HISTORY Channel sărbătoreşte Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand şi Reginei Maria prin difuzarea documentarului „Maria – Inima României”, într-o transmisiune specială, sâmbătă, 15 octombrie, de la ora 22:00.

Despre ce e vorba în documentarul „Maria – Inima României”

Documentarul „Maria – Inima României” şi-a propus să prezinte românilor povestea extraordinară a Reginei Maria a României, atât din punct de vedere politic, cât şi personal. Nepoată a Reginei Victoria, ea s-a căsătorit cu Prințul Moștenitor al României în 1893. Regele Ferdinand şi Regina Maria au condus România în timpul ororilor Primului Război Mondial, până la victoria de la Conferința de Pace de la Paris din 1919. Documentarul nu evită aspectele mai puțin strălucitoare ale vieții Reginei. Fiul său, Carol, și-a disprețuit părinții și când a devenit Rege a alungat-o pe Maria de la curte. Iar când comuniștii au ajuns la putere, au șters-o din istorie.

Filmul prezintă povestea unei foarte importante epoci din istoria României, văzută din perspectiva Reginei Maria, aflată în centrul luptei pentru realizarea Marei Uniri din 1918 și pentru crearea României moderne. Destinul său, al uneia dintre cele mai cunoscute femei din Europa epocii interbelice, a fost influențat de evenimente întâmplate în palatele regale din România, în saloanele Parisului, pe străzile New York-ului, la Kremlin și chiar în Vestul Sălbatic. Documentarul „Maria – Inima României” este narat de actorul Marcel Iureș.

Declaraţiile producătorului şi primele recenzii

Cine poate rezista astăzi în România unei femei curajoase și frumoase care a dublat dimensiunea națiunii sale adoptive? Aceasta a fost Regina Maria, în urmă cu un secol”.

John M. Florescu, producător executiv al documentarului „Maria – Inima României”

Documentarul „Maria – Inima României” a fost realizat pe parcursul a doi ani şi include filmări în 9 țări și o documentare realizată în 14 arhive naționale. Acesta şi-a propus să ofere publicului din România şansa de a auzi vocea originală a Reginei și de a vedea filmări și imagini originale ale epocii, colorizate cu ajutorul tehnologiei moderne și prin implicarea unei echipe interdisciplinare de experți pentru a surprinde cât mai exact realitatea de atunci.

Filmul „Maria – Inima României” este o producție independentă Chainsaw Film Productions și se bucură de susținerea Academiei Române și a Institutului Cultural Român.

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, a declarat după lansarea oficială a documentarului: „Acest film nu doar că o readuce pe Regina Maria în atenția noastră, ci o readuce la viață, exact așa cum a fost ea și cum noi românii ar trebui să fim. Acesta este un film de referință”.

Difuzat în 42 de țări, inclusiv pe HISTORY Channel și HISTORY2, filmul „Maria – Inima României”, alături de documentarele „Regele care l-a păcălit pe Hitler/Războiul Regelui” și „Regele Mihai: Drumul către casă” face parte din „Turneul Național de Educație Istorică”, un eveniment itinerant susținut de HISTORY Channel, însumând proiecții gratuite ale celor 3 documentare în 25 orașe din România, acoperind astfel istoria României din anii 1860 până în prezent.

Citeşte şi: History Channel…

Citeşte şi: History Channel…

Lifestyle & Leisure

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *