Serialele de comedie The Big Bang Theory și Veep au ajuns la final, fanii sitcomurilor clasice considerând că cele două producții marchează sfârșitul unei epoci pe micile ecrane.
Simpaticii oameni de ştiinţă din The Big Bang Theory și-au luat adio de la fani joi, 16 mai, după 12 ani de succes uriaş la public. În același timp, satira politică de succes ”Veep”, favorită a criticilor şi câștigătoare a nenumărate premii, a difuzat duminică, 12 mai, episodul final al celui de-al 7-lea şi ultim sezon.
The Big Bang Theory – atunci când e cool să fii deștept
Difuzat de canalul CBS începând cu anul 2007, serialul The Big Bang Theory este unul dintre ultimii supravieţuitori ai televiziunii de dinaintea lansării platformelor digitale precum Netflix sau Amazon Prime.
Creat de Chuck Lorre şi având 279 de episoade reluate de majoritatea televiziunilor din lume, ‘The Big Bang Theory’ a impulsionat carierele unor actori precum Kaley Cuoco, Johnny Galecki, Simon Helberg, Kunal Nayyar şi, mai ales, Jim Parsons, care pentru interpretarea magistrală a antipaticului şi excentricului Sheldon Cooper a fost recompensat cu un Glob de Aur şi patru premii Emmy pentru cel mai bun actor într-un serial de comedie.
The Big Bang Theory este povestea unui grup de prieteni, oameni de ştiinţă, care, în ciuda inteligenței lor ieșită din comun, sunt total nepregătiți pentru provocările din viața reală. Serialul oferă astfel, sub straturile hilare, un portret afectuos al culturii ”friki” şi ”geek”.
Vezi și: Ce este TikTok, aplicația care face Facebook și Instagram să pară învechite
Rețeta a devenit una de mare succes, producţia având de-a lungul timpului drept invitaţi personalităţi de renume din lumea ştiinţei şi tehnologiei, precum Stephen Hawking, Buzz Aldrin sau Bill Gates.
Cei cinci actori principali au ajuns în timp la încasări de un milion de dolari per episod, însă în 2017 au fost de acord să-şi reducă salariile pentru ca actriţele Mayim Bialik şi Melissa Rauch, colegele lor de platou dar cu roluri secundare, să fie mai bine plătite. Thumbs up! 🙂
Veep – o satiră politică cu „iz” de Seinfeld
În această perioadă, îşi ia adio de la public şi satira politică ‘Veep’, cu Julia Louis-Dreyfus ca suflet şi actriţă principală. Serialul este conceput într-un stil alert, cu tehnici tipice documentarului. Spre deosebire de The Big Bang Theory, Veep nu s-a transformat într-un fenomen de masă, dar a devenit un magnet pentru trofee şi premii la galele de profil.
Astfel, Julia Louis-Dreyfus a fost recompensată cu şase premii Emmy consecutive pentru cea mai bună actriţă datorită interpretării sale magistrale a Selinei Meyer , un politician puternic, dar nesigur. Cu cele șase premii Emmy, Louis-Dreyfus a doborât recordul de distincţii obţinute de o actriţă în interpretarea unui singur rol.
Veep a câştigat de trei ori consecutiv şi titlul de cel mai bun serial de comedie la premiile Emmy.
Serialul abundă de subiectele ridicole, care la început păreau destul de departe de realitatea politică din Statele Unite. Însă alegerea președintelui Donald Trump, și mai apoi „stilul” său ieșit din comun la conducerea Casei Albe, a adus serialul mult mai aproape de realitate.
Sfârșitul unei epoci?
Dincolo de dezamăgirea fanilor, sfârşitul acestor două producţii pune în lumină transformarea pe care au suferit-o atât televiziunea, cât şi serialele în ultimii ani. Din păcate pentru fanii genului, formatul ”sitcom” tradiţional (comedie cu personaje recurente, înregistrată cu public, râsete zgomotoase, scenarii limitate şi o punere în scenă apropiată mai degrabă de teatru) a devenit, puţin câte puţin, desuet.
Surse documentare: Agerpres/EFE
Vezi și: 5 melodii din soundtrack-ul Lucifer pe care ar trebui să le știi și tu
[…] Citește și: The Big Bang Theory și Veep… […]
[…] Vezi și: The Big Bang Theory și Veep au ajuns la final. Sfârșitul epocii sitcomului? […]