Nimănui nu-i place să trăiască în dezordine. Indiferent cât de leneși am fi, o casă frumoasă, ordonată și aranjată tot ne face cu ochiul. Mai ales dacă nu suntem nu ne ocupăm noi de aranjarea efectivă a obiectulor, ori de curățenie. Acum câțiva ani, Marie Kondo, consultant japonez, autor și gazdă de emisiuni TV, a devenit faimoasă după ce a scris mai multe cărți despre organizare. Asemeni unui panaceu universal, cărțile astea promiteau ce nu se prea poate promite: că există un mod simplu de a-ți face ordine în viață. Și că totul începe din propria casă. Sună bine, veți spune, dar ce naiba legătură are ordonarea efectivă a obiectelor cu ordonarea ideilor și a sentimentelor?

Secretul ordinii

Adevărul este că opera lui Marie Kondo nu e lipsită de idei bune. Trăind într-un ritm mai alert ca oricând, cu puțin timp de tihnă, nu ne stă în obicei să facem ordine. Nici în case, dar nici în gânduri. De aceea, Kondo ne poartă cu pași mici de gospodină provincială într-o călătorie inițiatică. Învățăm să aruncăm lucrurile care nu ne aduc bucurie. Să le păstrăm și să ne bucurăm de cele importante. Și să facem ordine. Începem cu propria locuință. Învățăm și traim conceptul, după care începem să-l aplicăm și în viață.

Am auzit multe despre ordine și minimalism și am cunoscut multe persoane cărora opera lui Kondo le-a schimbat viața în bine. Iar asta mi se pare lăudabil și frumos. Însă n-aș merge atât de departe încât să spun că ordinea este soluția perfectă pentru o viață mai bună și mai frumoasă. Viața, mai ales viața interioară, nici nu arată ca mobila de la IKEA, nici nu e așa de ușor de montat și de demontat. Iar dezordinea face parte din ea, indiferent cât ne-am chinui noi să o ascundem.

Citește și: Constantin Noica…

Despre echilibru și acceptare

Ordinea e foarte bună, dacă în tine însuți găsești mai ales dezordine. S-ar putea să fie însă nocivă, dacă mama natură te-a înzestrat cu gânduri drepte, idei militărești și împărțire echitabilă în alb și negru. Ai observat și tu că uneori, dacă intri într-o casă prea ordonată, te simți ușor stingher? Asta se întâmplă pentru că nu e în natura noastră să fim nici perfecți, nici excesiv ordonați în trăiri. Da, e important să faci ordine și să știi să arunci la gunoi toate lucrurile stricate. Însă este la fel de important ca viața să te mire, să te surprindă și să te uimească.

Citește și: Cum să îți organizezi…

Photos by . liane . on Unsplash

Niciodată nu mi-au plăcut soluțiile universale la problemele vieții. Așa cum spune W. Blake, mi se pare că facem primul pas spre idioțenie atunci când generalizăm. Oamenii nu sunt la fel. Casele n-ar trebui să fie la fel. Viața e complicată. Iar asta înseamnă că, uneori, e sănătos să acceptăm dezordinea. Și surpriza. Pentru că și ele pot face viață mai frumoasă.

How to...

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *