Dacă acum câțiva ani revistele de modă erau principala noastră sursă de informare cu și despre modă, era digitală a deschis larg porțile internetului. Respirăm fashion ori de câte ori intrăm pe Facebook, Instagram și TikTok, urmărim stiliști din România sau din afară pe YouTube și ne luăm porția de știri de pe blogguri și site-uri de pretutindeni. Avem parte de mai multă informație. Și cumpărăm mai mult. Dar asta nu înseamnă că facem toate aceste lucruri mai bine. O vizită pe GLAMI m-a făcut să-mi aduc aminte ceva important în modă: less is more. Așa am decis că este momentul să vorbesc despre un concept nou în România: garderoba sau colecția-capsulă.

Garderoba capsulă, un pas spre minimalism

Conceptul este împrumutat de pe podium și definește o garderobă construită din piese vestimentare de top, create din materiale comode și de calitate, care pot fi combinate frumos între ele. Când vine vorba de colecția-capsulă, principalul argument pentru alegerea oricărei haine este versatilitatea. Pe scurt, nu trebuie să avem multe haine, fie ele și frumoase, ci trebuie să avem piese vestimentare de valoare. Adică haine și accesorii care rezistă cu succes trecerii timpului și tuturor schimbărilor din modă. La fel cum un designer poate alege dintr-o colecție mare doar câteva piese esențiale și noi putem selecta ușor tot ce e cu adevărat important.

La nivel personal, m-am întrebat adesea cum se face că am mai multe haine ca oricând, dar nu găsesc mereu o ținută superbă, când am nevoie de ea. Colecția-capsulă pare să fie răspunsul. Dacă ne gândim mai bine, până la apariția magazinelor fast-fashion, femeile se îmbrăcau la fel de bine, dacă nu mai bine. Deși aveau mai puține piese vestimentare în garderobă. Asta se întâmplă din două motive. În primul rând, doamnele nu erau bombardate cu atât de multe reclame și cu atât de multe schimbări în materie de trend. În al doilea rând, prețul hainelor era mai mare, calitatea – mai bună. Așa că femeile din trecut nu alegeau o rochie pentru acum, ci o rochie pentru următorii ani.

Citește și: 5 greșeli de stil…

Colecția-capsulă: secretul tuturor gentlewomen

Tot așa cum este o mare diferență între un bărbat oarecare și un gentleman, există diferențe și între femei și gentlewomen. Pe românește numită doamnă, aceasta din urmă cunoaște înțelesul cuvântului respect. Atât când vine vorba de ea însăși, de ceilalți, dar și de mediu. Cumpărând mai mult, la o calitate îndoielnică, dovedim lipsă de respect și față de noi înșine și față de mama natură. Cumpărând mai puțin, cu înțelepciune, spunem un DA! puternic conceptului de sustenabilitate. În plus, pierdem mai puțini bani, ne bucurăm mai mult de haine de calitate și irosim mai puțin.

Deși pare dificil la prima vedere, colecția-capsulă se construiește cât se poate de ușor. Tot ce trebuie să faci pentru a începe este să îți sortezi toate hainele în trei categorii. Prima, pentru hainele și accesoriile preferate. Cea de-a doua, pentru hainele ok, pe care ai vrea să le mai porți. Cea de-a treia, pentru hainele și accesoriile pe care nu vrei să le mai porți. Prima categorie va deveni fundația pentru garderoba ta capsulă, pentru că de aici înainte vei alege doar haine și accesorii care să se potrivească cu preferatele tale. A treia categorie e bine să o donezi și/sau reciclezi încă de la început. Iar pe cea de-a doua o pui la păstrare. Și peste ceva vreme sortezi din nou hainele și accesoriile din această categorie, punând o întrebare cheie: le-ai simțit lipsa sau nu?

Citeste și: 3 ținute de vară…

Procesul de sortare și reciclare este dificil pentru că adesea ne atașăm emoțional de hainele și de accesoriile noastre. Însă lucrurile cu adevărat valoroase în viață nu sunt acestea. Păstrând doar hainele preferate și alegând ulterior piese vestimentare de calitate, care să se potrivească cu ele, te vei simți și vei arăta mai bine. Colecția-capsulă n-ar trebui să cuprindă mai mult de 50 de haine și accesorii în total, însă toate acestea vor fi excepționale. Ca tine! Pentru că în modă, less is more.

 

Fashion & Accessories

2 Replies to “Garderoba sau colecția-capsulă: ce este și de ce ar trebui să afli mai multe”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *