Pelicula Maria, Regina României, de Alexis Sweet Cahill, a primit premiul publicului duminică, la finalul celei de-a zecea ediţii a festivalului Les Films de Cannes a Bucarest, în cadrul unei gale de închidere desfăşurată la Cinema Pro din Capitală, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

Filmul a fost prezentat în secţiunea „Avanpremierele toamnei”, iar premiul, în valoare de 2.500 de euro, oferit de Institutul Cultural Român, i-a fost înmânat producătorului Gabi Antal, care a anunţat că filmul va intra în cinematografe pe data de 8 noiembrie.

Juriul a fost alcătuit din cineaştii internaţionali Christophe Barral, Beranger Lacoste şi Kanon Fukuyama.

Maria, Regina României – o poveste bazată pe fapte reale

Maria, Regina României este o poveste bazată pe fapte reale, ce are în prim plan figura marcantă a Reginei Maria. În cadrul peliculei, regăsim o Românie devastată de Primul Război Mondial, măcinată de boală, ținută captivă foametei și deznădejdei.

În primăvara anului 1919, Regina Maria pleacă la Conferința de Pace de la Paris să-i înfrunte pe cei mai puternici lideri ai lumii și să lupte pentru o Românie Mare.

Filme realizate de liceeni bucureșteni

Câştigătorul secţiunii „Une minute de vie, une minute de cinema” – filme de un minut realizate de liceeni din cinci licee bucureştene – este filmul „Domnişoara Amelia”, regizat de Ruxandra Niţescu, de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”. Echipa filmului a primit un premiu de 1.000 de lei, oferit de Unicredit Bank, şi un abonament pe un an la cinematecă.

Vezi și: Filme de revăzut în week-end: Once Upon a Time in America, Forrest Gump, Melancholia

Filmele câştigătoare ale premiului publicului după proiecţia de duminică, de la Cinema Muzeul Ţăranului, câte unul din fiecare liceu au fost: de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” – filmul „Crash”, de Vlad Furtună; de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” – filmul „Domnişoara Amelia”, de Ruxandra Niţescu; de la Colegiul Naţional „Şcoala Centrală” – filmul „Eu exist?!”, de Iasmina Coman şi Maria Stana; de la Colegiul Naţional „Sfântul Sava” – filmul „Western cu toaster”, de Toma Hurduc şi Matei Preda; de la Colegiul Naţional „Spiru Haret” – filmul „În pas cu lumea”, de Andreea Bărgăoanu, Vlad Cocoş, Matei Greceanu, Ştefan Tudorache, Alin Zlotea. Fiecare echipă câştigătoare a primit câte un premiu de 1.000 de lei şi un abonament pe un an la cinematecă.

Peliculă norvegiană, câștigătoarea competiţiei „Filmminute”

Filmul norvegian „Life Goes On”, de Henry Knorvalls, a fost desemnat câştigătorul competiţiei „Filmminute”.

Distincţia a fost înmânată directorului Filmminute, John Catchum. Acesta, după ce a mulţumit, a amintit de data de 31 octombrie, deadlineul până la care se poate vota pentru premiul publicului pe filmminute.com.

Juriul care a decis câştigătorul secţiunii i-a avut în componenţă pe Christophe Barral, Beranger Lacoste şi Kanon Fukuyama.

Les Films de Cannes a Bucarest – secțiunea „Works in Progress”

Câştigătorii celei de-a patra ediţii a secţiunii „Works in Progress”, în cadrul căreia au fost discutate 22 de filme în fază de post producţie, sunt Ruxandra Ghiţescu, cu filmul „Otto Barbarul”, care a primit un premiu în valoare de 5.000 de euro în servicii de postproducţie, oferit de Multimedia Est, şi Radu Ciorniciuc, cu filmul „Acasă”, care a primit premiul în valoare de 10.000 de euro în servicii de postproducţie, oferit de Cinelab.

În cadrul programului „Managing Talents”, patru actori români au fost selecţionaţi pe lista scurtă pentru o întâlnire cu regizorul Daniel Sandu pentru a fi distribuiţi în filmul „Tata mută munţii”, care se va filma anul viitor. Aceştia sunt Radu Mateucă, Ioan Paraschiv, Ana Covalciuc şi Andreea Boboc.

Seara de gală s-a încheiat cu proiecţia în premieră a filmului „Frankie”, de Ira Sachs, cu Isabelle Huppert în rol principal.

Ediţia a zecea a Les Films de Cannes a Bucarest a fost organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti. Proiect cultural este finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Naţional al Cinematografiei, realizat cu sprijinul SACD – Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Filmul Maria, Regina României va intra în cinematografe pe data de 8 noiembrie.

Vezi și: Maleficent: Mistress of Evil, debut pe primul loc în box office

Sursa: Agerpres/Facebook

Lifestyle & Leisure

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *