Sunt sigură că și voi v-ați întrebat ce este și de unde a apărut această sărbătoare. Vorbim despre Dragobete așa cum vorbim despre leru-i ler, fără să știm prea bine ce este. Ni se tot spune că așa am moștenit din moși strămoși și că pe 24 februarie românii sărbătoresc dragostea, așa cum au făcut-o mereu. Însă adevărul este că nici nu știm prea bine cum sărbătoreau strămoșii noștri de Dragobete și probabil nici nu s-ar potrivi obiceiurile lor vremurilor moderne.
De aceea am creat un ghid cu obiceiuri de inspirație tradițională, cadouri și mesaje de Dragobete. Pentru a păstra tradiția și a o adapta cât mai bine prezentului.
„Dragobetele sărută fetele”
Sunt multe obiceiuri care pun accent pe dragoste, armonie și stare de bine, de Dragobete. Cel de la care vine celebra zicală spune că fiecare băiat ar trebui să fure o sărutare de la aleasa lui în văzul lumii, iar acest lucru va garanta că legământul lor de dragoste va dura cel puțin un an. Însă noi știm că dragoste cu forța nu se poate. Plus că e suficient să interpretezi greșit semnalele alesei și te poți trezi și tu cap de afiș într-o nouă campanie #metoo. De aceea recomandăm un alt obicei din străbuni: acela de a nu te certa cu jumătatea ta de Dragobete.
Poți începe drumul spre armonie cu un mesaj simplu, scris de tine însuți, în loc să copiezi fraze ciudate, scrise de alții. Starea de bine începe cu simplitate, așa că poți să-i spui jumătății tare doar că îți dorești să o faci fericită. Sau că o iubești. Sau că îți place să o vezi zâmbind. Pentru a merge și mai departe, alege un cadou care să o bucure sau un simbol original al dragostei voastre. Noi îți propunem un colier de la FashionEtiq, în forma bătăilor inimii. Îl poți cumpăra ușor, de pe Etsy.
Citește și Istoria sărutului
Tot ce e bun începe cu… o pauză
Una dintre tradițiile românești pe care o cunoaștem cu toții este de a nu lucra în anumite zile, considerate sfinte sau măcar importante. Dincolo de faptul că în era digitală această tradiție pare depășită, ea ascunde un secret. Muncind, ne depărtăm de tot ce e frumos, de răsăritul soarelui, dar și de atingerea persoanei iubite. Nici nu contează prea mult dacă vorbim despre munca câmpului, ca altădată, sau despre un job confortabil de birou. Avem nevoie de pauze și de redescoperiri, de aceea recomandăm respectarea acestui obicei. Măcar de Dragobete, ar trebui să luăm o pauză pentru a redescoperi frumosul și iubirea.
În loc să cauți mesaje de dragoste pe Internet, ai putea să încerci să iei o pauză din digital, alături de persoana iubită. Redescoperirea începe întotdeauna cu o invitație și ce poate fi mai nimerit decât o invitație la o pauză în doi? Poți merge și mai departe, cu un cadou. Jumătatea ta se va bucura să primească o invitație la film, la teatru sau la SPA. Sau chiar un city break. Împreună, puteți descoperi noi lucruri interesante, dar și bucuria de a fi aproape.
Citește și Timp liber în București? Hai la teatru!
Primăvara înseamnă reînnoire
Cu toții știm că Dragobetele se sărbătorește pe data de 24 februarie, indiferent de ce regiune din România vorbim. Dar există și voci care arată că nu a fost mereu așa. Nicolae Constantinescu a menționat că a descoperit un document în care Bogdan Petriceicu Hasdeu arăta că înainte Dragobete însemna… 1 martie. Se prea poate ca sărbătoarea românească să-și fi avut originile în mitul lui Cupidon. Iar Cupidon a fost, după unele povești, un zeu primordial, născut înainte de toți ceilalți. Ce legătură are acest lucru cu 1 martie? Păi, venirea primăverii înseamnă viață, iar semnificația lui Cupidon – zeu primordial este tot una legată de viață. Fiindcă nu există viață fără iubire.
Este important să ne amintim acest lucru ori de câte ori ne dorim să scriem un mesaj de Dragobete. Iubirea înseamnă viață, nu citate vechi, nu cuvinte moarte. Unul dintre cele mai frumoase mesaje pe care le putem trimite de Dragobete este un simplu „Te iubesc.” Tot pentru a sărbători viața și reînnoirea, este ideal să oferim flori vii, în ghiveci. Ele au nevoie de dragoste și de îngrijire, la fel ca noi toți, dar ne vor răsplăti cu frumusețea lor mult mai mult timp.
[…] Citeşte şi: Dragobete… […]
[…] Citeşte şi: Dragobete… […]