A doua parte a turneul SoNoRo Conac continuă în perioada 22-27 iunie 2023, cu cinci concerte în spații selectate atent, în spiritul proiectului. Acesta presupune punerea în valoare a arhitecturii de patrimoniu și a clădirilor excepționale din România. Ediția a XI-a este intitulată „The Fiddler on the Roof” – o trimitere la instrumentele de coarde prezente în turneu, printre care se numără şi două viori Stradivarius. Concertele programate în luna iunie vor fi susținute de muzicienii Alexandra Tîrșu (vioară), Kirill Troussov (vioară) și Răzvan Popovici (violă).

Detalii despre muzicieni

Violonista Alexandra Tîrșu s-a născut în 1992 și a studiat la Universitatea de Muzică și Artă Dramatică din Viena cu Anton Sorokow, apoi, din 2017, la Universitatea de Muzică și Arte din Viena, cu profesorul Pavel Vernikov. Tânăra muziciană din Moldova este din ce în ce mai apreciată, fiind considerată vârful de lance al generației sale. Laureată a Competiției Internaționale de Muzică din Seul în 2018, interpretările ei au avut parte de aprecieri elogioase în publicații precum The Strad, Classical Music Magazine și Südeutsche Zeitung. A obținut premiul al treilea și premiul publicului la prestigioasa competiție ARD din 2021. Alexandra Tîrșu interpretează la o vioară Stradivarius din 1699, la care a cântat Ida Haendel, o mare violonistă a secolului XX.

Îndrumat de Sir Yehudi Menuhin încă de la o vârstă fragedă, Kirill Troussov este acum recunoscut ca unul dintre cei mai importanți violoniști din prezent. Presa internațională îi descrie interpretarea ca fiind de „…o eleganță impresionantă, o tehnică ireproșabilă, o sensibilitate muzicală excepțională și sonorități de o frumusețe pură…”. Kirill Troussov este invitat regulat în săli de concert prestigioase și la festivaluri internaționale de muzică de renume, în întreaga lume. Cântă pe vioara Antonio Stradivari „Brodsky” din 1702, pe care violonistul Adolph Brodsky a interpretat în premieră mondială concertul pentru vioară al lui Ceaikovski, în data de 4 decembrie 1881.

Răzvan Popovici a studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg și a cântat ca solist în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Ateneul Român din București, Prinzregententheater din München şi Théâtre des Champs-Elysées din Paris. Este invitat la festivaluri din întreaga lume, iar printre sălile celebre în care a cântat se numără Carnegie Hall din New York, Musashino Hall din Tokio, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus şi Musikverein din Viena, South Bank și Wigmore Hall din Londra, YMCA din Ierusalim sau Bozar din Bruxelles. De asemenea, concertează regulat în mediul internațional ca membru al Ansamblului Raro.

De 17 ani, Răzvan Popovici predă tinerilor cursuri de măiestrie, iar în acest an va deveni profesor de violă la Conservatorul Regal din Anvers.

Programul turneul SoNoRo Conac XI (partea a II-a)

Programul celei de-a doua părți a turneului SoNoRo Conac este următorul:

22 iunie, ora 19:00 – Reședința din Socolari a pictorului Gheorghe Fikl, județul Caraș-Severin

23 iunie, ora 19:00 – Palatul de Justiție Arad, județul Arad

24 iunie, ora 19:00 – Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor, Gherla, județul Cluj

26 iunie, ora 19:00 – Castelul Teleki, Posmuș, județul Bistrița-Năsăud

27 iunie, ora 19:00 – Colonia Pictorilor, Baia Mare, județul Maramureș

Despre accesul la evenimente, invitaţii şi rezervări

Accesul la concerte este gratuit, în baza invitației sau a rezevării locului. Mai multe detalii despre programul concertelor și a modalității de rezervare a locului sunt disponibile pe https://conac.sonoro.org/.

Ce spune Directorul turneului SoNoRo Conac

„Am început turneul SoNoRo Conac în luna martie cu trei concerte în Templul Coral din București, Teatrul Național din Caracal și Muzeul Județean de Artă Prahova «Ion Ionescu-Quintus» din Ploiești, iar în iunie vă propunem încă cinci concerte în spații în care ajungem pentru prima dată în istoricul turneului și pe care abia așteptăm să le umplem cu muzică. Locurile pe care le-am ales în acest an constituie repere de arhitectură și cultură națională și ar putea fi oricând incluse într-o listă de superlative arhitectonice și turistice ale României.

Sunt încântat că deschidem a doua parte a turneului cu un concert la reședința din Socolari a pictorului Gheorghe Fikl, unul dintre artiştii contemporani cei mai impresionanţi prin ascensiunea de cotă şi interesul din partea colecţionarilor în România postcomunistă. Palatul de Justiție Arad, o clădire cu o vârstă remarcabilă, a avut parte de ample lucrări de reparaţii capitale şi refuncţionalizare a imobilului, în perioada 1996-2002, astfel încât acest monument istoric de mari dimensiuni și-a redobândit frumusețea de altădată.

La Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor din Gherla, un exemplu tipic pentru arhitectura barocă a secolului XVIII din Transilvania, s-au încheiat recent noi lucrări de reabilitare, care au avut loc în perioada 2018-2022, iar acest proiect este considerat ca fiind cel mai complex din ultimii ani, pe plan național. Și Castelul Teleki din Posmuş, care se află pe lista monumentelor istorice, a fost redeschis publicului în anul 2022, după un amplu proces de reabilitare şi restaurare.

Cât despre spațiul pe care îl constituie Colonia Pictorilor din Baia Mare, un loc în care arta este la ea acasă, ne-am dorit să îl includem în programul SoNoRo Conac din acest an, fiind deja cunoscută apetența noastră pentru pictură și întâlniri fertile dintre arte”, declară Răzvan Popovici, Directorul turneului SoNoRo Conac.

Alte declaraţii

„A doua parte a turneului «The Fiddler on the Roof» promite să fie un regal pe toată linia: de la talentul muzicienilor Alexandra Tîrșu, Kirill Troussov și Răzvan Popovici până la cele două viori Stradivarius, de la locurile care vor găzdui concertele și care reprezintă premiere pentru turneu și până la lucrările din repertoriu. BRD și SoNoRo Conac sunt alături de peste un deceniu, însă datorită calității excepționale a acestui eveniment, acești 10 ani par să fi trecut prea repede,” a declarat Flavia Popa, Secretar General BRD.

Sponsori şi parteneri

Turneu prezentat de: BRD – Groupe Societe Generale

Partener pentru un mâine mai bun: MedLife

Sponsori: Illy, Avincis

Parteneri: Cărturești, Fundația Calea Victoriei

Gazde: Fikl ArtStage, Casa Pianului Jacques Faix, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Palatul de Justiție din Arad, Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor din Gherla, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Colonia Pictorilor din Baia Mare

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Zile și Nopți, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, Psychologies, Ziarul Metropolis, The Institute, Capital, Evz.ro, Designist.ro, Promenada-culturala.ro, LiterNet.ro, CARIERE, TIMPUL, IQads.ro, Flawless.ro, Aiciastat.ro, Festivalier.ro, Media Image.

Citeşte şi: Programul…

Citeşte şi: Turneul…

Lifestyle & Leisure

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *