Clătitele nu au nevoie nici de carte de vizită, nici de recomandări. Desertul de care ne bucuram enorm în copilărie are şi astăzi capacitatea de a ne face să zâmbim aproape oricând şi oriunde. Mâncăm clătite la târgurile de iarnă din marile oraşe, în restaurante pretenţioase şi la popote, acasă ori pe plajă. De aceea, noi ne-am gândit să vă punem la dispoziţie una dintre cele mai faimoase reţete tradiţionale de clătite, dar şi câteva alternative din bucătăria internaţională, precum şi trucuri şi informaţii despre acest faimos desert. Pe scurt, astăzi vorbim despre cum să faci clătite!

Clătite – reţeta tradiţională din cartea Sandei Marin

Una dintre cele mai celebre reţete tradiţionale de clătite este, fără îndoială, cea publicată în Cartea de Bucate a Sandei Marin. Ştiai însă că numele adevărat al scriitoarei era, de fapt, Cecilia Maria Zapan sau că celebra ei Carte de Bucate este şi astăzi una dintre cele mai larg publicate rețetare românești? Oricum ar fi, reţeta ei este simplă şi delicioasă!

Pentru aluat, ai nevoie de: 1 ceaşcă de făină, 2 ouă, 1 pahar de lapte, un vârf de cuţit de sare, 2 lingurițe de zahăr, 2 lingurițe de unt sau ulei.

Pentru umplutură, ai nevoie de: dulceață sau gem.

În plus, ai nevoie de: 1 lingură de unt topit sau una de ulei, pentru a unge tigaia în care vei prepara clătitele. În plus, îţi trebuie şi zahăr pudră, pentru decor.

Cum să faci clătite – prepararea desertului

În primul rând, trebuie să pui făina într-un castron, iar apoi să formezi o gaură în mijlocul făinii, unde vei pune ouăle. Vei adăuga ulterior un vârf de cuţit de sare, zahărul și laptele. Întreaga compoziţie se bate bine cu furculiţa sau cu un tel mic, până se desfac toate cocoloașele şi compoziţia este omogenă. Adaugă apoi 2 lingurițe de unt topit sau ulei, având grijă să amesteci mereu. Compoziția trebuie să ajungă la consistenţa unui iaurt şi trebuie lăsată deoparte în jur de o oră.

Unge o tigaie cu unt sau ulei şi pune-o pe foc potrivit, până ajunge fierbinte. Folosind o lingură plină cu compoziţia de mai sus, acoperă toată suprafaţa tigăii, mișcând-o repede. După ce clătita astfel formată s-a rumenit pe o parte, trebuie să o întorci pe partea cealaltă, folosind un cuţit lat. Continuă să faci clătite până se termină compoziţia şi nu uita să le pui pe o farfurie, una peste alta. După ce ai terminat, întinde gem sau dulceață pe fiecare clătită, întoarce marginile şi formează un sul.

Sfat: Înainte de a le servi, presară zahăr pudră deasupra fiecărei porţii.

Imagine de thechuk de la Pixabay

Trucuri din bucătăria internaţională

Clătitele sunt un desert popular în nenumărate țări, aşa că nu este deloc surprinzător că există şi multe variante de clătite. Unele dintre ele pot fi servite cu diferite topping-uri, cum ar fi sirop de arțar, fructe proaspete sau miere, în timp ce altele pot fi umplute cu ciocolată tartinabilă, gem sau dulceaţă. Există şi numeroase variante de compoziţie a clătitelor, căci putem vorbi de clătitele americane, mai groase și mai pufoase, dar şi de clătite franțuzești sau crêpes, care sunt mai subțiri și mai crocante. În plus, putem vorbi şi despre poffertjes, dosas, blini sau hirayachi. Iată câteva trucuri inspirate de aceste deserturi:

Franţa: Conform revistei Le Journal des Femmes, poţi adăuga compoziţiei tradiţionale de clătite şi sucul de la o jumătate de lămâie, pentru a obţine clătite fine cu aromă de lămâie. Reţeta completă, în limba franceză, aici.

S.U.A.: În mod tradiţional, clătitele americane se servesc cu topping de sirop de arţar, dar nimic nu ne împiedică să umplem şi clătitele tradiţionale, franţuzeşti, cu un amestec de sirop de arţar şi nuci pecan tocate grosier. Astfel, vom obţine un hibrid între clătitele americane şi crêpes.

Imagine de khalil_damak de la Pixabay

Spania: Pentru a servi clătite inspirate de frisuelos, adaugă compoziţiei clasice o lingură de coniac sau de lichior de anason şi serveşte-le pudrate cu zahăr, fără umplutură.

Rusia: Poţi oricând să prepari clătite inspirate de tradiţionalele blini ruseşti, dacă renunţi la zahărul din compoziţie şi optezi pentru o umplutură sărată, precum cremă de brânză sau cremă de brânză, somon afumat şi mărar. Serveşte-le alături de icre!

Photo by Max Griss on Unsplash

România: Inspiră-te din reţetele tradiţionale ale bunicii şi modernizează-le! Poţi alege să pui clătitele una peste alta şi, în loc că le umpli cu gem sau dulceaţă, să optezi pentru un strat de fructe proaspete şi zahăr vanilat.

Imagine de Irina de la Pixabay

Istoria clătitelor

Conform unei poveşti din Franţa, clătitele au apărut printr-o “coincidenţă fericită.” Se spune că o gospodină din Bretania secolului al XIII-lea ar fi scăpat din greșeală o porție de terci pe o piatră de gătit plată, similară cu o tigaie modernă. În ciuda acestei poveşti, alte surse susţin că istoria clătitelor ar începe chiar mai devreme, tot în zonă! Le Jour des Crêpes sau “Ziua clătitelor”, sărbătorită şi astăzi pe 2 februarie, ar fi început în anul 472, când desertul ar fi fost inventat în onoarea pelerinilor catolici francezi care vizitau Roma.

Conform National Geographic, istoria clătitelor ar putea începe chiar din… preistorie. Jurnaliştii citează un studiu care a demonstrat că strămoşii noştri de acum 30.000 de ani obţineau făină din papură și ferigi. Cercetătorii susţin că aceasta era amestecată cu apă și coaptă pe o piatră fierbinte, probabil unsă. Chiar dacă rezultatul nu era deloc la fel de gustos precum clătitele moderne, ideea de bază era similară: un mâncare aplatizată, făcută din aluat prăjit!

Indiferent când începe istoria clătitelor, ele sunt delicioase oricum şi oricând. De aceea, noi vă urăm poftă bună!

*Rețetele sunt inspirate de variantele similare din Carte de bucate, de Sanda Marin, ediția integrală apărută recent la Editura Humanitas. Vă recomandăm această carte atât de cunoscută, care a ajutat multe gospodine și mulți bucătari de ocazie. Veți găsi aici și alte rețete de salate tradiționale delicioase.

Citeşte şi: Salată cu…

Citeşte şi: 3 reţete…

How to...

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *