Academia de Terapie Imago România organizează prima Conferință Națională dedicată Relațiologiei – noua știință a relațiilor, bazată pe teoria Imago. Astfel, în weekendul 6-7 mai, la București, se vor reuni practicieni și promotori ai terapiei imago, care ne vor împărtăși din experiența lor personală și profesională. Despre acest subiect am stat de vorbă cu Raluca Anton, doctor în psihologie și psihoterapeut relațional Imago.

Având în vedere faptul că violenţa împotriva femeilor reprezintă încă o mare problemă a societății româneşti, cât de sănătoase sunt relaţiile de cuplu între români?

Sunt cât de sănătoase pot fi dată fiind lipsa de educație relațională până în urmă cu câțiva ani. Așa este, violență, agresivitatea sunt elemente care încă dăinuie în familiile românești și nu numai. Tocmai această este și plajă pe care noi am venit cu inițiativa educației relaționale observând o nevoie care încă mai are mult până va fi îndeplinită, dar credem că având multă răbdare, blândețe și înțelegere față de proces, în timp, lucrurile vor capătă noi valențe și vom avea tot mai multe cupluri în interiorul cărora există mai degrabă bunăstare, decât conflict, mai degrabă comunicare sănătoasă, decât revoltă.

Cum definim o relaţie de cuplu sănătoasă? Dar o relaţie de familie?

Relațiile sănătoase de cuplu sunt cele în cadrul cărora spațiul relațional este perceput ca fiind atât de sigur încât membrii cuplului sau familiei își pot da voie să comunice informații care au conținut negativ. Tuturor ne este ușor în interiorul relațiilor atunci când ne este bine și lucrurile vin cu ușurință. Calitatea relațiile se testează în momentul în care apar dificultăți, atunci când apar diferențe între noi în legătură cu aceeași situație, moment în care mecanismele de apărarea încep să apară, își fac loc, iar de aici începem să ne rănim unii pe ceilalți. Dar dacă am investit în comunicare, în relațiile noastre, aceste momente care apar cu dificultăți sunt văzute ca fiind oportunități de creștere în care suntem cu toții implicați nu pentru a ne răni unii pe alții, ci pentru a ne dezvoltă împreună.

Raluca Anton este doctor în psihologie și psihoterapeut relațional Imago

Care sunt primii paşi pe care ar trebui să îi facem spre o astfel de relaţie?

Primul pas ar fi acela al cunoașterii propriei persoane și a propriilor dinamici relaționale. Ce ne ajută și ce ne mâna în lupta pentru putere atunci când lucrurile nu sunt ușoare. După care să înțelegem cum funcționăm în cadrul relațiilor apropiate din momentul prezent. Care îmi sunt activatorii, care sunt situațiile care simt că îmi apasă butoanele, iar apoi, să urmăresc care sunt resursele pe care le am pentru a trece prin situații dificile.

Când are loc “Conferința Națională Știința și arta Terapiei Relaționale Imago” şi ce rol aveţi în cadrul acestui eveniment?

Conferința are loc în 6 și 7 mai 2023 și vin în întâmpinarea răspunsului meu de la prima întrebare. Aceea de a investi în sănătatea relațională și de a-i ajută pe participanți, specialiști sau cupluri să se înțeleagă mai bine pe ei înșiși și/sau pe cei alături de care lucrează. Eu sunt membru fondator, alături de Adela Moldovan și Gaspar Gyorgy, al ONG-ului educațional care organizează acest eveniment. Dincolo de partea organizatorică, voi susține un workshop care se numește Creșterea și Vindecarea în Relațiile Noastre și care are că idee principala cea conformă căreia Relațiile ne oferă ambele oportunități: atât de a crește, cât și de a vindeca. Însă acestea sunt procese independente care se intersectează pe parcursul dezvoltării noastre. Creșterea se referă la fiecare partener și la nivelurile prin care trece și pe care are nevoie să le parcurgă pentru a ajunge cât mai aproape de sinele lui autentic. Vindecarea se petrece în interiorul relațiilor și avem nevoie unii de ceilalți pentru a putea să procesăm suferințe, dar și să trecem la noi niveluri de conexiune care să ne ofere împlinirea după care fiecare dintre noi tanjim.

Tare ne dorim să avem alături de noi cât mai mulți oameni dornici să se descopere pe ei înșiși prin prisma relațiilor din care fac parte.

Se simţea nevoia unui astfel de eveniment în România şi, dacă da, de ce?

Noi am simțit că este momentul pentru un astfel de eveniment. Numărul cuplurilor care apelează la terapie este tot mai mare, deschiderea cuplurilor de a participa la workshop-uri dedicate relațiilor este în creștere și asta nu a făcut decât să ne arate că este un moment bun să ajungem la și mai mult lume cu acest conținut informațional expus sub formă unui eveniment amplu. Lucru care nu va putea fi realizat niciodată în online și prin terapie și evenimentele mici, numărul de persoane la care ajungem este mic raportat la nevoie.

Jean-Paul Sartre spunea că „iadul sunt ceilalți oameni”, însă conform viziunii IMAGO relațiile sunt adevăratul motor care asigură creșterea, dezvoltarea și vindecarea ființei umane. Cum se împacă aceste două viziuni?

Întâi de toate ne uităm la locul din care Jean Paul Sartre a formulat această viziune. Sunt sigură că dacă i-am ascultă povestea și suferințele am înțelege de ce a simțit nevoia să formuleze lucrurile atât de dur în ceea ce îi privește pe ceilalți. Din start, având această perspectiva asupra uneori teorii, înseamnă că ești mai aproape de teoria Imago care invită la a descoperi sensul lucrurilor, nu analiză sau judecată lor. 

Apoi, nu cred că e nevoie să împăcăm viziuni, cât să le înțelegem scopul și motivația. Care este intenția cu care o teoria se avântă în lumea largă? pentru că în funcție de această intenție, cei care o vor urmă își vor îndrepta atenția.

Dincolo de informaţiile ştiinţifice, care ar fi modul simplu şi pe înţelesul tuturor de a explică beneficiile terapiei IMAGO?

Pe scurt și simplu, terapia IMAGO te învață că înainte să vorbești, să asculți, înainte să tragi concluzii, să înțelegi, înainte să faci ceva, să verifici cu cel de lângă tine.

Ce ar trebui să ştie cineva care ia în calcul începerea terapiei IMAGO pentru îmbunătăţirea relaţiei de cuplu?

Ar fi bine să știe că se implică într-un demers de cunoaștere și nu unul de rezolvare de probleme și că terapeutul este acolo pentru a ghida energia dintre cei doi parteneri și nu pentru a media conflicte.

Mai multe detalii despre Terapia Relațională Imago pot fi descoperite aici.

Conferința Națională Știința și Arta Terapiei Relaționale Imago

Academia de Terapie Imago România organizează prima Conferință Națională dedicată Relațiologiei – noua știință a relațiilor, bazată pe teoria imago. În weekendul 6-7 mai, la București, se vor reuni practicieni și promotori ai terapiei imago, care ne vor împărtăși din experiența lor personală și profesională.

Conferința are ca scop promovarea sănătății relaționale în România și prezentarea la nivel național – atât pentru specialiștii în domeniul psihoterapiei, cât și pentru publicului larg – a ceea ce înseamnă știința și arta terapiei imago.

Cele două zile de conferință însumează mai multe prelegeri, ateliere și prezentări, susținute de terapeuți imago din țara noastră și din străinătate. Printre vorbitori se numără Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt (cu participare online), Rebecca Sears, Gáspár György, Raluca Anton, Adela Moldovan, Niculina Gheorghiță etc.

Cine poate participa la conferință?

La evenimente desfășurate în cadrul conferinței pot participa: membrii activi ai Imago România, dar și alți psihologi, psihoterapeuți, psihiatri, medici, profesori, asistenți sociali, coach sau orice alte persoane preocupate de știința relațiilor.

Programul conferinței

Conferința este împărțită în două segmente, partea de prezentări și prelegeri care se desfășoară în plen și partea de ateliere unde participanții pot să opteze pentru o tematică anume.

Despre terapia relațională imago

Dezvoltată la începutul anilor ’80 de către soții Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt, terapia relațională imago a devenit în zilele noastre una dintre cele mai complexe și semnificative forme de intervenție psihologică când vine vorba despre sănătatea relațiilor de cuplu și de familie. La nivel mondial există peste 2.500 de terapeuți imago care își desfășoară practica clinică în 59 de țări. Din anul 2018, avem primii terapeuți imago români care s-au certificat internațional, care și-au continuat formarea ajungând ca până în acest moment să avem atât susținători de workshop-uri imago, cât și supervizori recunoscuți de Institutul Internațional Imago.

Conferința Națională Știința și Arta Terapiei Relaționale Imago se desfășoară în weekendul 6-7 mai, la București
Lifestyle & Leisure

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *