Pâine de casă tradițională. Rețeta simplă pas cu pas. Dacă îți e dor de mirosul pâinii proaspăt scoasă din cuptor, nu trebuie să ratezi această rețetă foarte simplu de făcut.

Deși pe rafturile magazinelor există o varietate enormă de produse de panificație, nimic nu se compară cu mirosul pâinii atunci când o scoatem din cuptor. Descoperă rețeta de pâine de casă tradițională cu care nu vei da greș. E extrem de ușor de făcut în propria gospodărie și îndrăgită de toată familia.

Ingrediente:

650 ml apă călduță

1 kg făină

10 g drojdie uscată sau 25 g drojdie proaspătă

2 lingurițe de sare

2 lingurițe de zahăr

50 ml ulei

Este foarte important să cântăriți ingredientele pentru a obține rezultatul dorit.

Pâine de casă tradițională. Mod de preparare:

Pasul 1

Făina se cerne de 2 ori înainte de folosire și se pune într-un lighean sau orice vas suficient de mare. Se amestecă drojdia uscată și zahărul.

Se adaugă apa călduță și sarea și se amestecă până când se înglobează toată apa. Dacă mai este nevoie se mai pot adaugă 1-2 linguri de apă sau făina, în funcție de cât mai cere aluatul. Făina poate fi mai umedă sau mai uscată, așa ca aluatul va mai cere apă sau făină. Când se adaugă uleiul, la frământat, aluatul se mai întărește.

Pas suplimentar dacă folosiți drojdie proaspătă. IGNORAȚI dacă folosiți drojdie uscată

Dacă folosiți drojdie proaspătă, trebuie făcută maia. Cum se pregătește maiaua separat: se pune drojdia proaspătă (25 g) și se amestecă bine cu zahărul, până când ajunge la consistența unei smântâni. Se adaugă 50 ml apă și o lingură de făină, se amestecă bine și se lasă să dospească timp 10-15 minute. Când maiaua și-a dublat volumul, se toarnă peste făină.

Vezi și: 5 IMAGINI DIN ROMA. ȘI O REȚETĂ: PASTE CARBONARA

Pasul 2

Se ung mâinile și vasul cu puțin ulei și se începe frământarea aluatului. Tehnica de frământare este similară cu cea de la cozonac: se aduce aluatul de la margine spre interior, în felul acesta, se înglobează aer și va crește foarte frumos. După 5 minute de frământare, urmează partea distractivă: trântirea aluatului. Se trântește aluatul cu putere de blatul mesei.  După ce terminăm frământarea, acoperim vasul și-l lăsăm la dospit.

Pâine de casă tradițională (Foto ilustrativ – credit: Photo by Nadya Spetnitskaya on Unsplash)

Pasul 3

Se scoate aluatul pe suprafața de lucru pudrată cu puțină făină sau unsă cu ulei și se împarte. Din acest tip de aluat se pot face pâini rotunde sau clasice, în tavă de cozonac. Pâinea rotundă se face bilă și se răsucește pe masa până se obține forma dorită. Cu ajutorul unei lame sau al unui cuțit bine ascuțit, se crestează pâinea și se pune în tavă la dospit. Crestarea are rolul de a permite o creștere controlată și nu-i permite să se rupă urât.

Cum coacem pâinea tradițională 

După ce a stat la dospit 30 de minute, pâinea se unge cu puțină apă. Se pot presăra pe deasupra diverse semințe, sare, sau se poate lăsa simplă. 

Atunci când o dăm la cuptor, temperatura trebuie să fie în jur de 180 de grade. În felul acesta va crește fără crăpături. După 10 minute, putem mări temperatura cuptorului la 200 de grade C și o lăsăm așa până la final.

Timpul total de coacere este de 40 de minute. După ce s-a scurs acest timp, se face proba cu scobitoarea: dacă scobitoarea iese curată, pâinea este coaptă. Dacă nu, o mai lăsăm 5 minute.

Rețetă de aici.

How to...

5 Replies to “Pâine de casă tradițională. Cea mai simplă rețetă”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *