Andreea, omul din spatele bogului AmeeaBlog, dezvăluie secretul unor vacanțe delicioase și rețete aventuroase, într-un interviu sincer și plin de sfaturi pentru cei care plănuiesc să călătorească inteligent.

Cine e Ameea și ce putem citi pe blogul tău?

Ameea este de fapt Andreea, o pasionată de călătorii care dorește să își împărtășească experiențele cu cititorii săi. Pe blog vei găsi o mulțime de articole cu destinațiile vizitate, articole despre bugete, despre obiective turistice, restaurante sau locuri pe care trebuie neapărat să le vezi. Apoi, pe lângă călătorii, blogul mai are și o parte de rețete, atât tradiționale cât și de pe alte meleaguri. Găsești pe blog rețete diverse, de la dulciuri și tarte cu fructe, la sosuri, plăcinte, supe, paste, dulcețuri și câte și mai câte.

Când și de ce te-ai hotărât să împarți impresiile tale de călătorie?

Ideea blogului o aveam de cel puțin 3 ani în minte, dar nu am concretizat-o decât acum. Mi-am dorit foarte mult să împărtășesc experiențele mele cu cei din jur și, de ce nu, să îi ajut la planificarea vacanței. Prietenii mă bombardau la propriu cu mesaje în care cereau detalii despre vacanțele mele ori de câte ori mă întorceam din concediu și mulți dintre ei au plecat în aceleași destinații după ce au aflat mai multe informații de la mine. Asa că am lăsat toate grijile deoparte, m-am pus pe scris și așa a apărut ameeablog, un blog de călătorii și rețete (care apropo, este cea de-a doua mea pasiune).

Care e locul tău preferat, din cele vizitate până acum?

E foarte greu de ales, deoarece fiecare loc are vraja sa proprie, o cultură diferită, oameni mai prietenoși sau nu. Eu sunt îndrăgostită de Grecia, iar în fiecare an mi-am făcut un obicei să vizitez o insulă elenă. Așadar, Grecia ocupă un loc fruntaș printre preferatele mele.

Apoi, dacă ar fi să aleg un singur oraș, aș spune fără regret Roma. Orașul roman m-a fascinat încă de la primii pași, iar ca să îi simți cu adevărat magia trebuie să te lași purtat de val printre straduțele pavate din centru, să vizitezi Coloseumul sau măcar unul din numeroasele muzee ale orașului.

Dacă ar fi să aleg o țară preferată, aș spune fără dubiu Malta, o țară mică, dar cu atât de multă personalitate încât este greu să îi rămâi indiferent. Pot spune că mă îndragostesc de aproape fiecare destinație, deoarece sunt unice, iar amintirile din fiecare vacanță sunt de neprețuit.

Care e locul/țara în care visezi să ajungi?

Doamne, am atât de multe locuri de vizitat pe BucketList-ul meu încât nici nu aș ști cu ce să încep. New York-ul este evident printre ele, și plănuiesc deja o vacanță pentru primăvara ce urmează în “The Big Apple”, așa cum este supranumit.

Apoi îmi doresc foarte mult să văd ruinele incașe de la Machu Picchu, spectacolul Aurorei Boreale, să mă pierd printre straduțele faimosului oraș albastru din Maroc, Chefchaouen, să explorez insulele din Filipine și lista nu se mai oprește.

Care e locul sau țara în care ai vrea să călătorești, dar care te „sperie” cel mai mult?

Hmmm… cred că India. Deși mă fascinează cultura lor, recunosc că am o îndoială ori de câte ori văd o ofertă pentru acel colț al lumii. Și jur că nu știu ce mă face să simt astfel. Poate am nevoie de o vacanță în India pentru a-mi schimba parerea

Au învățat românii să călătorească sau nu au renunțat la obiceiul de a se închide într-un hotel cu All-inclusive în Turcia?

Cred că asta depinde foarte mult de fiecare persoană în parte și de ce anume își dorește de la vacanță. Mă întâlnesc cu români oriunde călătoresc, iar avioanele sunt mai mereu pline de turiști romani, iar asta nu face decât să mă bucure.

Eu sunt genul de persoană căreia îi place să își planifice toată vacanța, de la biletele de avion, cazare, transport la destinație și până la obiectivele pe care le voi vizita, asa că foarte rar apelez la serviciile unei agenții de turism. Iar de all inclusive nici nu se pune problema, deoarece vreau să explorez orașul de dimineața și până seara, și nu să fiu prizoniera unui hotel.

Evident că nu toată lumea este ca mine și ofertele la turci sau bulgari, cu all inclusive sunt încă printre preferatele turiștilor de pretutindeni. Nu o să fiu ipocrită acum să spun ca nu am fost niciodată la all-inclusive să stau toată ziua în hotel. S-a întâmplat în Egipt, la un hotel foarte frumos, situat efectiv în mijlocul pustietății, la vreo 15-20 km de oraș, fără nimic în jur. În afară de excursiile opționale până la piramide, seara turcească la un restaurant, plimbare prin deșert sau scuba-diving nu aveai ce să faci, iar în acel caz varianta de all inclusive a fost ok. Așadar cred că depinde și de locație. Observ însă o nouă tendință, mai ales la persoanele mai tinere, de a-și planifica vacanțele singuri, fără ajutorul vreunei agenții de turism. Acestea sunt așa-numitele vacanțe DIY (do-it-yourself), mult mai accesibile la preț și mult mai maleabile, în funcție de dorința fiecăruia.

Câteva sfaturi pentru un concediu reușit cu un buget redus.

Vacanțele cu buget redus nu sunt chiar atât de greu de realizat. Trebuie să fii dispus să faci câteva sacrificii și vei putea astfel călători chiar și de mai multe ori pe an (eu în ultimii 3 ani am avut parte de 4-5 concedii în fiecare an, toate cu buget redus, care mi-au permis să mă gândesc și la următoarea destinație).

În primul rând, dacă ne gândim la transport, trebuie să alegem varianta cea mai ieftină. La biletele de avion asta înseamnă de cele mai multe ori extra-sezon, dar nu uita că în acea perioadă și prețurile cazării vor fi mai mici. Pe perioada verii limitează-te la destinații unde poți ajunge și cu mașina (Bulgaria, Grecia, Ungaria, Austria, Turcia, Muntenegru) pentru a nu plăti prea mult pe transport. Și folosește întotdeauna cu încredere companiile low-cost!

În al doilea rând ne gândim la cazare. Știu că visul fiecăruia dintre noi este să stea într-o „infinity pool”, cu un cocktail răcoros și eventual micul-dejun în cameră, dar pentru că vorbim despre vacanțe low cost hai să revenim cu picioarele pe pământ și să vedem care sunt alternativele. Eu de când am descoperit airbnb numai de acolo îmi iau cazările. Platforma oferă apartamente ale localnicilor, la prețuri mult mai mici decât hotelurile. Apartamentele sunt complet mobilate și utilate, așa că, dacă vrei să iei micul dejun în cameră și să mai economisești ceva bănuți, o poți face cu ușurință.

Apoi sunt restaurantele, iar eu recunosc că o mare parte din buget se duce pe mancare. Nu pot să vizitez o țară și să nu gust preparatele locale, iar pentru o masă la restaurant scot din buzunar undeva între 15-20 de euro. Variantele mai ieftine sunt fast-food-urile pe care le găsești în orice oraș și unde poți mânca chiar și cu 5 euro sau mai puțin.

La final nu ne rămâne decât să vorbim despre obiectivele turistice pe care vrei să le vizitezi. Ele nu sunt obligatorii, dar parcă este păcat să ajungi într-un loc frumos și să nu te oprești pentru câteva ore într-un muzeu tematic sau într-un castel antic. În acest caz dacă ești elev sau pensionar și dovedești acest lucru, prețul biletului de intrare va fi mai mic. Totodată, interesează-te înainte dacă există vreo zi sau oră din zi în care accesul la obiective turistice este gratuit (în Roma de exemplu, obiectivele turistice sunt gratuite în fiecare prima duminică a lunii).

Sper că aceste câteva ponturi despre vacanțele low cost să vă fie de folos și să vă planificați deja următoarea calatorie

Următoarea vacanță pentru Ameea e în…

Georgia, micuța tară de pe partea opusă a Mării Negre. Nu aveam în plan Georgia anul acesta, de fapt, dacă stau să mă gândesc, țara nici măcar nu se afla pe lista mea cu destinații pe care mi-aș fi dorit să le bifez. Întâmplarea a făcut ca biletele de avion pentru Kutaisi să fie extrem de ieftine, așa că mi-am anunțat prietenii și am cumpărat biletele fără ca măcar să știm ce avem de vizitat.

Și uite așa, la începutul lunii august, voi fi în Georgia, de unde mă voi întoarce cu multe poze, amintiri frumoase și articole pentru voi, dragii mei.

How to...

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *