Consumul de cafea înainte de ora de culcare nu perturbă somnul. N-o spunem noi, o spun cercetătorii care au realizat un amplu studiu pe această temă. Astfel, potrivit concluziile unui studiu efectuat de un grup de cercetători de la Florida Atlantic University şi Harvard Medical School arată că ceaiul sau cafeaua consumate cu patru ore înainte de culcare nu afectează somnul.

Cercetătorii au monitorizat consumul de cofeină, alcool şi nicotină în rândul a 785 de voluntari şi a comparat jurnalele zilnice ale acestora legate de somn şi datele înregistrate de senzorii purtaţi la încheietura mâinii.

Consumul de cafea nu afectează somnul, fumatul DA

Aproximativ 40% dintre subiecţi au consumat cofeină în cel puţin o seară pe perioada studiului desfăşurat, în medie, pe parcursul a 6,7 nopţi.

Studiul a descoperit că, în timp ce nicotina şi alcoolul au perturbat somnul – o ţigară fumată la ore târzii privându-i de 42 de minute de somn pe cei cu insomnii – cofeina nu a avut un astfel de efect.

Vezi și: Uită de picioare umflate: sfaturi de îngrijire pe timp de vară

”Având în vedere importanţa unui somn de calitate pentru sănătatea publică, dar şi utilizarea pe scară largă a alcoolului, nicotinei şi cofeinei, relativ puţine studii au investigat în detaliu asocierea dintre consumul de substanţe în timpul serii şi parametrii somnului”, a notat în jurnalul Sleep doctor Christine Spadola de la Florida Atlantic University.

O surpriză pentru toată lumea

”A fost o surpriză pentru noi”, a mai spus Spadola care a adăugat că rezultatele ”susţin importanţa recomandărilor privind somnul şi sănătatea care promovează restricţionarea nicotinei şi a alcoolului seara”.

Nicotina a fost substanţa cu cel mai semnificativ efect negativ asupra somnului, conform studiului. A fost consemnată o interacţiune semnificativă statistic între consumul de nicotină seara şi insomnie în raport cu durata somnului.

sursa: Agerpres/Press Association

Lifestyle & Leisure

2 Replies to “Consumul de cafea înainte de ora de culcare nu afectează somnul”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *