Prima ediție a festivalului ecologic Trifoi Fest a avut loc weekendul trecut în București, în Parcul Romniceanu din Cotroceni. Aleile și spațiile verzi ale parcului s-au animat, pe măsură ce expozanții și participanții au experimentat ce înseamnă să trăiești mai bine, cu mai puțin.

Vizitatorii s-au putut bucura de produse alimentare, produse de îngrijire și de curățenie, haine și accesorii, obiecte de mobilier, cărți și alte alternative ecologice, durabile sau biodegradabile, obținute fără risipă sau din deșeuri, toate vegane. Au povestit cu expozanții despre cum îți poți reduce amprenta ecologică personală, acoperind tot spectrul nevoilor de bază: hrană, îngrijire, energie, transport, locuire.

Unii dintre cei prezenți au participat la dezbateri despre prevenirea deșeurilor, compost, activism de mediu, descreștere economică și colapsul civilizațiilor complexe. Au pus întrebări reprezentanților autorităților publice și ai societății civile, dar și experților în managementul deșeurilor, cercetătorilor și antreprenorilor preocupați să reducă risipa.

Per total, organizatorii cred că Trifoi Fest 2021 și-a îndeplinit scopul, cel de a aduce în prim-plan toate aspectele aferente organizării de evenimente și de a fi o inspirație pentru alți organizatori. Irina Breniuc, co-organizatoare Trifoi Fest, împărtășește motivația din spatele conceptului Trifoi Fest. „Sperăm ca Trifoi Fest să fie mai mult decât un festival, să devină o sursă de inspirație pentru un trai cu mai puțină risipă și mai multă bucurie,” a spus ea.

Citeşte şi: Festivalul…

Trifoi Fest, un festival în care starea de bine devine molipsitoare

Reacțiile celor prezenți la Trifoi Fest 2021 au depășit așteptările. Mihaela Budescu, din partea Asociației Ateliere Fără Frontiere, a remarcat și a apreciat tipologia vizitatorilor prezenți. „M-au impresionat foarte mult oamenii cu care m-am întâlnit și am vorbit. Au venit cu adevărat oameni cărora le pasă, voiau să ajute, au fost deschiși să afle ce facem, ce e bine. M-am simțit ca într-o comunitate. Este așa un sentiment când totul e bine și acolo l-am avut în întregime,” a spus ea.

Cu ce a fost diferit Trifoi Fest de alte evenimente

Trifoi Fest 2021 a fost primul festival din România cu o abordare holistică asupra impactului pe care îl are orice organizare de evenimente asupra mediului înconjurător. Organizatorii și-au propus să creeze un eveniment circular, local, organic, vegan, ecologic și rezilient. Parțial, au și reușit.


Obiectivul principal a fost reducerea deșeurilor generate. Participanții au fost invitați să vină cu propriile recipiente de acasă pentru mâncare, apă sau alte cumpărături, însă nu toți au și făcut-o. Pentru aceste cazuri, comercianții au pus la dispoziție ambalaje de unică folosință compostabile, iar vizitatorii au fost invitați să le mărunțească și să le arunce în butoaiele pentru resturi biodegradabile, care au ajuns deja la Grădina Molcom pentru a fi transformate în compost. Din păcate, însă, o parte dintre acestea au ajuns și în coșurile de gunoi din parc. Tot acolo vizitatorii au aruncat reciclabile cumpărate din afara festivalului, deși Recicleta anunțase că le va colecta separat la standul propriu.

Totuși, o mare parte dintre deșeurile care ar fi putut fi generate au fost evitate, prin oferirea băuturilor la sticlă și prin accesul gratuit la apă filtrată. Vânzarea de apă a devenit o afacere globală imensă, iar în cadrul evenimentelor reprezintă o sursă de venit importantă și sigură. Organizatorii Trifoi Fest au interzis însă comercianților vânzarea de apă, întrucât consideră că accesul la apă potabilă este un drept fundamental care nu trebuie îngrădit nimănui, indiferent de venituri.

Citeşte şi: Festivalul…

Pentru că hrana reprezintă un aspect vital în cadrul unui festival și în viața de zi cu zi, organizatorii Trifoi Fest i-au acordat o atenție specială. La festival a existat doar hrană vegană, cu respect pentru animale și pentru natură. Astfel, s-a redus semnificativ amprenta de carbon și cea de apă aferente producției de ingrediente. Mai mult, vizitatorii s-au declarat încântați de gustul și aspectul preparatelor.


Un alt aspect vital în desfășurarea Trifoi Fest l-a reprezentat sursa de energie folosită. Organizatorii au insistat ca festivalul să aibă loc fără generatoare pe benzină sau motorină.

Ce aspecte ar fi de îmbunătățit pentru edițiile viitoare


Organizatorii Trifoi Fest sunt conștienți că obiectivele Trifoi Fest erau prea ambițioase pentru a fi atinse complet încă de la prima ediție. Pentru 2022, își propun să îmbunătățească managementul deșeurilor și să ofere consultanță pentru furnizorii de mâncare, pentru a avea mai multe produse locale, organice și sezoniere în meniu. Nu în ultimul rând, vor fi mai atenți la comunicarea cu publicul prezent, pentru a mări impactul pozitiv pe care îl poate avea Trifoi Fest chiar și după finalizarea evenimentului.


Trifoi Fest a fost organizat de grupul de inițiativă civică Încotroverzi, în parteneriat cu Primăria Sector 5 prin Centrul Cultural și de Tineret ,,Ștefan Iordache”. Festivalul face parte dintr-un proiect susținut prin programul Inclusiv în cartier, inițiat de Fundația Comunitară București și finanțat de Banca Transilvania. Implementarea are loc alături de asociațiile partenere: Zero Waste România și Incotroceni.

Lifestyle & Leisure

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *