Muzeul Național al Țăranului Român anunţă cu bucurie deschiderea expoziţiei Alexandru Tzigara-Samurcaș – Întemeietorul Muzeului Național, eveniment care va avea loc joi, 24 noiembrie 2022, de la ora 17.00. Acestă expoziţie va fi găzduită de clădirea-monument istoric a muzeului, în spațiile expoziției permanente, la etajul 1, intrarea din Șoseaua Kiseleff.

Despre ce e vorba?

Expoziția organizată de Muzeul Național al Țăranului Român sărbătoreşte 150 de ani de la nașterea fondatorului Muzeului Național Carol I, supranumit, în epocă, Muzeul de la Șosea. Continuatorul direct al acestui prim muzeu de artă națională este Muzeul Național al Țăranului Român. Astfel, muzeul le oferă bucureştenilor, dar şi vizitatorilor din întreaga ţară şi de peste hotare, ocazia de a afla mai multe despre personalitatea lui Alexandru Tzigara-Samurcaș şi despre rolul acestuia în promovarea culturii naționale.

Istoric de artă, întemeietor al muzeografiei românești, publicist în sfera culturală și fin intelectual format în spirit european, precum și un mare iubitor al artei naționale, Alexandru Tzigara-Samurcaș a oferit viitorului o vastă operă publicistică, memorială, dar și un bogat patrimoniu material, de artă țărănească și artă religioasă, reunit în colecțiile Muzeului de la Șosea. Toate aceste opere pot fi admirate în cadrul expoziţiei, ele reprezentând o ocazie de a celebra trecutul, viitorul şi cultura românească.

Mai multe detalii

Alături de piese reprezentative din colecțiile moștenite de Muzeul Național al Țăranului Român de la părintele său fondator, vor fi expuse şi obiecte personale ale lui Alexandru Tzigara-Samurcaș (aflate în colecția familiei Tudor și Maria Berza), care completează portretul celui care a fost întemeietorul Muzeului de la Șosea.

Expoziția va putea fi vizitată până la 21 mai 2023, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Lunea și în perioada sărbătorilor legale este închis.

Prețul biletului de intrare: adulți – 12 lei; pensionari – 6 lei; elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor – 3 lei.

Citeşte şi: Expoziţia…

Citeşte şi: Expoziţia…

Lifestyle & Leisure

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *