Muzeul Național al Țăranului Român aşteaptă vizitatori pasionaţi de artă şi frumos, joi, 21 iulie 2022, de la ora 18.00, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expoziției pictorului Tudor Banuș, Fantome și Fantezii.

De asemenea, vineri, 22 iulie 2022, de la ora 16.00, în cadrul expoziției va avea loc o conferință susținută de Tudor Banuș, cu subiectul „Fantome actuale și fantezii desuete”, în dialog cu Rodica Furnea, jurnalistă.

Despre expoziţia Fantome şi Fantezii

În cadrul expoziţiei Fantome și Fantezii vor fi prezentate peste 90 de lucrări ale artistului, pictorului şi ilustratorului Tudor Banuș, din care unele sunt expuse pentru prima oară.

Abundența burlescă şi poznașă navighează, în plină feerie, în cele mai importante momente ale Istoriei Artei, convocate de Tudor Banuș. Un adevărat artist al fabulosului, Bănuş călătoreşte jucăuș și în totală libertate creatoare printre meandrele împrăștiate ale istoriei noastre. Fiecare lucrare, subtil transgresivă și vag cinică, reprezintă o călătorie plină de surprize, unde tragicul și umorul se împletesc.

Trecutul este prezentul dumnealui, arhaic și medieval, dar și timpul actual urban și sarcastic face parte din el, ba chiar și timpul universal și intemporal al Marilor Mituri.

Citeşte şi: De ce…

Ce lucrări pot admira vizitatorii

Expoziţia Fantome şi fantezii reprezintă o expunere completă a operei lui Tudor Banuș, plecând de la desene publicate în presa internațională (The New York Times, Le Monde, Die Zeit etc.), trecând prin ilustrația de carte (Les Fantaisies de Tudor Banuș, Editions Michel de l’Ormeraie, Enciclopedia Zmeilor de Mircea Cărtărescu, Ed. Humanitas, Tandem I și II, cu poeme de Șerban Foarță, Ed. Vinea, publicate inițial în paginile Observatorului Cultural) și ajungând la lucrări care respiră în libertate și dau cu tifla serioșilor acriți.

Imaginile sunt complexe, saturate de creaturi ce par a veni direct din subconștient sau poate din reminiscențele unei culturi eteroclite, arhaică și futuristă în același timp. Tudor Banuș acompaniază privitorii pe drumul inexorabil spre apocalipsă, dar are, ici și colo, capacitatea de a-i face să râdă.

Când şi cum poate fi vizitată expoziţia

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau, până la 28 august 2022, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Lunea este închis.

Citeşte şi: Insula…

Lifestyle & Leisure

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.