Ziua Brâncuși – mai multe evenimente menite să aducă în atenţia publicului opera lui Constantin Brâncuşi vor fi organizate, miercuri, la Bucureşti şi Târgu Jiu.

Ziua Brâncuși – evenimente București

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) găzduiește un spectacol de proiecţii în cadrul căruia vor putea fi vizionate holograma sculptorului şi lucrări consacrate. Mai multe personalităţi culturale vor fi premiate, în cadrul unor ceremonii la care vor participa ministrul interimar al Culturii, Bogdan Gheorghiu, şi consilierul prezidenţial, Sergiu Nistor.

Cu prilejul marcării Zilei Brâncuşi, MNAR va oferi acces gratuit vizitatorilor şi va organiza tururi ghidate în Sala Brâncuşi din Galeria Naţională.

Începând cu lucrarea „Cap de copil”, prezentată la Salonul Oficial de la Paris din 1906, şi terminând cu „Prometeu”, operele lui Brâncuşi de la MNAR ilustrează traseul stilistic al sculptorului până la momentul abandonării detaliului inutil în favoarea formelor.

Colecţia include şi două machete – Scaun din piatră şi Pilonul Porţii Sărutului – pentru ansamblul monumental de la Târgu Jiu, precum şi o rară operă grafică – un schematic şi elegant nud feminin.

Vor putea fi admirate, de asemenea, patru opere cu care MNAR a participat la expoziţia „Brâncuşi. Sublimarea formei” în cadrul Festivalului Europalia de la Bruxelles, a cărui ediţie din 2019 a fost dedicată României, cu accent special pe creaţia celebrului sculptor.

Evenimente Târgu Jiu

Totodată, la Târgu Jiu, se va inaugura Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi”, la casa Barbu Gănescu, în care marele sculptor a locuit în perioada efectuării lucrărilor la Ansamblul monumental Calea Eroilor – Masa tăcerii, Poarta sărutului şi Coloana infinitului.

În cadrul evenimentului inaugural va fi vernisată o expoziţie alcătuită din 10 fotografii donate de Centrul Pompidou Paris şi 33 de fotografii document realizate la ridicarea Coloanei fără sfârşit.

Ambasadorul evenimentului este cântăreaţa Irina Rimes.

Vezi și: Summer Well anunță noi artiști pentru un line-up exploziv

sursa: Agerpres/MNAR

Lifestyle & Leisure

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *