Dacă ești și tu în căutarea unor sfaturi pentru o alimentație mai sănătoasă, fără a renunța însă la gust, dieta mediteraneană ar putea fi cea mai potrivită alegere. Utilă pentru un corp frumos, dar și pentru a preveni afecțiunile sistemului cardiovascular, aceasta nu este, de fapt, o dietă clasică. Dieta mediteraneană înseamnă, de fapt, să alegi ingredientele sănătoase de care are nevoie corpul tău și aromele savuroase din zona mediteraneană. Dacă adaugi și ton, beneficiile sunt și mai mari.

Tonul conține acizi grași Omega-3, substanțe benefice pentru sistemul cardiovascular, utile și în prevenirea astmului,  bolii Alzheimer, declinului cognitiv, artritei. Peștele este și o importantă sursă de vitamine din grupul B și de acid folic.

Cum să incluzi dieta mediteraneană cu ton în alimentația ta?

Vestea bună este că dieta mediteraneană nu este o dietă în sine. Nu vei fi nevoit să mănânci doar iaurt sau fructe timp de câteva zile. Din contră: această dietă înseamnă alimentație sănătoasă, variată și foarte gustoasă. Și o serie de sfaturi:

Mănâncă mai multe fructe și legume proaspete, zi de zi! Ar trebui să incluzi fructele și legumele în pregătirea fiecărei mese.

Citește și: 4 rețete simple și rapide

Alege cerealele integrale pentru micul dejun și nu numai. Pastele sunt o parte importantă a bucătăriei italiene și nu le poți elimina complet din dieta mediteraneană. Dar poți alege variante integrale de paste și pâine. În plus, poți alege și ingrediente mai exotice pentru experimente culinare delicioase. Bulgur, de exemplu.

Folosește grăsimi sănătoase, în loc să elimini complet uleiul din alimentația ta. Uleiul de măsline este un ingredient esențial în dieta mediteraneană. În loc să folosești unt sau margarină pentru sandviciuri, încearcă bruschette cu roșii, ton și ulei de măsline.

Sfat de la Podravka, numărul 1 din regiunea Adriatică: conservele Eva de ton în ulei vegetal conțin bucăți de pește de calitate superioară, tăiate manual și trecute printr-o minimă prelucrare, putând fi savurate atât în bruschette, salate, cât și în pachețelul de școală de către copii.

Cum să alegi ingredientele:

Condimentează mâncărurile din belșug. Ierburile proaspete și condimentele sporesc aroma, gustul și creează senzație de sațietate. În plus, diminuează nevoia de sare.

Redu consumul de carnea roșie. Înlocuiește carnea de porc și vită cu pui și pește, parte importantă din dieta mediteraneană. Asta nu înseamnă să renunți complet la carnea roșie, ci doar să alegi variante mai slabe și porții mai mici.

Citește și: Dieta de vară

Nu ignora consumul de lactate. Mănâncă iaurt grecesc sau simplu, sărac în grăsimi și bucură-te de cât mai multe brânzeturi.

Mănâncă mai multe fructe de mare și pește. Mănâncă pește de două ori pe săptămână. Tonul proaspăt sau la conservă, somonul, păstrăvul, macroul și heringul sunt alegeri sănătoase în dieta mediteraneană. Evită peștele prăjit și optează pentru grătar ca metodă de preparare.

Sfat de la Podravka: Conservele de ton Eva în suc propriu sunt cele mai potrivite pentru cei care vor să mănânce echilibrat, la un nivel caloric scăzut. Bucățile de ton sunt preparate fără ulei, în așa numita saramură – sau apă salină – ce se toarnă peste ton pentru a-i păstra gustul delicios și natural. Având un conținut mic de grăsimi, acest produs este preferatul consumatorilor care caută alimente ușoare, dar nutritive.

How to...

4 Replies to “Gustos și sănătos: dieta mediteraneană cu ton”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *