Ori de câte ori vine vorba despre reţetele tradiţionale de Paşte, mintea mea se duce la friptura de miel a bunicii, gătită lent la cuptor şi aromatizată cu vin şi usturoi. Parcă nimic nu atinge acest gust al perfecţiunii, desăvârşit de amintirile din copilărie şi de bucuria sărbătorilor pascale de altădată. Cum am avut norocul să călătoresc pe meleaguri mai calde, însă, am învăţat că există multe feluri de a găti carne de miel, unele mai savuroase ca altele. De aceea, astăzi vă invit să descoperiţi câteva variante de reţete pe bază de carne de miel, adică 3 reţete ideale de Paşte.

Friptură de miel în sos de ou şi lămâie, reţetă din insula Creta

Unul dintre cele mai frumoase locuri în care am călătorit este, fără îndoială, insula Creta. Leagăn al civilizaţiei minoice şi celebră pentru producţia de ulei de măsline, această insulă iubită de soare este şi un loc al reţelelor pe bază de carne de miel. Printre cele trei reţete ideale de Paşte se numără, aşadar, şi această reţetă de miel în sos de ou şi lămâie.

Ingrediente:

1 kg carne de miel, tăiată cuburi măricele

2-3 fire de ceapă verde

o legătură de mărar, tocată foarte fin

125 ml ulei de măsline

apă

1 ou

2 lămâi

sare şi piper

Mod de preparare:

Carnea se trage la tigaie în uleiul de măsline, până se formează o crustă maronie. Se adaugă ceapa verde, mărarul, sarea şi piperul. Se toarnă apă, aproximativ două căni sau cantitatea necesară pentru a acoperi carnea. Se lasă la fiert până se găteşte. Odată ce carnea este gătită, se poate prepara sosul. Se bate oul cu sucul de la cele două lămâi, apoi se toarnă câteva linguri din sucul din cratiţa cu friptura peste acest sos, pentru a-l încălzi. Se opreşte focul la carne şi se toarnă în cratiţă sosul de ou şi lămâie, amestecând cu atenţie.

Friptură de miel la cuptor

Aşa cum spuneam mai sus, cele mai simple reţete sunt, adesea, cele mai gustoase. Bunica mea obişnuia să prepare această reţetă de friptură de miel la cuptor, cu mici modificări. De aceea, ea face parte şi dintre cele trei reţete ideale de Paşte, toate pe bază de carne de miel.

Ingrediente:

2 kg carne de miel, bucăţi

1-2 linguri untură sau ulei

Facultativ, din recomandările bunicii:

4-6 căţei de usturoi

un pahar de vin roşu sau roze

Mod de preparare:

Carnea se spală, se taie bucăţi şi se lasă să stea o jumătate de oră la temperatura camerei. Facultativ, se poate împăna cu usturoi. Se aşază în tava unsă cu ulei sau untură şi se masează bine cu restul de ulei. Se dă la cuptor, la foc moderat şi se unge din când în când cu ulei. Facultativ, vinul se amestecă cu două pahare cu apă, iar carnea se stropeşte din când în când cu o parte din amestec. Când este aproape gata, se dă focul mai mare, ca friptura să se rumenească frumos. Sosul se trece prin sită şi se serveşte alături de friptură.

Friptură de miel cu iaurt

Nu putem vorbi despre Grecia fără a aduce în discuţie iaurtul grecesc, mai ales că de aici am aflat la cât de multe lucruri poate fi întrebuinţat. Aşadar dintre cele trei reţete ideale de Paşte pe bază de carne de miel face parte şi una atipică, cu iaurt.

Ingrediente:

1 kg carne de miel, tăiată bucăţi

750 gr iaurt, strecurat

4 linguri ulei de măsline

2 ouă

un vârf de cuţit de nucşoară

sucul de la o lămâie

sare

Mod de preparare:

Carnea de miel se spală şi se taie bucăţi, apoi se unge cu sucul de lămâie, sare şi jumătate din cantitatea de ulei. Toate acestea se pun într-o tavă închisă cu folie de aluminiu înţepată uşor cu furculiţa, la cuptor. Friptura se ţine la cuptor aproximativ o oră şi jumătate, la foc moderat. Se scoate apoi din cuptor şi se presară nucşoara. Cele două ouă se bat cu restul de ulei şi iaurt, iar amestecul rezultat se toarnă în tavă. Se lasă la cuptor, fără folie, pentru aproximativ 15 minute.

Reţetele au fost culese din două cărţi de bucate şi adaptate în funcţie de preferinţele noastre. Reţetele originale sunt disponibile în cartea Cretan Cooking, de Maria şi Nikos Psilakis şi Carte de bucate, de Sanda Marin.

Fotografii: Imagine de Sven Hilker de la Pixabay; Imagine de limarga26 de la Pixabay

Citeşte şi: 3 reţete…

Citeşte şi: Cum să…

How to...

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *