De fiecare dată când ajungem în luna decembrie, parcă ajungem și la momentul pentru a face liste și listuțe. Fie că vorbim despre idei de cadouri sau pur și simplu despre planuri pentru noul an, decembrie e momentul în care facem liste, tragem linii și calculăm totalul. Iar asta se aplică și la capitolul muzică, fiindcă și aici ultima lună din an ne găsește făcând liste și acordând note. Care sunt deci cele mai frumoase colinde de Crăciun și ce putem asculta în această perioadă (fără să ne explodeze urechile)?

După părerea noastră, cele mai frumoase colinde sunt acelea care aduc un pic de bucurie în suflet și ne lasă mintea să se odihnească măcar o clipă:

Louis Armstrong – ‘Zat You, Santa Claus?

Pentru că vocea lui Louis Armstrong îmi amintește mereu că sărbătorile sunt momente magice în an chiar și pentru cei ca mine, care s-ar situa mai degrabă în aripa de Grinch a poveștii. Dar și pentru că e o melodie frumoasă, chiar dacă nu chiar… tradițională.

Dean Martin – Let it Snow!

Pentru că-mi plac pisicile și reclamele la produse pentru pisici! Lăsând gluma la o parte, melodia lui Dean Martin este, probabil, una dintre cele mai cunoscute piese demne de ascultat iarna. Vocea e bună, linia melodică e liniștitoare, chiar dacă nu taman originală, iar versurile te fac să visezi povești de dragoste trăite în zăpadă.

Chuck Berry – Run, Run, Rudolph

Pentru că “Singur acasă” este filmul care ne amintește multora de Crăciunurile trecute ale anilor ’90, iar piesa asta face parte din soundtrack. Dar și pentru că sună a rock&roll clasic, a ani nebuni, cu bucurii rapide și demente.

Mazdrunka (Luciana Răducanu) – Desen

Pentru că Luciana Răducanu a ales una dintre piesele mele preferate la Vocea României, Bohemian Rhapsody. Și pentru că încearcă să se impună ca artist sensibil, cu un timbru memorabil pe o scenă muzicală românească destul de dificilă. Iar noi nu ne sfiim s-o încurajăm.

You’re a Mean One, Mr. Grinch

Pentru că mie domnul Grinch mi s-a părut mereu simpatic, cu toți păianjenii din minte și usturoiul ascuns în inimă. Și pentru că și pe mine mă definesc măcar o parte din versurile dedicate acestuia:

Your soul is an appalling dump heap

Overflowing with the most disgraceful assortment of deplorable rubbish imaginable

Mangled up in tangled up knots!

Nu mă pot abține să nu trimit un gând (ne)bun de Crăciun tuturor celor cu inimi la fel de mari, negre și încurcate în noduri cel puțin la fel de complicate ca ale mele. Iar dacă nu mă credeți pe cuvânt, vă rog să observați că nu am inclus în această listă nici măcar un singur colind, până acum, deși subiectul acestui articol era cele mai frumoase colinde de Crăciun și alte melodii festive.

Din an in an

Pentru că e atât de mult sirop și amintire în acest colind încât până și inima mea de Grinch se înduplecă puțin la urarea lui. Lăsând vinul fiert și cozonacul deoparte, mesajul ăsta simplu “nu uita să fii bun” este sau ar trebui să fie mesajul Crăciunului.

Midnight Riders – All I Want For Christmas (is to kick your ass)

Pentru că există și oameni care au încercat să fie mai buni, au ascultat până și cele mai frumoase colinde de Crăciun și… tot au eșuat lamentabil. Și cum sărbătorile nu sunt nici momentul să fim mai ipocriți, nici să ne prefacem că suntem mai buni decât suntem, melodia asta s-ar putea să fie taman potrivită pentru ei. Plus că e mai sănătos, zic eu, să recunoaștem că nu ne transformăm în îngeri nici acum, fie minunea Crăciunului prezent cât de mare.

Pyotr Ilyich Tchaikovsky – Dance of the Sugar Plum Fairy

Pentru că toată magia exagerată a Crăciunului se ascunde în notele lui Ceaikovski și mai ales în Spărgătorul de nuci. Mesajul acestui balet, cum că totul e la sfârșit doar un vis mai mare sau mai mic, ne ajută să fim mai buni, mai încrezători și mai deschiși la tot ce e mirare.

Fun & Games

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *