Dr. Alexandru Lupoi este unul dintre acei oameni rari care își fac timp să ne informeze corect, și nu oricum. Medicul este prezent pe cele mai cool rețele sociale, adică pe TikTok și Instagram, unde creează conținut de calitate și oferă informații corecte din punct de vedere medical și științific. Noi am stat de vorbă cu dr. Alexandru Lupoi în cadrul unui nou interviu flawless, pentru a afla mai multe despre COVID-19 și pandemia pe care a declanșat-o, despre măștile noastre de toate zilele dar și despre alte subiecte controversate, precum avortul.
Vă invităm să citiți un nou interviu flawless cu dr. Alexandru Lupoi.
Cum și de ce ajunge un doctor pe TikTok și Instagram? Vorbim despre o pasiune pentru social media sau pur și simplu de o dorință de a informa corect publicul?
Cred că, în special în ziua de astăzi, când suntem bombardați de informație din toate părțile, e util că specialiștii în diverse domenii să ajute oamenii să navigheze marea aceasta. Legat de TikTok, mi-a plăcut formatul și faptul că e o platformă pe care sunt mai mulți tineri și unde te poți exprima mai liber. Pe Instagram încerc să fac niște postări mai detaliate despre diversele patologii despre care vorbesc.
Care dintre cele două platforme de mai sus ți se pare mai potrivită pentru tine și de ce?
Fiecare platformă are “populația” și specificul ei. TikTok mi se pare cel mai facil de folosit pentru a transmite mesajul, în special datorită algoritmului lor de a-ți arăta clipurile pe For You, în timp ce pe Instagram este ceva mai greu să reușești să te faci văzut și lumea nu are neapărat răbdarea să citească postările.
Cred că ar trebui să fie mai mulți specialiști din toate domeniile care să își expună punctul de vedere online.
dr. Alexandru Lupoi
E nevoie de mai mulți specialiști pe social media și în media, din punctul tău de vedere?
Fără discuție! Cred că ar trebui să fie mai mulți specialiști din toate domeniile care să își expună punctul de vedere. În fond, nici nu putem și nici nu ar fi util să fim toți experti în toate. Deci cel mai bine este să fim cât mai buni pe ce facem noi și să luam informațiile corecte de la alții din domeniul lor.
Este o perioadă dificilă, atât din cauza pandemiei, cât și din cauza tramelor psihologice pe care ni le provoacă atât izolarea, cât și teama de necunoscut. Pentru a preveni să ne infectam este de ajuns să respectăm distanțarea socială, să purtăm mască și să ne spălăm riguros pe mâini.
dr. Alexandru Lupoi
Trecem printr-o perioadă dificilă și mulți dintre noi se confruntă cu greutăți de adaptare la „noua normalitate.” Știu că ai vorbit mult despre asta pe TikTok, așa ca trebuie să te întreb: de ce este SARS-CoV-2 periculos și care sunt măsurile de prevenție necesare pentru a ne proteja pe noi și pe cei dragi?
Da, este o perioadă dificilă, atât din cauza pandemiei, cât și din cauza tramelor psihologice pe care ni le provoacă atât izolarea, cât și teama de necunoscut. Pentru a preveni să ne infectam este de ajuns să respectăm distanțarea socială, să purtăm mască și să ne spălăm riguros pe mâini. Virusul este periculos pentru că infectând mai mulți oameni poate suferi mutații care să îl faca mai contagios, mai letal, iar sistemul medical este și așa la limita capacității sale.
Citește și: Sondaj COVID-19…
Există persoane publice, influencers și mulți oameni normali care descriu cel puțin o parte din măsuri ca fiind exagerate. Ce ar trebui să știe aceștia?
Că a purta o mască nu este exagerat. Dacă am dezvolta toți respect pentru ceilalți și am respecta niște reguli elementare, am putea reveni la ceva apropiat de normalul anterior mult mai rapid.
Ce i-ai spune unei persoane care pune un semn de egal între gripă și COVID-19?
Pentru gripă există atât tratament, cât și prevenție, sub formă de vaccin. Gripa este studiată și deja îi stim atât comportamentul, cât și cum să o tratăm eficient. Despre COVID-19 nu știm nimic din toate acestea.
Ai vorbit foarte mult despre mască, despre posibilitatea de a face hipoxie, dar și despre posibilitatea de a ne „respira propriile bacterii.” Care sunt cele mai importante 3 lucruri pe care ar trebui să le știm despre măști, în contextul actual?
Masca nu îți restricționează DELOC oxigenul, iar acest lucru a fost dovedit de multe ori. Bacteriile pe care le ai în tractul respirator sunt “de acolo”, deci nu sunt patogene. În sensul că, și dacă ar fi corect că le inhalezi, ceea ce nu este, ele nu ar provoca nici o boală pentru că sunt native tractului respirator.
Care sunt cele mai mari probleme cu care ne putem confrunta din cauza virusului? Cum le putem evita?
S-a descoperit că, inclusiv pe cei care se vindecă de COVID-19, virusul îi lasă cu sechele respiratorii și hematologice. Cel mai important este să fim onești, să spunem când ne-am infectat și să ne tratăm cât mai corect bazat pe ce ne spun medicii care ne au în îngrijire.
Citește și: COVID-19…
Printre celelalte subiecte controversate pe care le-ai abordat se numără și avortul. În contextul în care Polonia a înăsprit recent legislația, ce ar trebui să știm despre avort din punct de vedere medical?
Avortul NECESAR medical nici nu ar trebui să se discute (aici incluzând cazurile de feți cu malformații). Cazurile legate de viol și alte probleme de natura aceasta, la fel. În cazul avorturilor efectuate la cerere, pot înțelege că există o dilema religioasă, însă credeam că am depășit secolul în care ne ghidam după astfel de povești. O femeie ar trebui să aibă și are control asupra corpului ei. Ce mă deranjează pe mine cel mai tare este că diverse țări interzic sau înăspresc avortul, însă nu fac o educație sexuală temeinică tinerilor, astfel pedepsindu-i de 2 ori.
Se pare că multe dintre problemele cu care ne confruntăm în prezent au atât aspecte etice, cât și aspecte medicale. E important să ne informăm corect sau e suficient să apelăm la dr. Google?
Nici măcar la reparația unei mașini nu poți să apelezi la Google fără să ai o idee anterioară despre cum funcționează o mașină. Cred că este bine și util să fim informați, însă cred și că cel mai bine ar fi să prezentăm aceste informații unor specialiști și să lucrăm împreună cu ei pentru a le înțelege și a face cea mai bună alegere pentru noi, lucru care este în interesul tuturor. Un pacient mulțumit și sănătos este cea mai bună “reclamă” a unui medic.
n.r. Vă reamintim că există surse oficiale de informare corectă: stirioficiale.ro, informările trimise de Grupul de Comunicare Strategică și site-ul Organizației Mondiale a Sănătății. Nu vă temeți să le folosiți!
Ce specializare are domnul doctor Lupoi? Multumesc!
Bună ziua. Specializarea dr. Alexandru Lupoi este chirurgie estetică, iar materialul nostru face parte dintr-o serie de materiale referitoare la social media și informarea pe care o oferă influencerii prezenți pe TikTok și Instagram în legătură cu actuala pandemie.
Deci domnia sa a trecut examenul de medic specialist?