Turneul SoNoRo Conac din acest an se apropie de final, în luna iunie, când sunt programate patru concerte în care muzica de cameră va întâlni arhitectura de patrimoniu – trăsătura definitorie a acestui proiect. Concertele vor avea loc la Castelul Peleș din Sinaia (miercuri, 5 iunie, ora 17:00), Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe (joi, 6 iunie, ora 19:00), Palatul Culturii din Târgu Mureș (vineri, 7 iunie, ora 19:00) și Conacul Otetelișanu de la Benești (joi, 13 iunie, ora 19:00). Muzicienii Alissa Margulis (vioară), Răzvan Popovici (violă), Tim Park (violoncel) și Diana Ketler (pian) vor susţine aceste patru concerte. Accesul la evenimente este liber.

Foto: Șerban Mestecăneanu

Despre Turneul SoNoRo Conac

Ediția a XII-a a SoNoRo Conac este intitulată „L’heure bleue” – un titlu care se referă la intervalul temporal de la finalul zilei, ideal pentru stările de reverie care se creează în spațiile de concert, favorizate și de muzica de cameră, prin caracterul său intim.

Proiectul a pus pe harta culturală a României peste 120 de clădiri a căror istorie merită să fie cunoscută. Prin intermediul concertelor, aceste clădiri au ajuns în atenția autorităților și localnicilor, au fost consolidate și redate comunităților, apoi au intrat și în circuitul turistic.

SoNoRo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Société Générale, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc.

Despre accesul la concerte

Accesul la concerte este liber, în baza invitației sau a rezevării locului. Mai multe detalii despre programul concertelor și a modalității de rezervare a locului sunt disponibile pe https://conac.sonoro.org/.

Declaraţiile directorul turneului

„Iată că ajungem și la ultima parte a turneului SoNoRo Conac din acest an! Lăsăm în urmă șase concerte minunate, în care am avut un public care s-a bucurat nu doar de muzică, ci a descoperit sau redescoperit existența unor clădiri care au rezistat unor perioade vitrege din istoria lor. Este foarte emoționant pentru noi să discutăm la finalul concertelor cu persoane din public care ne spun că au trecut deseori pe lângă clădirea în care am susținut concertul, dar că încă nu o vizitaseră sau poate că nici nu îi știau povestea. În definitiv, aceasta a fost și este miza culturală a proiectului SoNoRo Conac – să facem cunoscute publicului local spațiile de patrimoniu din orașul lui. Sigur că în timp au existat din ce în ce mai multe ecouri, iar la concertele SoNoRo Conac avem deseori un public național, care ne urmează în turneu, fapt care ne încântă și ne aduce recunoașterea viziunii pe care am avut-o încă de la început, în urmă cu 12 ani.

În ultima parte a turneului vom reveni la Castelul Peleș din Sinaia și la Palatul Culturii din Târgu Mureș, dar avem și două spații noi pe care vi le propunem: Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe – deschis într-un conac din judeţ, în anul 1875, iar care acum funcționează în spațiul propriu, clădit în perioada 1911-1912 – și Conacul Otetelișanu de la Benești, construit la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea, având o structură de culă, cu elemente brâncovenești.

Le suntem recunoscători tuturor sponsorilor și partenerilor noștri pentru încă o ediție care a adus bucurie atât publicului nostru, cât și artiștilor invitați și echipei SoNoRo!


Răzvan Popovici, directorul Turneului SoNoRo Conac

Citeşte şi: Programul…

Citeşte şi: Festivalul…

Lifestyle & Leisure

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *