Nimic nu durează pentru veșnicie și, cu atât mai puțin, vara. Deși așteptăm cu inima-n dinți vara, cu toată libertatea ei de a călători și de a trăi mai mult și mai viu, știm cu toții că se duce tare repede. Poate tocmai de-aia vrem să păstrăm cu orice preț vara în suflet, pe tot parcursul anului. Cum putem face asta mai bine decât folosind, pe lângă inimă, un simț care ne aduce mai aproape de miezul lucrurilor? Mirosind a vară, o trăim, indiferent în ce anotimp suntem. Acesta e motivul pentru care vă invit să citiți un articol dedicat unor parfumuri de vară pentru stare de bine care mie îmi merg la suflet.

Lovely, de la Vioris

Lovely este un parfum drăguț, care nu mă copleșește niciodată și nici nu „mă anunță” înainte de a intra într-o încăpere. Feminin până în măduva oaselor, este, totuși, un parfum care poate fi purtat ușor și de un bărbat. Așa ajungem la sufletul lui, care este suav, dar prezent, dulce, dar nu gurmand și citric, dar nu acru. Notele de citrice, piersică și măr fac casă bună cu iasomia, ghimbirul și scorțișoara din compoziție. La final, moscul, ambra și cedrul se împletesc pentru a crea un parfum elegant, strălucitor și numai bun de purtat zi de zi.

Lovely este unul dintre acele parfumuri de vară ideale pentru stare de bine, pentru că mă ajută să văd viața dacă nu în roz, atunci măcar în galben.

Moschino Funny!, de la Mochino

Ce poate fi mai plăcut într-o dimineață de vară decât un ceai verde, rece, cu bucăți de citrice abia stoarse și fructe roz asortate? Exact așa miroase și Moschino Funny!, unul dintre acele parfumuri de vară care nu obligă și nu deranjează. Nu mă obligă să fiu nicicum, ci îmi dă posibilitatea să fiu liberă și să mă simt bine. Nu mă deranjează niciodată, nici măcar la un drum lung, când mirosurile mai profunde și mai senzuale mi-ar putea deveni neplăcute. În plus, vorbim aici despre un parfum cu un nume tare potrivit, căci pe mine, una, mă face să zâmbesc fără motiv.

Moschino Funny! este un amestec strălucitor de portocală amară, coacăze roșii, piper roz, ceai verde, bujor, iasomie, violetă, cedru, mosc, lichen și ambră. Dintre toate, portocala și ceaiul verde se simt cel mai mult.

A girl in Capri, de la Lanvin

Dacă ar fi să aleg un parfum ideal pentru 2021, acesta ar fi A girl in Capri, de la Lanvin. Deși el seamănă foarte bine cu Moschino Funny!, este mai elegant, mai echilibrat și mai senzual. Spre deosebire de cel de mai sus, care este un parfum dominat de citrice și ceai verde, A girl in Capri vine cu notele-semnătură Lanvin și cu un anumit îndemn la visare. Sticla este superbă, iar notele sunt spectaculoase într-un mod discret: lămâie Primafiore, bergamotă, piper roz, floare de grepfrut, note marine, note lemnoase cu accent marin, ambră și mosc alb.

A girl in Capri este parfumul renașterii de după furtună, parfumul veseliei reținute și a zâmbetelor inspirate de visuri aproape uitate.

Citește și: Poezie…

Un Jardin Sur le Nil, de la Hèrmes

Există parfumuri de vară pentru stare de bine și există capodopere, așa cum este Un Jardin Sur le Nil. Parfumul de la casa Hèrmes este o creație a maestrului Jean-Claude Ellena, care a reușit să combine note de grepfrut, mango verde, roșie, morcov, papură, lotus, portocală, zambilă, bujor, mosc, iris, tămâie, laudanum și scorțișoară. Rezultatul? Un parfum care este mult mai mult decât atât, o emoție exotică perfectă, cu accente proaspete de citrice, care te însoțește pretutindeni. Nu domină, dar te cucerește.

Jean-Claude Ellena spunea că mirosul este un cuvânt, dar parfumul este literatură. Dacă e așa, atunci Un Jardin Sur le Nil este cea mai frumoasă poezie.

Citește și: 3 parfumuri…

Sunshine, de la Amouage

Probabil cel mai frumos parfum din colecția mea, Sunshine este, cu siguranță, atipic. Indecis fructat, dar și floral, puternic, dar tandru și îmbietor, acesta are o doză generoasă de tutun și mult osmanthus care miroase mai degrabă a caise foarte lipicioase, confiate. Dulce și amar, Sunshine se desfășoară mereu între pelin și migdală, între caise și tutun. Strălucește, cu siguranță, dar strălucește ca soarele la apus sau, mai degrabă, exact ca răsăritul lunii – într-o atmosferă aproape magică.

Chiar dacă mulți îl consideră un Amouage prea cuminte, mie Sunshine îmi miroase a viață, exact așa cum e ea: cu răsărituri și cu apusuri, cu tutun parfumat de narghilea și coacăze proaspete, cu vanilie, pelin și migdale.

Parfumuri de vară pentru stare de bine

Toate parfumurile de mai sunt sunt parfumuri de vară pentru stare de bine și fiecare dintre ele ascunde în inima lui ceva strălucitor. Simple sau complexe, reținute sau puternice, acestea mă ajută să văd soarele chiar și în toiul iernii și să zâmbesc chiar și în cele mai grele clipe. Le alătur unor lecturi la fel de frumoase, așa cum sunt Manualul lui Epictet de la Editura Seneca sau Leaves of Grass de Walt Whitman. Totuși, dacă ar trebui să le rezum în doar câteva versuri care inspiră stare de bine și poftă de viață, versurile i-ar aparține sigur lui Nichita Stănescu:

Motan m-aş fi dorit să fiu
cu coada-n sus, cu blana-n dungi,
cu gheare şi musteţe lungi,
c-un ochi verzui şi-un ochi căprui.

La ora când târâş-grăpiş
zăpada nopţii se adună
eu, cocoţat pe-acoperiş,
să urlu a pustiu la lună.

Şi-atuncea, şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine
şi să mă-njure surd, de Domnul,
că le-am stricat, urlând, tot somnul.

De sus, din vârful săptămânii,
să le rânjesc urlat, scârbos:
iubesc doar locul nu stăpânii,
precum fac câinii pentr-un os.

Şi iarăşi şapte gospodine
să dea cu bolovani în mine,
iar eu să urlu, urlu-ntruna
atât cât n-o apune luna.

Nichita Stănescu, Balada motanului

Găsiți Lovely de la Vioris AICI, Moschino Funny! AICI și AICI, A girl in Capri de la Lanvin AICI și AICI, Un Jardin Sur le Nil AICI și AICI și Sunshine de la Amouage AICI și AICI, dar articolul nostru NU a fost realizat în parteneriat cu aceste site-uri, ci constituie o recenzii oneste ale unor parfumuri de vară pentru stare de bine.

VIDEO

Beauty & Make-up

4 Replies to “Poezie și parfum: parfumuri de vară pentru stare de bine”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.