Odată cu venirea verii, putem începe să vorbim despre vacanță, despre drumeții și despre distracții de toate felurile. Însă mai ales în anotimpul călduros, fotoprotecția solară reprezintă unul dintre subiectele de interes, atât pentru prevenție, cât și pentru sănătate și stare de bine. De aceea am decis să stau de vorbă cu Alina Ștefu, biochimist și director medical la Dermacare, despre ce este, de fapt, fotoprotecția solară, un moft sau o necesitate.
Vă invit să citiți un nou interviu flawless, interviu care include informații corecte și complete despre fotoprotecție.
Ce pericole ridică expunerea la radiațiile solare când vine vorba de menținerea sănătății și frumuseții pielii?
Vorbim frecvent despre radiația ultravioletă care străbate atmosfera și ajunge pe Pământ. Puțină lume știe că acestă radiație este, în funcție de lungimea de unde, de trei tipuri: UVA,UVB și UVC. Până acum câțiva ani se discuta doar despre UVA și UVB, responsabile de apariția arsurilor solare, a bronzului, dar și, în unele cazuri, de apariția melanomului sau a cancerului de piele. Astăzi radiațiile de tip UVC s-au impus și ele destul de mult.
Aceste trei tipuri de radiație ultravioletă sunt răspunzătoare de multe probleme ale pielii. Efectul expunerii repetate și îndelungate la soare, fără o protecție adecvată, poate fi extrem de complex: vasodilatație, roșeață, arsuri, hiperpigmentare, cancer de piele, keratoze actinice sau pur și simplu fotoîmbătrânire. În aceste situații, sub acțiunea radiațiilor UV se produc modificări în structurile interne ale pielii, la nivel celular, la nivelul ADN-ului. Așa apar mutațiile, distrugerea fibrelor de colagen și de aici până la apariția bolilor fotoinduse mai este doar un pas.
Cum se ajunge de la expunere la soare la cancer de piele?
Se știe deja că fiecare individ dispune de aceea ce specialiștii numesc capital solar. Fiecare dintre noi posedă un astfel de capital solar, pe care trebuie să-l gestioneze cum știe mai bine, pe parcursul întregii vieți. Astfel, expunerile îndelungate și repetate la soare și arsurile solare repetate duc în ani la apariția cancerului de piele. Acest lucru nu mai este un secret pentru nimeni.
Cum ne protejăm de acțiunea nocivă a radiațiilor ultraviolete?
Cu ajutorul cremelor și loțiunilor cu factor de protecție SPF, adică sun protection factor. Protecția pielii este asigurată prin intermediul ecranelor minerale și a filtrelor organice. Ecranele minerale sunt reprezentate de dioxidul de titan și mica de titan. Acestea sunt particule naturale și, din acest considerent, ele sunt recomandate copiilor, femeilor însărcinate, dar și persoanelor alergice. Sunt și hipoalergenice.
Filtrele organice, în schimb, sunt produse chimice, de sinteză, protejează anti UVA și UVB, și se asociază în compoziția cremelor. Ele oferă o protecție mult mai crescută decât cea oferită de ecranele minerale și se recomandă tuturor persoanelor, indiferent de vârstă, care nu prezintă sensibilitate la acestea.
Cum se etichetează produsele de protecție solară?
Când vine vorba de fotoprotecția solară, produsele se etichetează pe baza valorii SPF-ului. Cu cât acesta este mai crescut, cu atât protecția solară este mai ridicată. Ar trebui să aplicăm întodeauna produse cu SPF 50+, fără să ne temem de faptul că nu ne vom mai bronza.
De ce nu ar trebui să ne temem că nu ne mai bronzăm, dacă alegem produse cu SPF mai mare?
Pentru că valoarea crescută a factorului de protecție se stabilește în condiții standard, de laborator, aplicând pe piele o cantitate precisă de cremă, adică 2 mg/cm2 de piele, adică o cantitate echivalentă cu mărimea unei mingi de golf!
Studiile arată că noi aplicăm, de fapt, 0,5 mg cremă/cm2 de piele, adică un sfert din cantitatea ideală. Putem trage o concluzie simplă, anume că protecția reală va fi una mai mică. Chiar dacă aplicăm o cantitate mai mică de produs, având un SPF 50+, aceasta va oferi o protecție mai mare decât folosint aceeași cantitate dintr-un produs cu SPF mai mic.
De asemenea, trebuie ținut cont și de culoarea pielii, adică de fototip: cu cât pielea este mai albă, cu atât trebuie utilizate creme cu SPF mai mare.
Fotoprotecția solară este importantă, dar cum se aplică cremele cu factor de protecție?
Ele se aplică cu 30 de minute înainte de expunerea la soare, într-o cantitate generoasă de cremă, pe toate zonele expuse soarelui. Trebuie să ținem cont de faptul că nu trebuie să ne expunem la soare în intervalul orar 11:00-16:00.
În plus, este important să ne amintim că orice cremă trebuie reaplicată la fiecare 4 ore, pentru că nu există creme sau loțiuni care să ofere o protecție solară absolută, totală. Este bine să ținem cont de acest lucru când ne expunem la soare!
Cum tratăm afecțiunile care apar dacă nu respectăm toate recomandările anterioare?
Aici pot face câteva recomandări, în funcție de diferitele probleme. Pentru melasma este recomandat tratamentul cu Tranacix cremă, care are și SPF 20 și cu acid tranexamic 3%. Dacă ne confruntăm cu apariția keratozelor actinice putem folosi Fotoker, care are și SPF 50+. Dacă problema este legată de apariția rozaceei sau cuperozei, utilă este Quasix cremă, cu SPF 30.
Sfatul pe care vi-l dau și cu această ocazie este acela de a consulta un medic dermatolog în cazul în care vă confruntați cu oricare dintre aceste patologii. Și ca să închei în nota obișnuită, un om avizat face întotdeauna alegeri inspirate și corecte, inclusiv atunci când vorbim despre fotoprotecția solară.
[…] Citește și: Fotoprotecția… […]
[…] Citește și continuarea interviului, pe https://www.flawless.ro. […]