναί (Ne) – da
  6. Όχι (Ohi) – nu
  7. Είναι (Eine) – este
  8. Όνομα μου (Onoma mou) – numele meu
  9. Πόσο; (Poso?) – cât?
  10. Πού (Pou) – unde?

Ce ar mai trebui să ştie turiştii despre limba greacă

Limba greacă modernă este derivată din limba greacă antică, care a evoluat la rândul ei din limba proto-indo-europeană. Greaca antică era vorbită în Antichitate, începând cu secolul al VIII-lea î.Hr. şi până în secolul al V-lea d.Hr. Există mai multe teorii privind apariţia acestei limbi, iar una acceptată pe larg de lingvişti arată că limba greacă antică a evoluat din limba proto-indo-europeană, care a fost vorbită de către un grup de popoare care au migrat în Grecia antică în jurul secolului al III-lea î.Hr. Apoi, greaca antică a evoluat în trei perioade diferite: perioada arhaică (secolele VIII-VI î.Hr.), perioada clasică (secolele V-IV î.Hr.) și perioada helenistică (secolele III-I î.Hr.).

Imagine de Christo Anestev de la Pixabay

Dincolo de aceste aspecte care s-ar putea dovedi plictisitoare, este important să menţionăm că turiştii au multe motive să înveţe măcar 10 cuvinte în greacă! Cum a contribuit enorm la dezvoltarea literaturii, filosofiei, matematicii, ştiinţelor şi politicii, greaca este cu siguranţă o limbă interesantă. Operele scrise în această limbă, precum Odiseea şi Iliada, sunt considerate încă drept unele dintre cele mai importante opere literare din toate timpurile. Filosofii greci, precum Platon și Aristotel, au avut un impact major asupra gândirii occidentale și continuă să fie studiați și în ziua de azi. Turiştii români ar mai putea avea un motiv să înveţe cel puţin 10 cuvinte în greacă: studiile arată că această limbă a jucat un rol important în dezvoltarea limbii latine, din care se trage şi limba română!

Citeşte şi: Vacanţă…

Citeşte şi: Cum să…

How to...

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *