Trăim în era digitală a vitezei și, deși avem nenumărate avantaje, există și câteva dezavantaje majore. Unul dintre ele este faptul că stăm tot mai mult în fața ecranelor, iar ritmul nostru circadian poate fi influențat negativ de lumina artificială. Asta înseamnă că mulți dintre noi se confruntă cu insomnie și alte tulburări ale somnului, că uneori este dificil să adormim sau să avem parte de un somn odihnitor. Dacă și tu ai probleme la capitolul somn și vrei să știi cum să adormi mai repede, articolul nostru poate constitui un prim ghid util în acest sens.
Cum să te pregătești pentru un somn bun
Ai putea crede că somnul este o activitate exclusiv nocturnă, însă e bine să știi că nu putem vorbi despre somn dacă ne referim doar la cele 7-8 ore în care dormim. Adevărul este că pregătirea pentru un somn odihnitor începe cu activitățile din timpul zilei. Așadar, înainte să te întrebi cum să adormi mai repede, este recomandabil să te întrebi dacă ai un stil de viață sănătos, ideal pentru un somn odihnitor. Mesele regulate, hidratarea, programul corect și activitatea fizică regulată fac parte din acele lucrurile care te vor ajuta să dormi mai bine.
Citește și: Consumul de…
Cum să adormi mai repede: ce te înconjoară?
Dacă ai probleme cu somnul, s-ar putea ca și mediul în care încerci să adormi să joace un rol important. Nu uita că temperatura ideală pentru un somn odihnitor este de 18-19°C, așa că n-ar fi rău să deschizi fereastra înainte să adormi și să te bucuri de un pic de aer curat. Patul, salteaua și pernele trebuie să fie comode și de calitate, așa că asigură-te că ele sunt ideale pentru tine. În plus, nu uita că și mirosurile au capacitatea de a ne trezi sau a ne ajuta să adormim. Alege uleiuri esențiale de lavandă, mușețel sau salvie albă și vei dormi mai bine.
Somn odihnitor: detaliile contează!
Dacă toate detaliile de mai sus nu au reușit să răspundă la întrebarea cum să adormi mai repede, află că și detaliile contează. Conform specialiștilor, deși este preferabil ca în cameră să fie o temperatură medie, este la fel de important să porți șosete când dormi. De asemenea, ritmul circadian poate fi influențat negativ de lumina artificială, așa că nu uita să stai departe de dispozitivele mobile și de televizor cu cel puțin jumătate de oră înainte să adormi.
Citește și: Lipsa somnului…
Anxietatea, dușmanul somnului
Se spune că numărul persoanelor care suferă de anxietate a crescut considerabil în ultimul deceniu, așa că nu ar trebui să ne surprindă faptul că dormim mai puțin și mai prost. Dacă suferi de anxietate sau dacă stresul face parte din viața ta, trebuie mai întâi să tratezi aceste probleme. Activitățile relaxante, precum lectura, dar și activitățile fizice, precum yoga sau sportul, te vor ajuta să faci față anxietății. De asemenea, poți apela la mindfulness pentru a trece mai ușor peste momentele dificile. Înainte de a adormi, încearcă să vizualizezi un loc în care te simți calm și liniștit. Grijile vor dispărea dacă te bazezi pe imaginație și adaugi mirosuri, amintiri și senzații locului respectiv, iar tu vei descoperi cum să adormi mai repede.
[…] Vezi și: CUM SĂ ADORMI MAI REPEDE […]