„Este doar o gripă,” au spus mulți la apariția virusului SARS-CoV-2 și a bolii pe care o răspândește, COVID-19. Negarea este primul pas făcut în stagiile pierderii și durerii, iar adaptarea la pandemie nu a fost o excepție de la regulă. Negarea vine mână în mână cu izolarea, pe care cei mai responsabili dintre noi au înțeles-o la timp și au practicat-o chiar înainte să fie impusă de autorități. Poate că pare ciudat să vorbim despre pierdere și durere acum, însă adevărul este că noul coronavirus ne-a afectat pe toți: unii pierd oameni dragi, alții își pierd sănătatea, cu toții pierdem ceea ce până mai ieri numeam „viață normală.” Libertatea. Încrederea. Confortul.

Imagine de Miguel Á. Padriñán de la Pixabay

Suntem niște mamifere capricioase și complicate, însă, ca orice mamifere, trebuie să ne adaptăm la noul mediu pentru a supraviețui. Ca oameni însă, trebuie și să ne informăm complet și corect, să ne menținem spiritul curat și mintea întreagă. Iar aici, ca întotdeauna, informația înseamnă putere. Iată un rezumat a tot trebuie să știi pentru a trece cu bine de perioada de izolare:

Informează-te din surse corecte și cu spirit critic la purtător

Chiar și cele mai credibile surse fac publice informații greu de verificat, în această perioadă. În plină pandemie COVID-19, președintele S.U.A., Donald Trump, a declarat că vrea ca economia să repornească complet până la Paște. Ministrul italian al Sănătății, pe numele lui parcă predestinat de Roberto Speranza, a declarat pe 30 martie că toată lumea va acasă până la Paște, în Italia. Tot el a menționat că adevăratul restart va fi pe 4 mai. Adevărul este însă că toate aceste declarații reprezintă estimări, de aceea ele ar trebui mereu citite fără frică, dar și fără speranțe false.

La data la care scriu acest articol, Italia are 101,739 de îmbolnăviri COVID-19 și 11,591 decese, iar S.U.A. ocupă primul loc la nivel mondial, cu 164,665 de cazuri și 3,177 decese. Cu toate acestea, numerele cu adevărat importante sunt altele: numărul zilnic/săptămânal de cazuri noi (în creștere sau descreștere față de zilele anterioare) și numărul zilnic/săptămânal de noi de decese (în creștere sau descreștere față de zilele anterioare). Aceste date ne pot arătă dacă: izolarea reușește sau nu să prevină creșterea exponențială a infectărilor și dacă sistemul medical face față cu brio sau nu. Chiar și aceste date sunt utile, dar nu sfinte, pentru că ele ne ajută doar să facem estimări. AICI și AICI poți găsi datele de care vorbeam, iar AICI găsești un grafic al curbei epidemiologice, pe țări. Acesta îți arată clar de ce este atât de important să #stămacasă.

Photo: aatishb.com

Rămân esențiale sursele oficiale din România – stirioficiale.ro, cetrebuiesafac.ro și din afara țării: who.int și cdc.gov. În ceea ce privește presa, CNN și BBC sunt surse credibile și rapide de informare.

Citește și: 5 mituri despre coronavirus

În plină pandemie COVID-19, adevărații influenceri sunt doctorii

Doctorii și oamenii de știință sunt singurii care ne pot oferi sfaturi utile, cu excepția autorităților, în această perioadă. Asta nu înseamnă că nu ar trebui să mai ascultăm muzică sau că ar trebui să ignorăm liderii de opinie, care ne oferă sfaturi pertinente din domeniile lor de activitate. Însă tot așa cum asculți un make-up artist când vine vorba de un nou look, ar trebui să asculți un medic și autoritățile competente, când vine vorba de COVID-19. Nu vei afla niciodată de ce rata mortalității diferă în funcție de țară, dacă îți iei porția de informare de pe Facebook. Însă dacă asculți un medic s-ar putea să descoperi că realitatea este mult mai nuanțată decât ai crede și n-are deloc nevoie de intervenția conspirațiilor, a extratereștrilor sau a unui guvern cu planuri malefice.

Imagine de Miguel Á. Padriñán de la Pixabay

Prof. Kim Woo-joo de la Korea University Guro Hospital, a făcut recent următoarea declarație: „Pentru că este vorba de un virus nou, un virus cu care nu ne-am mai întâlnit până acum, nu avem nici tratamente, nici vaccin. În fiecare țară, numărul pacienților este în creștere. Europa este afectată grav, la fel și Statele Unite, mai ales în marile orașe precum New York. Lucrurile evoluează negativ. Aș spune că acest virus reprezintă o amenințare serioasă în acest moment.” Întrebat care este rata mortalității, medicul a explicat că aceasta variază în funcție de țară. „Deși este același virus, fiecare țară are propriul protocol de carantină, un anumit nivel al sistemului sanitar, care poate fi mai sofisticat sau nu, și demografie diferită. Pentru țările cu un procent mai mare de populație îmbătrânită, ca Italia, rata mortalității este mai mare, de 8-9%,”a arătat doctorul.

Pentru că vorbim despre un virus nou, COVID-19 reprezintă o problemă serioasă atât pentru autorități, cât și pentru comunitatea științifică. De aceea este foarte important să #stămacasă, dar și să urmăm sfaturile acestora.

Igienă fizică și igienă mentală

Probabil că cel mai important lucru pe care l-am învățat de la izbucnirea acestei pandemii este importanța igienei. Deși trăim într-o țară care nu se poate lăuda cu un consum în media europeană la săpun, COVID-19 ne-a făcut să golim repede supermarketurile de tot ce înseamnă produse antibacteriene, de curățare și clor. Ne spălăm des pe mâini. Ne spălăm des pe față. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ne recomandă însă și curățarea și dezinfectarea suprafețelor.

„Nu este clar cât de mult supraviețuiește pe suprafețe virusul de COVID-19, dar este similar cu alte coronavirusuri. Studiile sugerează că, în general, coronavirusurile (inclusiv COVID-19) pot rezista pe suprafețe de la câteva ore până la câteva zile. Durata variază în funcție de tipul suprafeței, temperatură, umiditate și alte condiții de mediu. Dacă credeți că o suprafață poate fi infectată, curățați-o cu dezinfectant pentru a distruge virusului și pentru a vă proteja pe dumneavoastră și pe cei din jur. Apoi, curățați-vă mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool și spălați-le bine cu apă și săpun. Nu vă atingeți ochii, gura sau nasul cu mâinile murdare,” arată OMS într-o postare pe Facebook.

Imagine de Miguel Á. Padriñán de la Pixabay

Tot așa cum autoritățile ne recomandă igienă temeinică și izolare, poate fi necesar să ne recomandăm și singuri igienă mentală și o altfel de apropiere de cei dragi. Adică distanță de panică și senzațional, cumpătare în toate, toleranță, atenție și responsabilitate față de semenii noștri.

Citește și despre sănătate psihică în carantină

Un lucru la care nu ar trebui să renunțăm: râsul

Sunt multe voci cu accente academice, superioare, care comentează postările amuzante de pe social media, articolele tip pamflet și emisiunile de divertisment. „Țara arde și baba se piaptănă,” ni se spune. Însă tot așa cum informarea corectă are rolul ei, divertismentul are rol de descrețire a frunților și joacă. Fără spirit, nu există viață, cu sau fără pandemie. Tot așa cum au existat influenceri mai puțini responsabili, nu se poate să nu le mulțumim celor care au ales să informeze corect publicul, în propriul lor fel amuzant.

Mih Lovin și Tammy, de la Le Squad, au creat o serie de clipuri amuzante, pentru a ne arăta cât de des putem avea contact cu suprafețele ușor contaminabile, așa cum sunt butoanele de la ascensor sau banii. Tammy este designer multidisciplinar și artist, autoarea a nenumărate proiecte personale și de business. Mai mult decât atât, este un content creator asumat, iar asta s-a văzut prin inițierea unui proiect nou pe Instagram. Tammy a propus schimbarea pozelor noastre de profil cu îndemnul #StauAcasa, ca un adevărat manifest cu potențial de viralizare.

@tammy.thedesignerWho else does this ? It better be ALL OF YOU ! ##coronavirus ##covid19 ##foryou♬ Its Corona Time – Red Knight

Mih Lovin este antreprenor în industrii creative, speaker pe teme de digital în conferințe și podcast-uri, content creator pe Instagram și TikTok. Lui îi datorăm una dintre cele mai bune serii de highlights de pe Instagram, cu tema COVID-19.

@mihlovinThe cleaner, the better. ##coronavirus ##covid19 ##mihlovin ##fyp♬ Its Corona Time – Red Knight

Alături de cei doi influenceri, mii de anonimi au creat glume care ne fac viața mai ușoară și ne readuc zâmbetul pe buze. Lor ar trebui să le mulțumim și să ne alăturăm.

*Articol realizat alături de echipa Le Squad.

How to...

2 Replies to “COVID-19: Tot ce trebuie să știi pentru a trece cu bine de perioada de izolare”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *