Palatul Noblesse – Centru de Arte şi Evenimente găzduieşte, în perioada 7 aprilie-7 iunie 2015, prima expoziţie din România semnată de Henri Matisse formată din 83 de lucrări de litografie.  Acestea au fost aduse în ţară prin intermediul Asociaţiei Culturale Noblesse, iar expoziţia „Capodopere ale artei grafice”  este unică pentru că este prima dedicată exclusiv lui Matisse.

Henri Matisse.

Expoziţia cuprinde colaje şi lucrări de grafica din serii precum „Jazz” sau „ Florilege des Amours” , unele dintre acestea fiind expuse în diferite mari muzee ale lumii. Litografiile sunt realizate de către artist în perioada 1945- 1950, fiind valoroase mai ales prin mesajele pe care le transmit. Adevărate declaraţii de dragoste sau manifeste pentru culoare, lucrările lui Matisse atestă calităţile extraordinare  ale acestuia ca desenator şi ilustrator. Mai mult decât atât, este printre primii artişti ai acelor timpuri care are curajul să experimenteze forme, figuri şi culori. A arătat lumii ca atunci când formele se micşorează, culorile acestora vor fi scoase mai bine în valoare, contrastând cu fondul lor. Matisse se număra printre marile genii ale desenului, reuşind ca printr-o linie mică şi simplă să exprime sentimentele modelului sau.

Expoziţia poate fi vizitată în timpul săptămânii între 10.00-19.00 în baza unei programări telefonice, iar preţul unui bilet este de 45 de lei. De asemenea, pentru a marca prezenţa acestor lucrări, dar şi pentru a oferi o alternativă culturală de petrecere a timpului liber, în fiecare sâmbătă, la Palatul Noblesse, se va organiza “Rendez-vous cocktail avec Henri Matisse” la care vizitatorii vor putea gusta delicii culinare, vor beneficia de un tur privat al Palatului şi al expoziţiei, iar preţul unui bilet va fi de 90 de lei. Pentru că Asociaţia Culturală Noblesse se implică activ în acţiuni de promovare şi susţinere a culturii, în timpul săptămânii, elevii şi studenţii vor beneficia de intrare gratuită în baza unei legitimaţii valabile.

Lifestyle & Leisure

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *