Deşi perioada victoriană nu se numără printre preferatele mele, spectacolul “KNOCKOUT. Dulcea știință de a face vânătăi,” cu o acţiune care se petrece în epoca victoriană, a devenit preferatul meu în 2022. La premiera care a avut loc recent la Teatrul EXCELSIOR, am avut ocazia să văd şi să simt mai mult decât mă aşteptam, să râd şi să mă îngrozesc totodată. “KNOCKOUT. Dulcea știință de a face vânătăi” este un spectacol cu şi despre femei, un spectacol despre durere şi adevăr, dar în primul rând despre descoperire de sine.

Photo: Iustin Șurpănelu

Despre ce e vorba în KNOCKOUT. Dulcea știință de a face vânătăi:

Pentru prima dată pe o scenă din România, piesa “The Sweet Science of Bruising” de Joy Wilkinson este cea care dă tonul spectacolului regizat de Sânziana Stoican pentru Teatrul EXCELSIOR. Acest lucru este foarte important, căci textul original al piesei nu este doar captivant, ci şi unul plin de pasiune, presărat cu umor şi inspirat de adevăruri pe care femeile le trăiesc încă, din păcate. Acţiunea are loc în Londra din epoca victoriană, în anul 1869.

Spectacolul “KNOCKOUT. Dulcea știință de a face vânătăi” prezintă poveştile a patru femei cât se poate de diferite, atât ca origine, cât şi ca idei, scopuri şi visuri. Fiecare dintre ele are o poveste captivantă, Violet Hunter fiind o infirmieră care îşi doreşte să devină medic, iar Polly – o simplă muncitoare în mină. La polul opus, Matty este o imigrantă care practică cea mai veche meserie din lume pentru a-şi suplimenta veniturile, iar Anna este o casnică din pătura socială de sus, captivă într-o relaţie toxică.

Teaser KNOCKOUT. Dulcea știință de a face vânătăi

De ce este acesta spectacolul meu preferat în 2022

Faptul că personajele de mai sus ajung în lumea underground a boxului feminin, sub îndrumarea unui profesor la fel de original ca şi ele, nu este neapărat cel mai important aspect al spectacolului. Aspecte mult mai importante sunt, în schimb, textul de origine al piesei, capacitatea acestuia de a descrie adevăruri uneori dureroase, dar şi regia şi jocul actorilor. Poate că ideea de a plasa patru femei diferite într-un ring de box, în Anglia victoriană, este una originală şi atât. Performanţa echipei, însă, este uluitoare!

La premieră, am avut onoarea să o văd pe Dana Marineci în rolul lui Polly Stokes, iar Dana a reuşit să fie Polly, în toată splendoarea şi cu toată graţia, sau mai bine zis cu lipsa ei. Rar am văzut un rol interpretat atât de bine şi de natural, însă recunosc că am fost şi mai uimită să văd că şi celelalte trei actriţe au reuşit interpretări la fel de bune! Oana Predescu s-a transformat în Violet Hunter atât de bine încât i-am citit ambiţia în ochi, iar în primele 30 de minute nici măcar nu am recunoscut-o pe actriţă, deşi am mai admirat-o pe scenă. Andreea Hristu, care i-a dat viaţă lui Matty Blackwell, m-a impresionat extrem într-o amoţionantă scenă a pianului. Cât despre Andreea Şovan în rolul Annei Lamb, rar am văzut o interpretare atât de bună a durerii tăcute.


Photo: Iustin Șurpănelu

Mihai Gruia Sandu în rolul excentricului profesor de box Charlie Sharp, Annemary Ziegler în rolul mătuşii George, Ovidiu Uşvat în rolul lui Paul Stokes şi Alex Călin în rolul tiranicului Gabriel Lamb au reuşit şi ei interpretări foarte bune.

De ce ar trebui să vezi şi tu acest spectacol

Lăsând la o parte ideea feministă din spatele piesei, care ar putea fi extraordinară pentru unii şi derutantă pentru alţii, “KNOCKOUT. Dulcea știință de a face vânătăi” este un spectacol despre ce înseamnă descoperirea de sine, sau chiar redescoperirea de sine, care pune în prim plan câteva adevăruri dureroase. Uităm adesea că relaţiile toxice pot avea începuturi fericite, că prietenia dintre soţi poate să dispară, că lucrătoare sexuale pot purta în suflet mari dureri, că ambiţia femeilor întâlneşte încă multe obstacole.

Acest spectacol ne reaminteşte că, într-un fel, toate femeile concurează zi de zi pentru titlul de “Campioană Mondială la Box”, poate fără voia lor. Fie că vorbim despre o doamnă captivă într-o relaţie toxică acum, sau despre una din epoca victoriană, vânătăile sunt la fel de dureroase, iar cursa de rezistenţă, la fel de dură. Poate că am reuşit să facem mulţi paşi înainte atunci când vine vorba de a încuraja ambiţiile feminine, poate că am eliminat, întrucâtva, sărăcia care obliga la muncă extremă sau la muncă sexuală, dar nu ştiu cât am reuşit să prevenim vânătăile care apar încă în sufletul femeilor. Statistica ne arată că nici cu cele de pe trup nu ne descurcăm prea bine: una din patru femei este abuzată fizic sau sexual în România.

Pentru a preveni şi pentru a trata vânătăile trebuie în primul rând să învăţăm cum arată pumnii, cum ne putem feri de lovituri, dar şi cum le putem folosi în avantajul nostru. Toate aceste lucruri şi multe altele le putem descoperi în spectacolul “KNOCKOUT. Dulcea știință de a face vânătăi.”

Află mai multe despre spectacol şi bilete AICI.

Citeşte şi: APROAPE…

Citeşte şi: Insula Măştilor…

Lifestyle & Leisure

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *