Studiile spun că social media ne afectează imaginea de sine și ca pot cauza anxietate, depresie și tulburări ale comportamentului alimentar. Tot studiile arată însă că social media ajută la capitolul apartenență la grup, una dintre marile noastre nevoi la nivel psihic. E foarte ușor să ai prietenii la doar un click distanță, dar cum ne afectează social media sănătatea, fericirea și stilul de viață?

Partea plină a paharului

Social media înseamnă avantaje rapide și imediate: socializarea ușoară și rapidă, chiar dacă nu la nivelul unei întâlniri face-to-face. Adolescenții care duc lipsă de prieteni, cei care suferă de anxietate socială sau care nu au acces ușor la socializarea față-în-față cu grupul de prieteni pot beneficia avantajele comunicării ușoare prin social media. Persoanele de toate vârstele din grupuri marginalizate – inclusiv adolescenții LGBTQ – pot găsi sprijin și prietenie online.

Ce se întâmplă însă când realitatea virtuală devine noua realitate?

Eram la o cafea. Masa mă despărțea de prietena mea, care apăsa ritmic pe ecranul telefonului. Întâi furibund, apoi calm. O văd că derulează lent ceva, apoi se uită drept la mine, cu ochii în lacrimi. N-am mai întrebat. Știam. Se certa cu noul companion din dotare, în timp ce urmărea influencerii preferați pe Instagram. Ca să se relaxeze. Așa a ajuns cu ochii în lacrimi și privire pierdută de căprioară. Și tot așa a ajuns să mă întrebe timid: „Eu de ce n-am parte de asta? Amândouă merităm ceva mai bun și totuși noi nu suntem în Veneția. Am putea fi în Veneția…”

În timp ce noi ne beam cafeaua într-un local bucureștean dintre blocuri, alte două femei postau de zor din vacanța venețiană. Fotografiile erau evident editate și parcă și cerul era mai albastru și iarba mai verde, peste gard. Cândva, ne bucuram de cafeaua noastră săptămânală. Ne părea un răsfăț potrivit. Satisfăcător. Acum, realitatea virtuală ne dădea peste nas pe social media. Și ne doream mai mult.

Partea goală a paharului

E politically correct să spunem că toți oamenii sunt egali. Egali în drepturi și în fața legii se poate și trebuie să fim, dar tot ne naștem diferiți și trăim diferit. Avem trăsături diferite, capacități diferite și aspirații diferite. Avem parte de mai mult sau mai puțin noroc. Aproape toți folosim însă social media, care în România înseamnă mai ales Facebook și Instagram.

Două canale de socializare deținute de același gigant numit Facebook, cu scopuri și funcții mai mult sau mai puțin diferite. Folosim cu toții aceste canale și ele trebuie să livreze conținut interesant pentru noi toți, oricât de diferiți am fi. Dar asta nu înseamnă să și creeze acel conținut. Tot la noi rămâne responsabilitatea creației. Suntem creatori și critici de texte și imagini, zi de zi.

Deși mulți oameni știu că prietenii lor postează doar evenimentele cele mai importante și fotografiile cele mai reușite pe social media, este foarte dificil să eviți comparațiile. Totul este un termen de comparație, de la aspectul fizic și fundalul fotografiei și până la succesul cântărit în like-uri. În social media nu e loc pentru un răsfăț potrivit. Nici pentru satisfăcător.

Mai e mult până departe?

Citind suficiente studii putem observa că efectele negative ale social media sunt semnificative. Asta nu înseamnă că ar trebui să ne închidem conturile și să renunțăm la lumea virtuală. Dar ar fi bine să înțelegem că minunata lume nouă aduce și probleme noi: troli, comparații pe care nu le-am face niciodată în realitate, privare de somn și mai puține interacțiuni face-to-face. Adică mai puține ocazii de a învăța empatie și omenie de la oameni în carne și oase.

În plus, Facebook și Instagram sunt doar două site-uri dintr-o mulțime. Chiar și online avem multe alte posibilități. Le putem folosi pentru a descoperi noi lucruri interesante despre lume și despre noi înșine. Și poate vom afla că nici nu prea ne dorim să ne bem cafeaua în Veneția. Că altceva ne place mai mult și ne atrage mai tare. În fond, nu degeaba ne-am numit rețeaua world wide web.

Lifestyle & Leisure

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *