Muzeul Național al Țăranului Român așteaptă vizitatorii de Noaptea Europeană a Muzeelor, sâmbătă, 12 iunie 2021. Aceștia vor putea să viziteze patru expoziții temporare şi târgul 100 de Tradiţii Româneşti.

Anul acesta, expoziția permanentă va fi închisă deoarece clădirea monument istoric din Șoseaua Kiseleff nu a reintrat, încă, în funcțiune. Programul de vizitare de Noaptea Muzeelor este între orele 18.00 – 21.30 (ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator). Intrarea este liberă.

Evenimentele de la Noaptea Europeană a Muzeelor

[În]toarcem tradiția spre viitor

Expoziția de artă despre cânepă este deschisă la Sala Tancred Bănățeanu. Aceasta aduce la un loc viziunile artistului internațional Mircea Cantor, laureat al premiului Marcel Duchamp, artistului contemporan și designer-ul brand-ului PATZAIKIN, Oláh Gyárfás și a Floricăi Zaharia, Conservator Emerit al Muzeului Metropolitan de Artă din New York, Director și Co-proprietar al Muzeului Textilelor din Băița, România, privind cânepa, abordată pe mai multe niveluri: expoziție de artă/ instalații și performance, completate prin conferințe și dezbateri pe teme de economie circulară, precum și lansarea oficială a primului cluster național dedicat cânepii.

Expoziția este oferită de Unicredit Bank și realizată de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, în parteneriat cu DC Communication, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Textilelor din Băița, Institutul Francez, The Institute.

Decenii de Memorie Vizuală

Expoziția de fotografii de Ana și Gheorghe Tripon este deschisă la Sala Irina Nicolau și expune fotografii realizate de aceștia între anii 1958-1992, dar și fotografii create de fotografi necunoscuți din prima jumătate a secolului al XX-lea. Locuind în Băița, județul Hunedoara, cei doi fotografi au captat memoria locurilor, a oamenilor și a momentelor importante din viața lor, a evenimentelor sociale și a costumelor și textilelor tipice zonei. Fotografiile lor sunt în mare parte monocrome (alb-negru), dar au realizat și fotografii colorate și în culori.

Fotografiile din expoziție aparțin colecțiilor Muzeul Textilelor, Ana Tripon, Familia Nicșa, Elena Țucă și Victoria Tripon.

Citește și: Muzeul Național…

Zenit

Expoziţia deschisă la Sala Acvariu este dedicată amiezii, acesta fiind punctul de maximă luminozitate a soarelui, apogeul luminii din parcursul zilei, tot astfel cum Solstițiul de Vară marchează apogeul luminii din parcursul anului calendaristic. Expoziția ZENIT își propune să celebreze miracolul luminii și al vieții și cuprinde zilele din an în care natura se regăsește în punctul maxim vegetativ. Plecând de la acest pretext, artistele și artiștii propun o serie de lucrări, instalații și intervenții site-specific – în strânsă legătură cu „anatomia” spațiului gazdă, Sala Acvariu a MNŢR, un spațiu de trecere, luminat natural.

Organizator: Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane

MOME Thirtythree

Expoziţia deschisă la Sala Noua Galerie celebrează noile orizonturi ale fotografiei la Universitatea de Artă Moholy-Nagy. În cadrul expoziţiei sunt expuse lucrările artiștilor fotografi care au absolvit specializarea foto din cadrul MOME. Expoziția este o retrospectivă asupra celor peste 33 de ani din istoria Departamentului foto din cadrul MOME.

De la înființarea primei clase de fotografie în 1984, au trecut aprope 40 de ani, perioadă în care societatea, cultura maghiară și perspectiva asupra istoriei s-au schimbat radical, am pășit într-un nou mileniu și se deschid permanent noi perspective. S-a maturizat o generație care își definește identitatea central-europeană într-un orizont mult mai larg, decât înainte, în fluxul efectelor globale, astfel se pune întrebarea, ce rol are astăzi formarea profesională purtând marca Moholy-Nagy László.

Expoziţia este oferită de Institutul Cultural Maghiar din București.

Târgul 100 de Tradiţii Româneşti, de de Noaptea Europeană a Muzeelor

Meşteri populari şi meşteşugari vor fi prezenți în curtea muzeului cu creaţii care păstrează tradiţiile româneşti. Publicul este aşteptat să viziteze târgul, unde sunt expuse straie şi măști populare, ceramică, icoane, zgărdane, pristolnice, obiecte de gospodărie din lemn crestat, decorațiuni din lavandă, bundițe din piele brodate cu motive tradiționale, vestimentație din lână împâslită. Ca la orice târg tradițional, vizitatorii sunt îmbiaţi cu mâncare proaspăt gătită, bucătarii vor prepara ciorbă țărnească de pui cu găluște, gulaș de vită la ceaun, frigărui și păstrăv la grătar, dar şi fel de fel de plăcinte.

Citește și: Muzeul Memorial…

Lifestyle & Leisure

2 Replies to “Noaptea Europeană a Muzeelor la Muzeul Național al Țăranului Român”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *