Social media a creat o altă dimensiune a Internetului, una în care sunt importante imaginile de tot felul, pisicile și citatele. Ne place să le vedem pe Facebook sau pe Instagram, așa că unele dintre ele au început să-și facă apariția și în viața reală. Lucru de care n-ar prea trebui să fim mândri, ci chiar să ne rușinăm un pic. Dar nu-i foarte ușor să faci generația care a inventat selfie stickul să se rușineze. Așa că noi am creat o listă cu acele chestii de pe social media care nu ar trebui să apară deloc în viața reală.
Dungile de pe față și codițele groase la ochi
Oricine și-a făcut un selfie știe că e necesar mult mai mult machiaj pentru o fotografie reușită decât pentru o ieșire în oraș. Așa se face c-au început să apară pe străzi doamne și domnișoare cu dungi pe față, concurând parcă pentru rolul de zebră. Contouringul, o tehnică de machiaj potrivită la filmări și fotografii, apare adesea și la birou sau la piață. La fel și utilizarea excesivă de eyeliner. Codițele la ochi pot arăta ok pentru fotografiile inspirate de pin-up models, dar sunt adesea nepotrivite pentru un machiaj natural de zi.
Discuțiile despre tine, cu accent pe tine
Social media ne încurajează să vorbim despre pasiunile, gândurile și sentimentele noastre. Cât mai des cu putință, pentru a produce cât mai mult conținut gratuit care să țină în mișcare aceste platforme gigantice. Suntem încurajați să scriem despre noi înșine și ni se pare că avem mai mereu ceva interesant de zis. Dar monologul este una dintre acele chestii de pe social media care nu ar trebui să apară aproape deloc în viața reală. E ridicol să vorbim doar despre noi înșine la o cafea amicală: ne vom plictisi și obosi cu siguranță prietenii. Iar dacă nici viața nu are neapărat butoane vizibile de dislike, cu siguranță are butoane de unfollow.
Citatele inspiraționale din cărțile de dezvoltare personală
Unul dintre trucurile folosite pe Facebook și Instagram este alăturarea unui text cu pretenții de adâncime spirituală unei poze cât de cât normale. Asta pentru că sunt relativ puține persoane care fac 3 – 4 fotografii interesante pe zi. Chiar și așa, citatele fac parte din grupul de chestii de pe social media care nu ar trebui să apară aproape deloc în viața reală. Chiar și pe social media ar trebui rărite. Imaginează-ți cât de enervant ar fi să vorbești zilnic cu cineva care-ți răspunde în platitudini de tipul: „Where there’s a will there’s a way.” Dacă „iarna nu-i ca vara,” nici social media nu prea seamănă cu viața reală.
Lucrurile pe care le-ai mâncat sau le-ai cumpărat
Dacă nu stai de vorbă cu un bucătar, food blogger sau cu maică-ta, poți presupune by default că interlocutorului tău nu-i pasă ce ai mâncat la prânz. Iar dacă îi pasă, o să întrebe. Tot așa, dacă nu e vorba despre o prietenă pasionată de shopping, discuțiile despre haine și accesorii ar trebui să fie relativ scurte. În vechime, japonezii aveau obiceiul de a nu vorbi despre haine, pentru că obiceiul era considerat la fel de vulgar ca discuțiile despre bani. E o idee de care ar fi bine să ținem cont măcar uneori, atunci când vorbim cu oameni mai puțin norocoși ca noi. Dacă interlocutorului tău îi place cămașa ta, te va întreba singur de unde ai cumpărat-o!
Despre dragoste, sex și sentimente
Așa cum am spus mai sus, social media încurajează pozele în sutien și alăturarea lor la cuvinte înțelepte. În viața reală, însă, dragostea, sexul și sentimentele fac parte din viața ta intimă, care ar trebui protejată de tot ce e exterior. Așa cum nu-i politicos să vorbești despre politică și religie, pentru că părerile sunt diferite, nici să vorbești despre aceste subiecte nu e. Iar alăturarea sexualității unor cuvinte fals adânci și înțelepte este mult mai vizibil nepotrivită în viața reală decât pe Instagram. Pentru că și interlocutorul tău va asculta mai mult de 3 secunde. Dacă vorbim despre chestii de pe social media care nu ar trebui să apară în viața reală, lipsa de naturalețe și discreție în discuțiile intime este, probabil, cel mai important subpunct.
[…] Citește și: Chestii de pe social media care nu ar trebui să apară în viața reală […]
[…] Vezi și: Chestii de pe social media care nu ar trebui să apară în viața reală […]