Odată cu trecerea iernii, sărbătorim cu toţii Valentine’s Day, Dragobetele, 1 Martie şi 8 Martie. Unele dintre aceste sărbători au rădăcini adânci şi tradiţii vechi de secole, în timp ce altele reprezintă sărbători de import şi obiceiuri împrumutate. Cu toate acestea, noi ştim că fiecare zi merită cu adevărat sărbătorită, pentru că în fiecare zi putem primi şi oferi noi bucurii. De aceea nu strică să aruncăm un ochi şi la altfel de sărbători, adică la acele sărbători de primăvară de care probabil nu ai auzit.

Din India şi până în SUA, oamenii sărbătoresc cu bucurie venirea primăverii, cu toate bucuriile ei. Printre acele sărbători de primăvară de care probabil nu ai auzit, dar care merită atenţia ta, se numără şi următoarele:

Holi, festivalul primăverii în India

Probabil unul dintre cele mai colorate şi mai vesele festivaluri din lume, Holi este celebrat mai ales de hindușii din India, Nepal şi Sri Lanka. În cadrul acestei sărbători, oamenii aruncă cu pulbere colorată unul asupra celuilalt, gestul reprezentând un omagiu adus culorilor primăverii, precum și unor evenimente din mitologia hindusă. Holi durează de obicei o zi și o noapte şi este, cu siguranţă, una dintre cele trei sărbători de primăvară de care probabil nu ai auzit, dar care merită un plus de atenţie.

O sărbătoare colorată, care pune accentul pe bucuria venirii primăverii, Holi include numeroase ritualuri colorate şi parfumate. În plus, este bine să ştii că sărbătoarea pune accentul şi pe diverse cântece şi poveşti.

Photo by Varun Verma on Unsplash

Shunbun No Hi, onorarea strămoşilor în Japonia

Echinocțiul de primăvară este sărbătorit într-un mod unic în Japonia, unde este numit Shunbun No Hi şi reprezintă o sărbătoare națională. Pentru a le da japonezilor ocazia să sărbătorească în familie, guvernul a inclus această sărbătoare în lista zilelor libere şi nici măcar copiii nu se puc la şcoală. Conform Reader’s Digest, Shunbun No Hi este precedat de cele trei zile de Higan, sărbătoarea budistă a „celuilalt țărm”, în care familiile se reunesc pentru a-şi onora strămoșii care au trecut în nefiinţă. Familiile curăță pietrele funerare ale celor dragi și lasă acolo ofrande sub forma unor găluște de orez.

După toate aceste gesturi de respect faţă de strămoşi, prima zi de primăvară reprezintă o oportunitate de a onora trecutul, dar şi de a privi spre viitor, iar ritualurile organizate de Shunbun No Hi accentuază acest lucru.

Cursa cu ouă de Paşte de la Casa Albă

O tradiţie care se parce că ar fi început în 1814, cursa cu ouă de Paște de la Casa Albă are loc în fiecare an într-o zi de luni din preajma Paștelui. Cu ocazia acestei sărbători distractive, copiii se adună la Washington D.C. chiar pe gazonul Casei Albe pentru a rostogoli ouăle pe iarbă, folosind linguri de lemn. Practic, ei intră într-un concurs pentru a vedea cine poate trece primul linia de sosire. Copiii care participă la competiție pot câștiga ouă de Paște și alte premii, lucru care îi încântă peste măsură.

Sărbătoarea este atent supravegheată de președintele SUA și de familia lui, dar şi de Iepuraşul de Paşte. De aceea, cursa cu ouă de Paşte de la Casa Albă este una dintre acele sărbători de primăvară de care probabil nu ai auzit, dar care merită cu siguranţă atenţia ta şi te poate inspira să sărbătoreşti primăvara într-un mod unic.

Citeşte şi: 3 noutăţi…

Citeşte şi: Cum poţi…

How to...

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *